Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trumpizmus už triumfoval

.dalibor Roháč .časopis .týždeň v ekonomike

Donald Trump sa doťahuje na Hillary Clintonovú. Nie je jasné, či sa prezidentom naozaj stane, ale časť jeho agendy si už víťazstvo zabezpečila.

trump poznačí americkú politiku na dlhé roky. A nejde len o rétoriku či neokrôchanosť. Trumpizmus ako pohľad na geopolitiku, ktorého jediným princípom je bezprostredný americký záujem, je možno ešte nebezpečnejší než Trumpovo ego či maniere. Trumpizmus pritom na rozdiel od Trumpa nezmizne z americkej politiky ani s Clintonovej víťazstvom.

Jeho ústredné heslo – America First – ponúka extrémnu verziu takzvaného zahraničnopolitického realizmu. Základom je myšlienka, že štáty vo svojich vzájomných vzťahoch sledujú – a musia sledovať – len svoj vlastný záujem, a nie ideály či akokoľvek definované globálne dobro.

Napriek názvu je takýto zahraničnopolitický „realizmus“ vo svojich formách zúfalo nerealistický. Odmieta napríklad vidieť rozdiely medzi metódami či cieľmi, ktoré sledujú rozdielne politické režimy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite