Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čas na jedlo

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Zvesená hlava, pomalý krok. Na chrbte hranatá školská taška na plecia, v nej zelené zošity plné atramentových škvŕn. A v hlave výčitky. Zase domov nesie niečo, za čo sa mama bude hnevať. Nie, necupitá s päťkou, ale s nerozbalenou desiatou.

Čas na jedlo ULRICH SCHADE/ALAMY/PROFIMEDIA Ak sa vám nechce piecť špenátové či inak plnené slimáky, urobte deťom na desiatu chutné wrapy.

po čase, keď sa mu nijakovsky nepodarilo rodičom vysvetliť, že jednoducho mu o desiatej ani nenapadne nejaký chlieb so šunkou a cez veľkú prestávku má predsa oveľa dôležitejšie veci na práci, ako žuť makový rožok, začal nerozbalené desiate ukrývať. Dodnes si pamätá ten pocit bezmocnosti, keď doma otvoril tašku a bola tam – zabudnutá, v papierovom premoknutom vrecku, ešte zabalená v servítke. Na rýchly únik von, aby ju vyhodil do koša, už nebolo času, potreboval nájsť dobrú skrýšu priamo doma. Napríklad pracovný stôl mal zozadu fantastickú poličku, o ktorej len málokto vedel. Podarilo sa mu ich tam napchať asi zo desať. Samozrejme, pokým tam tie chleby nezačali plesnieť a rodičia ich poľahky nevypátrali. Potom si už dal pozor a desiate vyhadzoval po ceste domov rovno do kontajnera. Kým ho neuvidela všetečná suseda a nevytárala všetko rodičom. Čo sa to dieťa napreklínalo toho, kto tento nezmysel vymyslel! Nedá sa žiť aj bez desiatej? Ešte aj skloňuje sa to príšerne!

Dnes sa nad tým, ako často a pravidelne jeme, takmer vôbec nezamýšľame, berieme to ako danú rutinu: raňajky, desiata, obed, olovrant, večera. Pritom ešte pred tristo, štyristo rokmi to nebolo až také jednoznačné. Tí, čo dnes raňajkovať kvôli malátnej povahe a obligátnej cigaretke s kávou jednoducho nestíhajú, by sa zrejme potešili. V šestnástom storočí napríklad vôbec žiadne raňajky neboli!

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite