Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Problém STV: nie politika, len biznis

.eva Čobejová .jozef Majchrák .časopis .týždeň doma

Medializované informácie o

Medializované informácie o tom, že manažment STV nehospodárne utráca peniaze koncesionárov, boli natoľko závažné, že to už muselo rozhýbať aj politikov.


Aj keď je Rada STV formálne nezávislý orgán, na papieri pozostávajúci zväčša zo zástupcov rôznych združení, spolkov či odborníkov, za nitky v nej ťahajú politici. Téma údajnej finančnej krízy v STV a medializovaný spor riaditeľa Štefan Nižňanského a predsedu rady Bohumíra Bobockého sa preto logicky preniesla aj do parlamentného výboru.  Na koberec si oboch rozhnevaných televíznych pánov pozvali poslanci zodpovední za mediálnu oblasť. Po predchádzajúcej mimoriadnej Rade STV,  na ktorú neprišlo dosť členov, viacerí rozhorčení poslanci pred kamerami vyhlásili, že situácia je vážna a treba ju riešiť. Poslanec Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS) dokonca navrhoval rozpustiť celú STV.
Nič dramatické sa však na výbore nedialo. Dokonca to na jeho rokovaní vyzeralo tak, akoby poslanci svoj krok nakoniec oľutovali. Bobockého rozvláčny výpočet listov, na ktoré mu generálny riaditeľ neodpovedal, a Nižňanského vyhováranie sa na chyby svojich predchodcov vyburcovali zákonodarcov akurát tak na častý pohľad na hodinky či na znudené zívanie. Ale práve týmto svojím postojom vyslali istý signál: To, čo sa v STV deje, zatiaľ nie je politický problém.

Otázka pre bývalého riaditeľa STV Richarda Rybníčka.
.s problémom dabingu zápasil aj váš manažment. Ako ste to riešili?
V prvom rade sme využili silu STV ako objednávateľa, pretože pokiaľ si spomínam, tak STV ročne zadáva do výroby 1 500 až 2 000 hodín dabingu a titulkov. Zmodernizovali sme technológiu dabingových štúdií STV v Bratislave a Banskej Bystrici. Vytvorili sme tím profesionálov, ktorí výrobu zefektívnili tak, že v porovnaní s rokmi 2000 až 2002 sme cenu dabingu znížili v priemere o 35 percent a cenu titulkov o viac ako 50 percent.  Maximálny možný objem výroby sme vrátili do interného prostredia, čím sa znižovali náklady a hotovostné výdaje. Vnútri sme zaviedli zásadu, že pokiaľ nebudú naplno využité interné kapacity štúdií, nebude STV zadávať výrobu do externého prostredia. Pri jej dodržaní tak do externého prostredia išlo približne 30 percent z celkového objemu výroby, a to vrátane divadelných štúdií v Martine, Nitre a Zvolene, ktorých vznik sme podporili. Vďaka tomu sa v dabingu rozšíril diapazón hlasov, zvýšila sa kvalita a znížila cena. Navyše sme uľahčili život a zároveň dali šancu mnohým hercom, ktorí pôsobili a pôsobia v divadelnom prostredí mimo Bratislavy.
Neviem, čo z tohto modelu zostalo po mojom odchode zachované, ale určite by bolo veľmi nešťastné, keby sa STV vrátila do obdobia, keď väčšina objednávok išla do externého prostredia a menej sa využívala kapacita kvalitných dabingových štúdií STV v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. Ale zároveň by som považoval za chybu, ak by sa prestali vyžívať aj spomínané externé divadelné dabingové štúdiá. Ak je pravda, že cena za minútu dabingu je dnes v STV vyššia o 50 až 70 percent v porovnaní s priemernými cenami na slovenskom a českom trhu, potom by bolo zaujímavé vedieť, o koľko je vyšší profit vybraných externých dodávateľov oproti prirodzenej miere zisku.

.nervózny Maďarič
Opoziční poslanci mediálneho výboru síce v kuloároch hovoria o podozrivých zákazkách do externého prostredia či kontaktoch výrobného riaditeľa Dobiša so SNS, konkrétne zmluvy, sumy či mená firiem, ktoré z podnikania s STV profitujú, však uviesť nedokážu. Otvorene tiež priznávajú, že im v tom nepomôže ani poslanecký prieskum, ktorý plánujú iniciovať.
Ide skôr o vyvolanie pocitu, že s problémom v STV ako poslanci dačo robia. Ale výsledok celého prieskumu bude zrejme taký, že poslanci si s riaditeľom môžu pri kávičke príjemne pobesedovať, ale ten im žiadne obchodné zmluvy ukázať nemusí. Koaliční poslanci pravdepodobne vedia o niečo viac, nemajú však záujem, aby o podstate problémov televízie vedela viac aj verejnosť. Riaditeľ a väčšina členov Rady sú predsa koalícii blízki ľudia (len dvoch členov z pätnásťčlennej televíznej rady dnes hádam možno označiť, že nepatria ku koalícii).
Koaliční poslanci sú v zákulisí ochotní iba naznačiť, že to nie je politický spor, ale obchodná vojna medzi dvoma skupinami vnútri televízie, hoci zároveň pripúšťajú, že v otázke STV vnútri koalície existuje „jemné napätie“ medzi Smerom a SNS. Národniari dávali vo výbore (ale aj v Rade STV) najjednoznačnejšie najavo, že stoja na Nižňanského strane. „Trochu nervózny“ je vraj minister Maďarič, ktorému sa nepozdávalo ani vyhodenie Kolevskej, ani zverejnené informácie, že STV od vlády súrne potrebuje peniaze. Poslanci však naznačujú, že zatiaľ nie je dôvod uvažovať o odvolaní generálneho riaditeľa. Problém by mala podľa nich vyriešiť Rada. Tá sa minulý týždeň opäť zišla na rokovaní.

.režisér vs. riaditeľ
Bizarné bolo, že dôležitým bodom rokovania mala byť informácia o činnosti Dozornej komisie STV, ale z komisie na zasadnutie nikto neprišiel, ani sa nikto neospravedlnil (až počas rokovania). Aj to čosi hovorí o autorite Rady STV. Na telefonické urgovanie sa dostavil aspoň riaditeľ STV Nižňanský, aby potom spolu s Bobockým pokračovali v rôznych osobných invektívach. Bobocký sa sťažoval, že od manažmentu STV Rada nedostáva potrebné informácie. Nižňanský ironicky poznamenal, že za päť mesiacov dostal od Rady 65 listov a 35 uznesení. A aby toho nebolo málo, Rada STV ihneď prijala ďalšie uznesenie a prikázala Nižňanskému, aby pre ňu do siedmich dní pripravil päť podrobných prehľadov o finančnej situácii a finančných tokoch. Nižňanský len ironicky krútil hlavou.
Celá rada by sa niesla v duchu sporu dvoch ľudí, ktorí sa už nemôžu ani cítiť, keby sa zrazu neprihlásil o slovo režisér Martin Kákoš. Ten v rade zastupuje profesionálne divadlá a je považovaný  za človeka blízkeho koalícii. Konečne zaznel normálny hlas: zrazu tu bola výpoveď človeka, ktorý dobre pozná televízne prostredie a nie je mu vlastný úradnícky štýl vyjadrovania, plný čísla uznesení a citátov zo štatútu rady, ktorý obľubuje Bobocký. „Mňa trápi stav, v akom sa ocitla STV,“ povedal emocionálne a vyzval Nižňanského, aby sa neodbočovalo od podstaty problému, lebo to je len také „zaklínanie hadov“. Kákošovi osobne prekáža výdavková časť rozpočtu STV, nie to, že sa nenaplnila jeho príjmová časť. Kákoš pripomenul Nižňanskému, že obaja predsa dobre poznajú vnútorné pomery v STV, a tak obaja vedia, o čom je reč. „Mňa neoblafne nijaké číslo,“ povedal Kákoš a pripomenul, že dobre vie, za aké ceny sa vyrábajú programy. „Mne prekáža, že STV je čoraz chudobnejšia a tí, čo s ňou spolupracujú, čoraz bohatší,“ hovoril Kákoš. Zároveň pripomenul Nižňanskému, že leitmotív jeho projektu, s ktorým vyhral voľby, bol presun výroby do interného prostredia. Ale hoci STV narastá počet zamestnancov, nenarastá objem vlastnej výroby. Navyše kritizoval zmluvy s externým prostredím, ktoré nie sú ani v súlade s programovými cieľmi televízie. Kákošovo emotívne vystúpenie Nižňanský nijako nekomentoval.
Rada STV sa má stretnúť o dva týždne, ale otázne je, či bude mať o čom rokovať, či ju manažment do svojho účtovníctva pustí a či bude schopná nejakého konštruktívneho postoja. Jej zloženie na to nie je nijakou zárukou.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite