Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto si ešte odhryzne z jablka

.lukáš Krivošík .časopis .týždeň v ekonomike

Spoločnosť Apple by podľa Európskej komisie mala Írsku doplatiť dane vo výške 13 miliárd eur. Írsko tie peniaze nechce a Apple zase nechce platiť. Kto je vlastne v tomto príbehu „hrdina“ a kto „zloduch“?

Kto si ešte odhryzne z jablka Virginia Mayo/AP/Profimedia 30. august 2016, Brusel: Podľa eurokomisárky pre hospodársku súťaž Margrethe Vestager poskytovalo Írsko roky spoločnosti Apple neoprávnené daňové výhody.

pre fanúšikov produktov spoločnosti Apple bola minulotýždňová streda dôležitým dňom. Koncern predstavil nový iPhone 7. Vzhľad štýlového výrobku sa v podstate nezmenil, no vnútro skrýva viacero zlepšení. „Sedmička“ je odolná voči vode a prachu, má jasnejší displej s pestrejšími farbami a oproti predchodcovi takmer o polovicu silnejší procesor. Domovské tlačidlo sa už viac nestláča. Zaujímavosťou sú aj bezdrôtové slúchadlá, ktoré však treba nabíjať a v technologickom svete boli prijaté kontroverzne. Od 16. septembra sa „sedmička“ bude dať kúpiť aj na Slovensku. Hoci, pokiaľ sa výška vášho mesačného príjmu pohybuje okolo priemernej mzdy, na kúpu si treba pripraviť veľkú časť z nej.

Kritici tvrdia, že pozícia spoločnosti Apple na trhu je náročná, lebo viaceré nové funkcie „sedmičky“ už existujú aj u konkurenčných produktov. No výrobky so symbolom nahryznutého jablka ťažia tiež zo sily značky, sú do istej miery generačným vyjadrením a disponujú vysokým „cool“ faktorom.

Toto všetko sa môže zmeniť. Apple sa totiž čoraz viac stretáva s výčitkou, že dane optimalizuje až príliš. Väčšou témou ako iPhone 7 bolo v uplynulých týždňoch rozhodnutie Európskej komisie. Podľa eurokomisárky pre hospodársku súťaž Dánky Margrethe Vestager Írsko roky poskytovalo spoločnosti Apple neoprávnené daňové výhody. Technologická spoločnosť by ostrovnej republike mala doplatiť až 13 miliárd eur, aj s úrokmi. V európskom kontexte sa ťažko hľadá iný príklad, keď musela korporácia vrátiť štátnu pomoc alebo doplatiť dane v podobnej výške.

„Rozumiem spoločnosti Apple, že sú rozhorčení, prečo boli potrestaní len oni.“

Iróniou je, že Írsko peniaze nechce a bude sa proti verdiktu komisie brániť právnou cestou. Ak Apple získa nálepku spoločnosti, ktorá „takmer neplatí dane“, môže si tým odcudziť časť svojich hipsterských fanúšikov. Im totiž na imidži spoločensky zodpovednej firmy záleží. Nehovoriac o dopadoch na firemné financie veľkých globálnych korporácií v prípade, že sa z tejto kauzy stane precedens.

dane alebo súťaž?

Kde vlastne začať s genézou prípadu Apple? Možno v Írsku. Ostrovná republika sa najmä v 90. rokoch vypracovala zo zaostalého zapadákova na jednu z najbohatších krajín v Európskej únii. Keltský tiger profitoval z kombinácie prístupu na európske trhy, anglického jazyka a najmä nízkych daní. Firmy tu zaplatia daň z príjmov právnických osôb len 12,5 percenta (na porovnanie, na Slovensku 22 percent). To, prirodzene, lákalo zahraničné investície a súčasne bolo tŕňom v oku krajinám s vysokým daňovým zaťažením, ako sú Nemecko alebo Francúzsko.

Írsko poslúžilo najmä americkým firmám, vrátane gigantov ako Dell, Google, Hewlett Packard či Facebook.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite