Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šikovne na školskú šikanu

.mirka Gúčiková .časopis .lifestyle

Ak chceme riešiť prevenciu násilia a šikanovania, musíme začať čo najskôr, ešte kým sa neobjavia príznaky. Na Slovensku je viacero dostupných hravých a účinných programov, ktoré môžu využiť školy aj rodičia.

Šikovne na školskú šikanu PRESSFOTO PROJEKT SUPERTRIEDA/JÁN LÖRINZ Na celoslovenskom finále projektu SuperTrieda v júni 2016 predvádzali deti porote príbehy zo svojej triedy, ako si navzájom neubližujú, ale pomáhajú.

„Mami, mám pocit, akoby som na hrudi mal taký čierny mrak, ktorý ma ťaží. Deti v škole sa so mnou nechcú hrať. Smejú sa mi, že smiešne behám a mám kratšiu nohu. Nemám žiadnych kamarátov,“ zdôveril sa na konci školského roka mojej kamarátke Eve jej sedemročný syn Mirko.

Vidieť svoje životaschopné a veselé dieťa utrápené pre vrodený hendikep bol pre Evu veľmi bolestný zážitok. Žiadny rodič by nechcel, aby jeho dieťaťu bolo ubližované alebo naopak, aby ono ubližovalo iným. „V našej škole šikanovanie a násilie nie sú, nášho dieťaťa sa to netýka,“ chceme sami seba presvedčiť. Alebo si hovoríme, že veď aj nám ubližovali, čo dieťa nezabije, to ho posilní. A v podstate máme pravdu.

Sociálna pracovníčka Angelika Blažková a preventistka Zuzana Ďurišová z Centra Slniečko z vlastných skúseností upozorňujú, že neriešené šikanovanie eskaluje, k šikanérovi sa môžu pridávať aj ostatní spolužiaci. Šikanovanie znižuje sebavedomie dieťaťa, býva smutné, utiahnuté, stotožní sa s tým, čo si o ňom druhí myslia. Môžu sa u neho prejaviť úzkostné stavy, bolesť brucha, apatia, odmietanie školy a najmä pri kyberšikane aj sebapoškodzovanie.

„Pred ťažkými situáciami v živote naše deti neochránime, ale môžeme ich naučiť problémy zvládať a riešiť.“

Centrum Slniečko sa dlhodobo venuje deťom, ktoré sa vo svojom živote stretávajú s násilím a robí preventívne programy na školách. Zo skúsenosti z prevencie odborníčky tvrdia, že šikanovanie na školách je často prehliadané učiteľmi a tolerované deťmi, tie majú pocit, že je to normálne. Dokonca aj sama obeť sa vie s ubližujúcim správaním stotožniť.

Preventistka hovorí, že deti nasledujú vzor rodičov a podľa toho sa správajú. Niektoré sa stretávajú s násilím priamo v rodine, iné len vidia, že ich rodičia tiež nevedia prijať inakosť, ktorá býva príčinou vyčleňovania. Darmo im budeme hovoriť, aby sa nevysmievali a neponižovali, ak nás vidia správať sa inak.

Podľa odborníčok predmety, ktoré by učili deti sociálnym zručnostiam, ako komunikovať, spolupracovať, ovládať svoje emócie, prekonať ťažké situácie a vedieť sa vcítiť do druhého, v školách chýbajú. Preto sú dôležité preventívne programy, kde sa deti naučia hraniciam – čo nikomu nesmú robiť, empatii – byť všímavejšie, odvážnejšie a zastať sa iných a tiež asertivite – že nikto nikdy nemá právo ubližovať im.

s Kozmom už v materskej škole

Na základe svojich skúseností z preventívneho programu, vytvorilo Centrum Slniečko seriál 19 krátkych videí o kozmonautovi zo Zeme – Kozmovi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite