Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Matúš Zajac: Podoby viery

.františek Mikloško .časopis .fenomén

Podoby viery, tak znie názov výstavy fotografa .týždňa, ktorý vo svojich fotografiách zachytáva emócie s psychologickým podtextom a významom viery v rôznych kultúrach.

Podoby viery, tak znie názov výstavy fotografa .týždňa, ktorý vo svojich fotografiách zachytáva emócie s psychologickým podtextom a významom viery v rôznych kultúrach.


A oni mu povedali: Rabbi, kde bývaš?
Jn 1, 38-39

Človeče, kde bývaš? Aké očakávanie, zvedavosť, alebo túžba sa skrýva v tejto otázke?!
Aké miesto si si zvolil za svoj príbytok? Ako ho máš zariadený? Ako vyzerá miesto, odkiaľ denne vychádzaš do sveta? Aké knihy máš v knižnici, akú hudbu počúvaš, aké obrázky ti visia na stenách?

Máš svoje bývanie zariadené skromne, alebo vyhľadávaš prepych? Tieto otázky pomáhajú odkrývať človeka, jeho svet, kde čerpá silu, kde premýšľa, kde žije.
Ale otázka: človeče, kde bývaš, nás posúva ešte ďalej. Aký je tvoj vnútorný príbytok? O čom premýšľaš večer, aké sú tvoje myšlienky, kde zaspávaš? O čom sa rozprávaš so svojimi blízkymi, kam sa utiekaš, kde máš žiaľ, koho si voláš, keď máš radosť a sláviš?
Stíšiš sa niekedy tak, že iba prežívaš udalosti, spomienky, poznanie? Modliš sa?
Matúš Zajac, ktorí patrí medzi najvýznamnejších dokumentárnych autorov mladej generácie sa narodil v roku 1971 v Bratislave. Umelecké vzdelanie získal pri štúdiách na Pražskej FAMU a VŠVU v Bratislave, kde sa už plne venoval dokumentárnej fotografii. Je zakladajúcim členom česko – slovenskej fotografickej skupiny Rovnými nohami. Autorovými hlavnými témami je viera, život imigrantov a portrétna fotografia, v ktorých využíva prepojenie dokumentu s výtvarnými prvkami. V podobách viery zachytáva emócie s psychologickým podtextom a významom viery v rozličných kultúrach. Pravidelne vystavuje svoju voľnú tvorbu. Žije a tvorí v Bratislave

Fotograf Matúš Zajac ide vo svojej tvorbe ďalej. Nepýta sa človeka, kde býva, ale spolu s Jánovými učeníkmi sa pýta Hospodina: Rabbi, kde bývaš? A jeho fotografie ukazujú to známe: v každom človeku, na každom mieste, kde ma uctievajú.
Je to hlboký zážitok, aký vidno na tvári rehoľnej sestry pri modlitbe, alebo je to okamih, keď si kňaz oblieka rúcho, aby šiel sláviť sväté tajomstvá. Je to náhoda, ktorú zažije pastier pri Božej muke, keď zaháňa ovce, alebo je to tvár pápeža, v ktorej je vrytá modlitba, poznanie i odriekanie.
Je to agapé, hostina, v ktorej doznieva liturgická slávnosť, alebo storaká radosť ľudí pri stretnutí s vyslancom Božím?
Sú to zátišia na posvätných miestach s knihami alebo zástavami.
Sú to chvíle, keď sa človek ocitá na prahu dverí Hospodina, alebo už spočíva v jeho príbytkoch. Fotografie Matúša Zajaca predlžujú tieto chvíle až k nám. Matúš Zajac v nich odkrýva Božie príbytky.
Podoby viery! Môže sa niekedy tento výtvarný zámer fotografa naplniť? Takéto otázky necháme na rozhovor výtvarného kritika s teológom. My vidíme, že fotograf Matúš Zajac si ich vo svojej tvorbe zatiaľ nekladie.
Nevyrušujme ho nimi!
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite