Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kaiserschmarrn: Lenivá lahôdka cisára Františka Jozefa

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Existuje veľa jedál, ktoré chutia vynikajúco, no vyzerajú nevábne. Príkladom sú aj naše bryndzové halušky. Medzi takými jedlami však nájdeme aj zopár dezertov. Eton mess, šomlojské halušky či cisárov trhanec.

Kaiserschmarrn: Lenivá lahôdka cisára Františka Jozefa BON APPÉTIT/PROFIMEDIA Keiserschmarrn alebo cisársky trhanec, jedno z najobľúbenejších jedál Františka Jozefa, je ideálny dezert pre lenivých kuchárov.

pozeráme sa na to, a veru sa nám do toho veľmi nechce. Ako to máme vôbec naberať a prečo to, preboha, nejako dôstojne neupravia skôr, ako to pred nás predložia? Nuž, odpoveď je často jednoduchá – lepšie sa to skrátka nedá. Kuchár sa možno snažil, no jedlo sa mu pri aranžovaní prudko vzpiera. Snaží sa, snaží a nakoniec rezignuje, podáva ho tak, ako bolo vymyslené. Na jednoduchom tanieri, naložené po starom, tak, aby evokovalo pocit, že toto jedlo už niekto pred vami jedol.

Videl už niekto esteticky a skutočne zaujímavo naservírované bryndzové halušky? Vždy sa to skončí tým, že najlepšie vyzerajú na drevenom tanieri. Žiadne vežičky, abstraktné tvary, 3D efekty. Len biela brečka, v ktorej sa váľajú nevzhľadné hrudky, na povrchu opražená slanina. Sem-tam sa niekto pokúsi z nich niečo vystavať, no vyzerá to bizarne, dalo by sa povedať, že často ešte nevzhľadnejšie ako v pôvodnom stave, jednoducho gýč.

Podobne je to aj pri panovníckom jedle rakúsko-uhorskej monarchie, pri cisárskom trhanci. Človek neznalý veci čaká fantastický dezert – veď sa to volá tak vznešene! No namiesto cisárskeho koláčika mu prinesú niečo, čo evidentne pred chvíľou prešlo popri nastraženej trhavine. Niežeby to bolo pri rakúsko-uhorských obyčajoch narábania s panovníkmi celkom mimo, napokon, stačí si spomenúť na Sarajevo a istého Gavrila Principa či na úbohú vychudnutú a cisárskym dvorom a jeho španielskou etiketou vyčerpanú Sissi, čo zahynula pri zákernom atentáte s pilníkom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite