Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Babiš, Zeman a doba postfaktická

.tomáš Klvaňa .časopis .spoločnosť

Parafrázujme Tolstého: Všichni slušní politici jsou si podobní, každý neslušný je neslušný svým způsobem. Pravda, mezi Andrejem Babišem a Milošem Zemanem je mnoho důležitých rozdílů. Ale...

Babiš, Zeman a doba postfaktická Ilustrácia Natália Ložeková/Natalialozekova.sk

zeman i Babiš jsou tak trochu anamnéza, trochu románová zápletka a snad i zárodek vyšetřovacího spisu. Mají však přesto cosi společné, a sice paradox: Lžou sice jak když tiskne, ale hardcore jejich voličstva na nich nejvíc obdivuje, že se „nebojí říkat nepříjemné pravdy.“ Že jsou politicky nekorektní.

Což o to, politická korektnost je škodlivá věc, která deformuje nejen veřejnou rozpravu, ale i soukromé myšlení. A většině lidí leze na nervy. Jsou však rasismus, xenofobie, osobní útoky a žvásty od pípy správnou náplastí na krvácející jizvu politické korektnosti?

Andrej „Čapí hnízdo“ Babiš i Miloš „Hitler je gentleman“ Zeman byli několikrát usvědčeni ze lži, prezident dokonce soudně. Přesto jsou oba populární, oba vyhrávají.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite