Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Revue Impulz 2/2008

.časopis .ostatné

Je to síce druhé číslo štvrtého ročníka Impulzu — Revue pre modernú katolícku kultúru, ale prvé bez svojho iniciátora, zakladateľa, hýbateľa a dobrého ducha Petra Smolíka.

Je to síce druhé číslo štvrtého ročníka Impulzu — Revue pre modernú katolícku kultúru, ale prvé bez svojho iniciátora, zakladateľa, hýbateľa a dobrého ducha Petra Smolíka.
Peter zomrel, v pokoji odišiel do večnosti 1. augusta 2008 a prvé strany Impulzu sú venované práve jemu — lúči sa s ním Vladimír Palko, Milan Bubák, František Mikloško a (vtipne, dojímavo) Petrov brat Pavol. Ďalších 120 strán Impulzu má v sebe silu a slabosť, ktoré k tomuto dôležitému periodiku patria.
Túto revue vydáva a tvorí pomerne malá, v podstate uzavretá a názorovo ostro vyhranená skupina katolíckych intelektuálov a politikov, ktorí sa venujú svojim obľúbeným témam (vyrovnávanie sa s minulosťou, potraty, demografia, prenasledovanie kresťanov, kríza kresťanskej civilizácie), pričom čitateľa málokedy prekvapia — prečítate si názov a autora a viete, aká bude pointa. Škoda, že na svojich stránkach Impulz nevytvoril priestor na kultivovanú polemiku a diskusiu. To je slabšia stránka Impulzu. A silná? Autori píšu o veciach, ktorým rozumejú, píšu o nich jasne a zrozumiteľne, svoje ostré názory vedia zdôvodniť a obhájiť. Práve v tomto je aj aktuálne číslo Impulzu unikátne a silné. Pohľad Jozefa Haľka a (nášho kolegu) Jaroslava Danišku na nedávnu komplikovanú históriu slovenského katolicizmu, deprimujúca správa o utrpení kresťanov v Iraku a nenarodených deťoch v Rusku, historická rehabilitácia Krištofa Kolumba, originálna analýza „potratovej legislatívy“ od Radoslava Procházku... Provokujúce, inšpiratívne, znepokojujúce čítanie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite