Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pod lupou Jána Štrassera: Victis honor

.ján Štrasser .časopis .klub

Športovci z diktátorských krajín to nemajú ľahké. Zimbabwiansky prezident Mugabe strčil do basy všetkých olympionikov, lebo v Riu nezískali medailu.

Pod lupou Jána Štrassera: Victis honor Matúš Zajac Výkony na olympijských hrách boli rôznorodé. Niektoré sa pýšili hrdosťou, iné akosi pozabudli na česť.

kim-Čong-unovi Severokórejčania síce doniesli dve zlaté, tri strieborné a dve bronzové, ale Kim prikázal získať päť zlatých, takže uhoľné bane im otvárajú svoju náruč.

Slovensko je civilizovaná krajina a drží sa hesla zakladateľa novodobých olympiád, baróna Pierra de Coubertaina: „Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa.“ A ešte „Sláva víťazom, česť porazeným.“ Zaujímavé, v slovníku latinských citátov som našiel len druhú časť tohto hesla – „Victis honor“.

Sláva víťazom! V každej disciplíne môže byť iba jeden. V Riu sa nimi stali bratranci Škantárovci v deblkanoe a Matej Tóth v chôdzi na 50 kilometrov. Všetky klobúky dole! Škantárovci prepáčia, ale pre mňa, starú atletickú (divácku!) páku, sledovať Tótha, ako na posledných desiatich kilometroch dobieha, pardon, dochádza a predchádza Jareda Tallenta, bolo neskutočným adrenalínovým zážitkom zavŕšeným skutočnou hrdosťou na nášho atléta.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite