Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pod lupou Petra Zajaca: Dokážeme to?

.peter Zajac .časopis .klub

Dňa 31. augusta 2015 sa rozhodla nemecká vláda vpustiť do Nemecka desaťtisíce utečencov, uviaznutých v Maďarsku, a státisíce prúdiace balkánskou trasou. Toho dňa vyslovila Angela Merkel vetu: „Dokážeme to,“ ktorá už rok polarizuje Nemecko a Európu.

Pod lupou Petra Zajaca: Dokážeme to? MATÚŠ ZAJAC

pôvodná eufória sa zmenila na namáhavú integračnú každodennosť s mnohými zádrhmi, v Nemecku vzrástol strach a politicky sa zradikalizovalo. Zažilo Silvester v Kolíne nad Rýnom a letné teroristické vražedné útoky.

Napriek mýtom je jasné, že kancelárka utečencov nepozvala a multikulturalizmus nahradila už pred desiatimi rokmi myšlienka integrácie. Je pravda, že Merkelovej politiku podporuje v Nemecku ešte stále takmer polovica ľudí. Jasné je od začiatku aj to, že integrácia nie je problémom na rok, ale podobne ako zjednotenie Nemecka projektom pre generácie a že imigrácia nie je len nemeckou záležitosťou, ale európskou výzvou.

„Multikulturalizmus nahradila už pred desiatimi rokmi myšlienka integrácie. “

Ukáže sa v nej, či bude Európska únia schopná zaručiť spoločnými silami svoju obranyschopnosť, doteraz zanedbávanú ochranu schengenskej hranice a súčinnosť tajných služieb v boji proti odpudivému islamistickému teroru, ktorý vraždí nevinných ľudí na verejne najzraniteľnejších miestach.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite