Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ušami Michala Kaščáka

.michal Kaščák .časopis .osobnosti

My odborníci na všetko (burčák akej odrody považujete za najlepší?), si tiež nevieme rady s niektorými peripetiami života. (Slovo peripetia navrhujem vymeniť s Poliakmi za slovo kobieta. Alebo s Čechmi za slovo pampeliška?)

My odborníci na všetko (burčák akej odrody považujete za najlepší?), si tiež nevieme rady s niektorými peripetiami života. (Slovo peripetia navrhujem vymeniť s Poliakmi za slovo kobieta. Alebo s Čechmi za slovo pampeliška?)
Ani my odborníci na všetko si teda nevieme rady so všetkými pampeliškami (alebo kobietami?) života. Ani poznanie tzv. Vivaldiho výhody nám neuľahčuje prechádzať niektorými nástrahami s dostatočnou korouhví (slovo korouhve sme dostali k pampeliške zdarma, podľa štyroch z piatich jazykovedných ústavov ide o nové synonymum slova ľahkosť). Takže: Je dôležité, že to, čo teraz píšem, píšem ja, alebo je to nedôležité? Je nasledujúce ä so mnou prepojené, alebo si už dávno užíva svoju nezávislú äxistenciu? (Pre ä je každá sekunda večnosťou, takmer si ho nevšímame, aj mäso je čoraz menej ľudí...)
Z toho, ako rieši túto neľahkú úlohu svet, som zmätený. Napríklad také oficiálne štruktúry. Dlhodobým tréningom sa naučili úžasné mimikry, dokážu meniť identitu v priamom prenose. Toto som povedal ako súkromná osoba. Toto som urobil ako jazdec do vrchu. Toto je neoficiálne. A iné toto. Alebo vhodný výber. Nehodnoťte ma podľa toho, že som tribodky, ale podľa toho, že som urobil tribodky. Alebo naopak. Tiso bol dobrý, lebo vraj dal jednej tete buchtu. Husák bol dobrý, lebo bol Slovák. Vhodný výber vie urobiť divy! A umelci? Jedni sa chcú od svojho diela oddeliť — to väčšinou vtedy, keď sa za niečo hanbia a nechcú, aby sa to nalepilo aj na ich ä. Druhí sa chcú, naopak, neoddeliť. Napríklad: Hodnotou tohto diela je aj to, že bolo maľované pod vodou vodovkami a ja som mal 39,5! Angelika nepočúva Karajanove nahrávky, lebo bol niekoľko rokov presvedčeným nacistom. U väčšiny už v jeho prípade zaberá Vivaldiho výhoda — čas rieši všetko a zahládza všetky zlyhania. Chodili by ste však do národného, keby tam hral prominentný fašista a vraj dobrý herec Rogel? Milan Kundera tvrdí, že dielo a autor sú nespojené. Ak by bol Hitler dobrý maliar, mal by pokojne doma jeho obraz „Šťastné deti na železničnej stanici“? Fantastických vecí je na svete toľko, že si až s neznesiteľnou ľahkosťou môžeme vyberať. A najlepší burčák je ten, čo mám teraz v pohári!
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite