Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Modrý štít so zlatými ľaliami

.lukáš Krivošík .časopis .literatúra

Nová kniha Jaroslava Perniša opisuje osudy Anjouovcov. Počas vlády kráľov tejto dynastie – Karola Róberta a Ľudovíta Veľkého – dosiahlo stredoveké Uhorsko jeden zo svojich historických vrcholov.

jaroslav Perniš je pozoruhodný zjav. Učí fyziku na gymnáziu a popritom píše pútavé knihy o histórii. Najmä tej stredovekej. Vo vydavateľstve Ikar mu už vyšli diela ako Kráľovné v tieni katedrál (2003) či Slzy mocných (2007) a ešte pár ďalších. Jeho nové dielo Anjouovci – Princovia s kvetmi ľalie je o panovníckom rode, ktorý sa oplatí študovať ešte po siedmich storočiach.

V dejinách Uhorska totiž nie je veľa optimistických kapitol. Tatársky či turecký vpád, hladomory, pustošivé stavovské povstania a ťaživé nevoľníctvo prežívajúce dlho do novoveku... K tomu veľa priemerných panovníkov s obmedzeným horizontom a bez skutočného záujmu pozdvihnúť krajinu. Obdobie Anjouovcov sa z tohto kontextu pozitívne vyníma a ako jedno z mála nevzbudzuje pocit trápnosti.

proti oligarchom

O Karolovi Róbertovi z Anjou sme už v tomto časopise písali (Uhorsko v područí oligarchov, .týždeň 51-52/2015). Do Uhorska dorazil v roku 1300 ako 11-ročný, aby sa uchádzal o kráľovskú korunu. Nedá sa povedať, že by mal v tom čase karty rozdané vo svoj prospech. Okrem toho, že Karol Róbert bol ešte dieťa, malo Uhorsko na tróne kráľa. Bol ním Ondrej III. z rodu Arpádovcov, ktorý však v roku 1301 zomrel. O svätoštefanskú korunu sa zaujímali českí Přemyslovci i bavorskí Wittelsbachovci. Karol Róbert musel voči nim presadiť svoje nároky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite