Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Igor Matovič: Obyčajný človek na kolenách

.michal Magušin .časopis .kauza

Čierny týždeň pre zoskupenie OľaNO-NOVA korunovala kauza Igora Matoviča, ktorý nesplnil povinnosť ukončiť podnikanie počas výkonu funkcie. Pozastavená živnosť sa mu po troch rokoch aktivovala, čo ho môže stáť mandát.

Igor Matovič: Obyčajný človek na kolenách Marián Peiger/SITA Stratí iniciátor letných protestov pred Bonaparte svoj poslanecký mandát? Mal by zákon platiť pre všetkých bez výnimky? O všetkom sa ešte len rozhodne.

líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností totiž postavil svoju obhajobu na tom, že samotná aktívna živnosť neznamená aj aktívne podnikanie. A on cez svoju živnosť naozaj nevytváral zisk. Má pravdu a jeho rozčúlenie sa dá chápať. Napriek tomu však porušil pravidlá, čo potvrdzuje rozhodnutie Ústavného súdu. Ten stanovil, že meradlom toho, či poslanec podniká, alebo nepodniká, je oznámenie o ukončení podnikania – a teda pozastavenie alebo ukončenie živnosti. Je to pravidlo, ktoré – ako ukazuje Matovičov prípad – nie je v úplnom súlade s duchom ústavného zákona, ktorý podnikanie verejných funkcionárov obmedzuje. Cieľom zákona je predsa jednoznačne dosiahnuť, aby funkcionár reálne nerobil biznisy. Ale je to pravidlo, ktoré bolo schválené a podľa ktorého sa všetci riadili. Matovič jednoducho porušil (nedokonalé) pravidlo. A takéto priame, otvorené priznanie od neho pri verejných vystúpeniach chýba.

kašľať na zlý zákon?

Čo však robiť v situácii, keď je zákon, alebo jeho časť, nesprávna, v istom zmysle dokonca nespravodlivá? Túto otázku riešil už Tomáš Akvinský v 13. storočí. Tomáš vydedukoval, že aj nespravodlivé zákony zaväzujú vo svedomí, ak by ich nerešpektovaním vzniklo pohoršenie alebo zmätok. Do istej miery to platí aj na Matovičov prípad.

„Každý príčetný človek chápe, že Matovič sa neprevinil proti duchu zákona, i keď porušil literu.“

Keď sa poslanec rozhodne postaviť proti litere zákona, dáva tým príklad ďalším ľuďom, aby zákony nerešpektovali – čo môže viesť k omnoho väčším škodám v celej spoločnosti ako Matovičova strata mandátu. Mnohí z nás predsa už zažili situáciu, keď sa v realite stretli so zákonom, ktorý ich praktický život nezmyselne obmedzoval. Ak by sme si všetci v takých situáciách robili, čo si zmyslíme a zákon ignorovali, mohlo by to viesť k všeobecnému chaosu a bezpráviu. K väčšiemu zlu, aké by vzniklo podriadením sa nedokonalému zákonu. Aj preto, lebo nezmyselnosť zákona v danej situácii často nevieme sami dostatočne dobre posúdiť – čo však nie je Matovičov prípad.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite