Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hitlerovi znesvárení spojenci

.lukáš Krivošík .časopis .literatúra

Maďarsko Miklósa Horthyho i Slovensko Jozefa Tisa boli cez druhú svetovú vojnu spojencami nacistického Nemecka. Dve pozoruhodné, hoci úplne odlišné knihy mapujú príbehy našich dvoch krajín. Oplatí sa čítať ich jednu po druhej.

Hitlerovi znesvárení spojenci AKG/Profimedia 22. august 1938, Kiel: Admirál Horthy na štátnej návšteve Tretej ríše.

autorkou knihy Maďarsko v druhej svetovej vojne je americká historička Deborah S. Cornelius. U našich južných susedov sa dejiny minulého storočia zdajú azda ešte spolitizovanejšie než u nás. Odstup cudzinca zďaleka je teda asi dobrá vec. Naproti tomu knihu Slovenská republika 1939 – 1945 dal dohromady kolektív našich domácich historikov pod vedením Kataríny Hradskej a Ivana Kamenca.

Prvá kniha je podaná čitateľsky ľahšie prístupným jazykom. Druhá je skôr strohejším akademickým dielom. No obe prinášajú nové a zaujímavé informácie o udalostiach, na ktoré má už každý vopred sformovaný názor. V oboch našich krajinách.

sen o revízii hraníc

Čítal som ich po sebe, čo umožňuje prežiť druhú svetovú vojnu akoby z perspektívy dvoch susediacich štátov. Maďarsko i Slovensko boli síce spojencami Hitlera, no na seba navzájom hľadeli s nevraživosťou a voči tomu druhému mali nedoriešené územné nároky. Hitler to patrične využíval: Strašil nielen Slovákov Maďarmi, ale aj Maďarov Slovákmi. V roku 1944 sa trebárs vyhrážal Horthymu, že ak pri okupácii Maďarska Nemcami bude klásť odpor, umožní podieľať sa na nej aj slovenským a rumunským vojskám.

A to bol argument ťažkej váhy. Podľa americkej historičky sa Maďarsko dostalo na Hitlerovu obežnú dráhu najmä ako dôsledok trianonskej traumy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite