Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bol by Danko lepší ako Fico?

.filip Olšovský .michal Magušin .časopis .týždeň doma

Hviezda Andreja Danka stúpa na úkor Smeru. A to napriek tomu, že sa nezdá šikovný rétor ani neprináša zásadné témy. Nahradí šéf parlamentu Roberta Fica? Odpovedajú Gábor Grendel, politológ Miroslav Kusý a analytik Radovan Choleva.

Bol by Danko lepší ako Fico? Boris Németh Andrejovi Dankovi nahrala do karát osvedčená značka strany, ku ktorej sa uchýlilo veľa bývalých voličov Smeru.

je Andrej Danko budúcim premiérom?

Miroslav Kusý: Má veľkú šancu. Vzhľadom na situáciu, na chorého Fica aj na vlastnú stúpajúcu hviezdu. Andrej Danko získava body a robí to systematicky a obratne. Myslím si, že premiérstvo je jeho skrytá idea. Darí sa mu aj to, že naplno prevzal úlohu druhého muža krajiny. Predseda parlamentu bol predtým vždy handra, človek, ktorý slúžil a otvorene sa k tomu hlásil.

Gábor Grendel: Asi každý líder politickej strany si v kútiku duše predstavuje, že raz bude premiérom. No ak ma politika niečo naučila, tak to, že v nej niekedy neviete, čo sa stane o hodinu. Povedzme teda, že Andrej Danko má k premiérstvu našliapnuté. Doteraz som však skôr vnímal jeho limit – na rozdiel od Vladimíra Mečiara či Roberta Fica nebol podobne temperamentný a výbušný. Práve takéto dominantné vystupovanie bolo totiž atraktívne pre širokú masu voličov. Andrej Danko sa doteraz, až na niektoré výnimky, profiloval veľmi konsenzuálne. V utorok mal však prejav k rokovaciemu poriadku, ktorého je ideovým otcom a prvýkrát som ho videl vystúpiť inak ako doteraz. Ešte hľadám to správe slovo, no bol to osobnejší a agresívnejší prejav, než na aký sme boli uňho zvyknutí. Mám pocit, že sa snaží od úspešných predchodcov odpozerať to, čo v minulosti zafungovalo. Či to bude stačiť na to, aby sa z neho stal premiér, to neviem. No určite sa tak správa.

Radovan Choleva: Popri všetkom, čo už zaznelo, je dôležité si povedať, prečo sa o tejto téme vôbec bavíme. A to je slabnúci Robert Fico a celý Smer. Ak by v Smere ešte dokázali prejsť nejakou sebareflexiou, výrazne by sa tým znížili Dankove šance. No za týchto okolností, keď Smer očividne melie z posledného a Robert Fico je na odchode, sa musí nájsť jeho nástupca. A najbližšie má k tomu práve Danko.

MK: A navyše Ficov korunný princ Robert Kaliňák vypadol z hry.

RCH: Viacero ľudí vypadlo z hry. Najnovšie, po škandáloch v Košiciach, aj pán Raši. Ako keby v tej strane už nezostával nikto ďalší.

GG: V tejto súvislosti treba spomenúť ešte jednu vec. Ak by Andrej Danko mal pred voľbami ten mediálny priestor, ktorý mal, no nebol by v SNS, ale zakladal by nejakú stranu na zelenej lúke, tak dnes v parlamente vôbec nie je. Veľmi dôležitú rolu hrá aj osvedčená značka strany, ku ktorej sa uchýlilo veľa bývalých voličov Smeru.

Ak Andrej Danko podľa Gábora Grendela vyhodnotí, že národná agenda zaberie u významnejšej skupiny voličov, uvidíme v ňom nového Roberta Fica.Boris NémethAk Andrej Danko podľa Gábora Grendela vyhodnotí, že národná agenda zaberie u významnejšej skupiny voličov, uvidíme v ňom nového Roberta Fica.

MK: Sprofanovanú značku sa pokúsil reštrukturalizovať a do istej miery sa mu to podarilo. Niekedy sa v jeho súvislosti spomína raketový nástup, ale to nie je úplne pravda. Jeho vzostup sa začal už v roku 2012, keď sa stal predsedom SNS. Už odvtedy má ten tvrdý ťah na bránku.

RCH: Nerád ho chválim, ale Andrej Danko ešte predtým, než sa stal predsedom, mával ako podpredseda každý týždeň pravidelnú tlačovku. Vždy tam na niekoho nakydal, niečo povedal a možno to nebolo ani také zaujímavé, no odmakal si to.

spomínate dva dôvody vzostupu Andreja Danka – okolnosti ako postupný pád Smeru a jeho vlastný politický talent. Ktorý z týchto faktorov je silnejší?

GG: Talentovaný politik je ten, ktorý dokáže prichádzať so silnými politickými témami. Andrej Danko to dokáže a okolo jeho tém vždy vznikla nejaká hádka, pretože opozícia sa cíti ohrozená. Na jednej strane aj my – tým že na tie veci reagujeme – robíme istým spôsobom Dankovi reklamu. Na druhej strane, ak máme pocit, že sú niektoré ustanovenia protiústavné, nie je správne prejsť ich mlčaním.

RCH: Po strategickej stránke to Andrej Danko robí veľmi dobre. Momentálne je vo fáze, že čokoľvek urobí, to má odozvu. A vôbec mu neprekáža, keď to liberálne médiá kritizujú. Naopak, pomáha mu to. Keby ste sa ľudí spýtali, či im je čestná stráž sympatická, väčšina z nich by súhlasila. Niekedy v apríli som na fejsbúku napísal, že Andrej Danko je možno budúci premiér a všetci sa mi smiali. Ako vraj môže byť premiérom niekto, kto nevie zosmoliť jednu vetu. Odpovedal som, že v čase, keď nevie zosmoliť jednu vetu, má štrnásť percent. Koľko potom bude mať, keď sa to naučí? Lebo to je len otázka cviku, ktorý naberie aj bez školiteľov. Stačí, keď bude dlhodobo verejne vystupovať a naučí sa to.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite