Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V chráme ako v nebi

.ambróz Martin Štrbák .časopis .osobnosti

Siedmeho júla 2007 vydal pápež Benedikt XVI. dokument Motu proprium (z vlastnej vôle) Summorum Pontificum (Najvyšší veľkňazi). Dovolil ním v rímskokatolíckej cirkvi sláviť liturgiu spred roku 1969.

na jednej strane sa strhla búrka názorov, ktoré boli proti tomuto „návratu“ do predkoncilového obdobia, no na druhej strane sa v dnešnom období na Slovensku nachádza niekoľko desiatok kňazov i veriacich, ktorí po nej túžia. A tak si môžeme pripomenúť, čo dnešní šesťdesiatnici či sedemdesiatnici ako malí miništranti zažívali na začiatku omše, keď úvodné verše museli poznať naspamäť.

Kňaz predstúpil pred oltár a v tichosti sa modlil Introibo ad altare Dei, na čo miništrant odpovedal Ad Deum, qui lætificat iuventutem meam. Pristúpim k Božiemu oltáru; k Bohu, ktorý ma napĺňa radosťou a plesaním. Ide o slová 43. žalmu, ktorý sa následne v tichosti kňaz modlil.

„Súď ma, Bože, a rozhodni môj spor s neverným ľudom; zachráň ma pred zločincom a úskočným človekom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite