Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dôstojnosť a smútok pracujúcich

.david Brooks .časopis .týždeň vo svete

Pred pár týždňami som v Kentucky natrafil na istého chlapíka, ktorý prežil všetky etapy deindustrializujúcej sa Ameriky.

vyrastal približne pred šesťdesiatimi piatimi rokmi na tabakovej a dobytčej farme, no vždy mal rád stroje, takže aj počas strednej školy pracoval 40 hodín týždenne v garáži. Potom odišiel drieť do viacerých fabrík – vyrábal súčiastky pre lietadlá, sedadlá do automobilov, plechové platne a skrine pre tie veľké klimatizačné ventilátory, ktoré vidíme visieť na budovách.

Zakaždým keď sa ekonomika niekam posunula alebo sa jeho práca presunula do Mexika, ho postretlo prepúšťanie. No obdobie nezamestnanosti netrvalo nikdy dlhšie než šesť mesiacov a on si opäť našiel novú prácu.

Dnes už robí iba na polovičný úväzok. Dovolenku si však nemohol vziať za štyri roky ani raz, pretože sa so svojou manželkou museli postarať o jej starnúcu matku, ktorá mala problémy s prijímaním potravy. Desaťkrát je zachránil život Heimlichovým manévrom a musel byť nablízku, keby sa jej niečo podobné prihodilo opäť.

Svoj najlepší džob získal v polovici svojej pracovnej kariéry, keď sa stal dozorcom vo fabrike na výrobu plechových platní. No len čo sa zmenila technológia, stratil kvalifikáciu dohliadať ďalej na nových zamestnancov, takže ho už viac nepotrebovali.

Povedal si, že posledný deň príde do práce už len v tichosti, vyprace si svoj stôl a poberie sa preč.

Akosi sa to však rozchýrilo, a keď opúšťal svoju kanceláriu so škatuľou v rukách, stál tam dvojrad mužov, ktorý sa tiahol od jeho kancelárie pozdĺž celej fabriky až von k jeho autu na parkovisku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite