Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

TELETIPY 27. 10. 2008 – 02. 11. 2008

.časopis .film

.teletipy .filmy:

Radosti (dráma, Francúzsko, 1952)
ČT2, Pondelok, 00:40
Adaptácia troch poviedok Guy de Maupassanta: Maska, Salón pani Tellierovej a Model. Všetky tri spája jedna téma, ktorá dala názov celému filmu – Radosti. Režisérovi Maxovi Ophülsovi pritom nejde o oslavu ľudskej túžby, rozkoše a neviazanej radosti. Sám režisér hovorí: „Šťastie tiež nie je žiadna zábava...“ –  a v tom duchu na toto ľudské „trápenie“ nazerá zo smutnejších uhlov. V prvej poviedke sa stretáva pôžitkárstvo s láskou, druhá rozpráva o tom, ako to vyzerá, keď sa stretne rozkoš so svätou prostotou a tretia je o stretnutí túžby so smrťou.

Kačacia sezóna (komédia, Mexiko, 2004)
Dvojka, Utorok, 22:05
Nudné nedeľné predpoludnie na predmestí Mexico City. Flama a Moco sú štrnásťroční chlapci, ktorí si užívajú voľný byt bez rodičov. Zdanlivo pokojný deň sa však pod vplyvom nečakaných udalostí zmení na malé dobrodružstvo. Najprv vypadne elektrický prúd, potom pribehne suseda Rita a nakoniec chlapci potrápia poslíčka pizze, ktorý prišiel 11 sekúnd po reklamou sľubovanom limite. Čiernobiela komédia debutujúceho mexického režiséra Fernanda Eimbckeho za fasádou obyčajného dňa zo života teenagerov nachádza hlboko skryté témy ich života: problémy s dospievaním a sexualitou, rozvod rodičov, osamelosť i priateľstvo.

Divoké dieťa (dráma, Francúzsko, 1970)
ČT2, Streda, 20:30
Okolo roku 1800 bol v lesoch južného Francúzska nájdený asi jedenásťročný chlapec. Nehovoril, nerozumel jazykom, behal len po štyroch a neudržal dlhodobo pozornosť. Bál sa ľudí a chýbali mu základné sociálne návyky – najradšej jedol a pil z koryta. Začal sa o neho starať Jean Itard. Vypracoval pre chlapca rozsiahly vzdelávací a výchovný program, ktorý podrobne zaznamenával a neskôr publikoval. Za niekoľko rokov chlapec, nazvaný Viktor, dokázal urobiť veľké pokroky. Aj keď mal v dospelosti stále problémy s rečou a sociálnym správaním, jeho pokroky prekonali očakávania mnohých vychovávateľov. François Truffaut nakrútil Viktorov príbeh, v ktorom si sám zahral úlohu doktora Itarda.

Zlá výchova (krimi/dráma, Španielsko, 2004)
ČT2, Štvrtok, 23:20
Úspešný režisér Enrique Serrano už dlho márne hľadá námet, ktorý by ho zaujal. Jedného dňa k nemu zavíta neočakávaná návšteva. Enrique ihneď spozná svojho bývalého spolužiaka Ignacia, ktorý ho prišiel požiadať o rolu. Enrique sa ho pokúša zbaviť, no po jeho odchode sa začíta do rukopisu novely, ktorú mu nechal a začnú v ňom ožívať spomienky, ako sa v 60. rokoch stretli na jezuitskom internáte. V pätnástom filme španielskeho režiséra Pedra Almodóvara sa miešajú rôzne žánre a postupy. Film, ktorý hovorí o citlivej téme sexuálnej a psychickej zvrátenosti niektorých kňazov, však nie je len režisérovou autobiografiou...

Mesto Zero (filmová satira, Sovietsky zväz, 1988)
Dvojka, Piatok, 23:05
Film režiséra Karena Šachnazarova prináša takmer kafkovský obraz života v socializme. Do obyčajného anonymného „mesta nula" prichádza jedného dňa vlakom inžinier Varakin za bežnou obchodnou záležitosťou. Udalosti však naberajú odlišnú formu, ako by sa dalo očakávať.  Nahá sekretárka, múčnik v podobe ľudskej hlavy, zastrelený kuchár a všetky ďalšie absurdné situácie vrcholia prehliadkou bizarného vlastivedného múzea, v ktorom voskové figuríny znázorňujú slávne osobnosti sveta aj malého mestečka. Varakin v tom šialenom meste uviazne a nedokáže sa vrátiť domov.

Bedári (dráma, Francúzsko, 1995)
Jednotka, Sobota, 21:40
V čase totálneho chaosu a sveta meniaceho sa vojnou sa z neho stal hrdina, o akom nikdy nesníval. Henri Fortin už zažil aj slávnejšie časy, ale tie sú definitívne preč. Chudobný a negramotný bývalý boxer však neváha ani sekundu, aby pomohol bohatému židovskému obchodníkovi André Zimanovi utiecť pred nacistami do Švajčiarska. Henri má však podmienku. Zimen mu počas cesty musí prečítať slávny román Victora Huga Bedári, ktorý si Henri nikdy nemohol prečítať sám. Počas cesty si Henri čoraz viac uvedomuje, že tento príbeh prežíva aj on sám... Režisér Claude Lelouch nakrútil vynikajúcu parafrázu Hugovho rovnomenného románu.
 
Ja milujem, ty miluješ (tragikomédia, Československo, 1980)
Dvojka, Nedeľa, 20:10
Starý mládenec Pišta premáha hendikep svojho nevábneho vzhľadu alkoholom. Verí priateľstvu s kolegom z vlakovej pošty, svetáckym Vincom. Hľadá pevný bod v láske – k matke, k priateľovi Vincovi, k Viere. Vo svojom vnútri je schopný lásku dávať i prijímať, navonok však prejavy jeho citu vyznievajú bezradne, neohrabane a smiešne, vzhľadom na čo sa pokladá za „nulového človeka". Tvorivá dvojica – scenárista Dušan Dušek a režisér Dušan Hanák –nám však presvedčivo ukazujú, že človek schopný citu nemôže byť „nulový", len strata viery a ideálov znamená stratu ľudskosti. Film pôvabný aj smutný, tragický aj humorný, nepekný aj krásny – ako život sám.

.tip .týždňa

Zlomené kvety (komédia/dráma, USA, 2005)
ČT2, Streda, 00:10
Zaprisahaný starý mládenec Don Johnston dostane jedného dňa anonymný list, z ktorého sa dozvie, že sa mu pred devätnástimi rokmi narodil syn. Don sa k tomu stavia apaticky, rovnako ako k odchodu svojej poslednej priateľky Sherry. Zvedavý sused Winston ho však presvedčí, aby sa vydal za svojimi bývalými milenkami a pokúsil sa zistiť pravdu. A tak Don vyrazí po stopách niekoľkých žien, s ktorými mal v inkriminovanom čase pomer. Každej z nich sa chystá položiť zásadnú otázku... Zatiaľ posledný film nezávislého režiséra Jima Jarmuscha ponúka nostalgické, ale aj ironické obzretie sa za životnou dráhou priemerného amerického muža.



.teletipy  .dokumenty:

Megastavby I: Tunel pod kanálom La Manche
Dvojka, Pondelok, 20:00
Dve krajiny, ktoré celé stáročia rozdeľovala rivalita a 34 kilometrov zradných morských vôd. Koncom minulého storočia sa však objavila radikálna myšlienka – vyhĺbiť tunel, ktorý by ich spájal. V stávke bolo veľa – milióny libier a životy 8-tisícov ľudí,  ktorí sa na stavbe mali podieľať. No ak by sa jeho stavba podarila, stal by sa najdlhším podmorským tunelom na svete, ktorý by skrátil čas cestovania medzi oboma krajinami na pol hodinu. Tunel sa podarilo uviesť do prevádzky v roku 1994, no jeho existenciu od začiatku sprevádzajú veľké technické a finančné problémy. Aká bude jeho budúcnosť?

Brána poznania: Tajnosti Marcela Duchampa
ČT2, Utorok, 16:20
V stiesnenej dobe tzv. normalizácie, v marci 1969, velikán českej teórie umenia Jindřich Chalupecký (1910 – 1990) zázračne usporiadal v pražskej Špálovej galérii retrospektívu diela Marcela Duchampa (1887 – 1968), ktorá predstavila vyše šesťdesiat exponátov z majetku zberateľského mecenáša Artura Schwarza. Uznávaný Duchamp Chalupeckému veril a zdôveroval sa mu v korešpondencii ako nikomu inému. Po Duchampovej smrti sa na Chalupeckého obrátila Alexandra „Teeny“ Duchampová, aby o jej mužovi napísal monografiu. Výsledkom bola samizdatová Podobizna umělce v moderním věku, ktorá tento rok prvýkrát vychádza aj knižne.

Masaker na strednej škole Columbine
ČT2, Streda, 23:20
Dokumentárna rekonštrukcia vznikla na základe videonahrávok, oficiálnych dokumentov a očitých svedectiev udalostí, ktoré sa odohrali v priebehu masakra na americkej strednej škole Columbine 28. mája 1998. V Littletowne, neďaleko Denveru v Colorade, začali naberať konkrétne obrysy vražedné predstavy sedemnásťročného Erika. O rok neskôr, 20. mája 1999, spáchali Erik Haris a ďalší študent Dylen Kleebold najstrašnejšiu masovú vraždu na strednej škole v dejinách Ameriky. Zabili 12 študentov a jedného učiteľa, zranili 23 ďalších ľudí. Nakoniec zabili sami seba. Táto dokumentárna rekonštrukcia zaznamenáva vývoj udalostí spomínaného dňa.

Veľké záhady: kruhy v obilí (1.)
Dvojka, Štvrtok, 18:00
V 70. rokoch 20. storočia sa začalo na pokojnom anglickom vidieku niečo diať. Po celej úrodnej poľnohospodárskej krajine sa začali na poliach objavovať kruhy z ohnutých, ale nezlomených stebiel obilia. Spočiatku to boli len jednoduché kruhy, ale s rastúcou frekvenciou sa ich veľkosť a zložitosť zvyšovala. Boli neobyčajne precízne a vznikli vždy počas jedinej noci. Kto alebo čo, v tme a v absolútnom tichu, dokázal vytvoriť tieto obrazce bez toho, aby poškodil steblá obilia? Kto zanechal také obrovské a pritom presné obrazce, z ktorých mnohé je možné pozorovať len z vtáčej perspektívy?

Operácia Sunrise
Dvojka, Piatok, 20:00
Február 1945. Nemecký front stojí krátko pred definitívnym kolapsom. Ale hrozba, že vojna zničí ešte aj Švajčiarsko, severné Taliansko a celú oblasť Álp, rastie z hodiny na hodinu. A tak sa 21. februára vo Švajčiarsku sa začala operácia Sunrise, jedna z najsenzačnejších akcií tajných služieb počas II. svetovej vojny. Barón Parrilli, zámožný obchodník pracujúci pre rozviedku SS, sa chcel prostredníctvom Švajčiarov skontaktovať s Američanmi. Vyslali ho vysokopostavení príslušníci SS s veľmi zaujímavou ponukou – okamžitou kapituláciou Wehrmachtu na talianskom fronte. Dôstojníci SS za to očakávali, že nebudú stíhaní za vojnové zločiny a žiadali zábezpeky do budúcnosti.

Dokument o Farö 1979
Dvojka, Sobota, 23:35
Jeden z najvýznamnejších filmových režisérov, Ingmar Bergman, navštívil ostrov Farö po prvý raz pri hľadaní vhodných exteriérov pre svoj film Ako v zrkadle. Neskôr tu kúpil kus zeme, na ktorom si postavil dom a nastálo sa sem presťahoval. V roku 1969 tu spolu so svojím „dvorným" kameramanom Svenom Nykvistom nakrútil dokumentárny film Dokument o Farö. O desať rokov neskôr sa k nemu vrátil dlhometrážnym dokumentom Dokument o Farö 1979. Cieľom tohto projektu bolo zachytiť jedinečnú krásu krajiny, ale predovšetkým vytrvalý boj tamojších obyvateľov, ktorých každodenné bytie závisí od prírodných podmienok.

Žijúce kamene: Uxmal, mesto zavesené na nebi
Dvojka, Nedeľa, 11:40
História „Nového sveta“, Ameriky, sa začala dávno pred príchodom dobyvateľov. Prišelci z Európy stáli pred bránami Mayab – krajiny Mayov. Príslušníci tejto civilizácie, ktorá vznikla asi pred 3-tisíc rokmi, vykonávali ľudské obete a dosahovali veľmi vysokú úroveň v matematike a astronómii. Počas existencie svojej úžasnej, hoci v mnohých aspektoch krutej civilizácie zanechali po sebe Mayovia rovnako ohromujúce ako záhadné diela. Títo svedkovia dávnej minulosti žiarlivo strážia svoje tajomstvá a vydávajú ich len v malých dávkach. Mesto Uxmal vybudované v krajine Puk na Yukatane je jedným z dôležitých prvkov skladačky, ktorá tvorí čarovný svet Mayov.
 

.tip .týždňa

Deti z Beslanu
Dvojka, Sobota, 13:50
Dňa 1. septembra 2004 teroristi obsadili školu v Beslane v severnom Osetsku. Viac ako 330 rukojemníkov zomrelo, mnohí z nich boli deti. Tie, ktoré prežili, rozprávajú svoj príbeh, otrasené peklom, ktoré museli prežiť pri pohľade na vraždenie svojich blízkych. Obliehanie školy v Beslane bolo jednou z najstrašnejších udalostí uplynulých rokov. Britská dokumentaristka Ewa Ewart ukazuje tých, ktorí zostali sirotami alebo prišli o rodinu či priateľov. Stávame sa svedkami 57-hodinového utrpenia od počiatočných chvíľ až po posledné hodiny, keď explodovali bomby pripevnené páskou o steny alebo visiace zo stropu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite