Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.časopis .udalosti

Česi: Euro? Radšej vyčkáme. Hoci Ján Počiatek aj Ivan Mikloš svorne tvrdia, že členstvo v

Česi: Euro? Radšej vyčkáme.
Hoci Ján Počiatek aj Ivan Mikloš svorne tvrdia, že členstvo v eurozóne môže Slovensku v časoch finančnej krízy len pomôcť, u českých susedov si odborníci ani politici takí istí nie sú. Tamojší minister financií Miroslav Kalousek predminulý víkend prekvapil novinárov vo Washingtone týmito slovami: „Bol som vždy presvedčený, že skorý termín prijatia eura je tou správnou cestou. V okamihu, keď mnoho významných krajín eurozóny hovorí, že Pakt stability a rastu pre ne nemusí byť zásadný a dôležitý, tak veľmi zvažujem termín nášho vstupu do eurozóny“. O zmrazení úvah nad dátumom prijatia eura v súvislosti so svetovou finančnou krízou hovorí aj guvernér Českej národnej banky (ČNB) Zdeněk Tůma. Ešte silnejšie sa prednedávnom v článku pre Hospodářské noviny vyjadril viceguvernér ČNB Miroslav Singer: „Pokiaľ ide o vstup do eurozóny, snažil som sa byť zdržanlivý. Samozrejme, chápem, že odstránenie kurzového rizika je v záujme väčšiny vývozcov. Nie som však schopný pochopiť, ako môžu existujúce finančné otrasy považovať za urýchlenie vstupu do eurozóny aj niektorí ekonómovia.“ Podľa viceguvernéra hlavné české finančné inštitúcie nie sú zasiahnuté krízou vďaka tomu, že sa financujú z vkladov českých subjektov. „Toto financovanie je pre ne lacnejšie vďaka tomu, že dlhodobo posilňujúca koruna umožňuje ČNB držať sadzby nižšie než v eurozóne,“ tvrdí Miroslav Singer.
Skepsa sa šíri aj v radoch poľských bankárov. Hoci poľský minister financií Jacek Rostowski uviedol, že aj napriek finančnej kríze verí, že jeho krajina vstúpi do eurozóny v plánovanom termíne, teda 1. januára 2012, guvernér centrálnej banky Slawomir Skrzypek navrhol zvážiť dátum vstupu do eurozóny.
Ale späť k Čechom: komentátorka českých Hospodárok Lenka Zlámalová súhlasí s trpezlivosťou ČNB a ministra financií, pretože „v turbulentných časoch nemá cenu vymýšľať žiadny dátum na prijatie eura“. Zlámalová považuje finančnú krízu za príležitosť zistiť, či je členstvo v eurozóne prospešné. „Bude jednotná sadzba a jeden kurz výhodou, alebo záťažou? Kríza je vážnou skúškou spoločnej meny. Na rozdiel od Slovincov a Slovákov máme luxusnú príležitosť rozhodnúť sa, až uvidíme výsledok.“
My Slováci zas budeme mať luxusnú príležitosť vychutnať si tento veľký menový experiment na vlastnej koži.
.mh

Útek
Irackí kresťania opäť utekajú pred násilím z krajiny. Tisíce z nich sa dali na útek, keď sunitskí islamisti v Mósule na severe Iraku zabili 12 tamojších kresťanov. Centrálna iracká vláda posilnila políciu, ktorá má kresťanov chrániť, ale situácia je nepokojná. Kresťania utekajú do okolitých krajín, najmä Sýrie, a ich komunita žijúca v Iraku od čias Krista bojuje o prežitie.
.jd

Odklad Ruska
Rokovania o zmluve o partnerstve medzi Ruskom a EÚ sa odkladajú o mesiac, rozhodol summit EÚ. Rýchle nadviazanie vzťahov najviac podporovalo Nemecko a Taliansko, proti bola Británia a väčšina postkomunistických krajín. Kým prezident Sarkozy varoval pred zrážkou medzi Ruskom a Európou, premiér Berlusconi hovoril o vízii ruského členstva v Únii „v nasledujúcich rokoch“.
.jd

Červená jeseň
V Česku sú voľby do krajských zastupiteľstiev príležitosťou, aby ČSSD naštartovala novú stratégiu – spoluprácu s KSČ. „Strašenie ľudí komunistami nie je namieste. Pôjdeme do krajských vlád s tými, ktorí nám umožnia presadiť vec, ktorá je pre nás kľúčová: zrušenie poplatkov u lekára,“ povedal pred voľbami predseda soc-dem Jiří Paroubek. Presnú podobu spolupráce určia výsledky.
.mg

BaH sa otriasa
Po komunálnych voľbách hrozí Bosne a Hercegovine rozpad. Zvíťazili v nich sociálni demokrati separatistu Milorada Dodika, premiéra Republiky Srbskej. Pred odtrhnutím RS varuje zástupca medzinárodného spoločenstva Milan Lajčák aj chorvátsky prezident Stipe Mesič. Podľa Lajčáka by malo medzinárodné spoločenstvo aktívnejšie plniť svoje úlohy a záväzky v tejto časti Balkánu.
.mg

Kto do Ríma?
Prvá dcéra Cirkvi, ako sa Francúzsku kedysi hovorilo, ustúpila a vyriešila problém s veľvyslancom vo Vatikáne. Francúzsky prezident Sarkozy stiahol po roku návrh na menovanie homosexuálneho aktivistu Jean-Loupa Kuhna-Delforgea a navrhol Stanislasa Lefebvrea, ktorého Vatikán akceptuje. Kuhn-Delforge bol v krátkom čase už druhý Rímom odmietnutý diplomat. Zaujímavé, ako ťažko diplomatická veľmoc a tolerantná krajina hľadá veľvyslanca.
.jd



Felipe Gonzales
Španielsky expremiér podľa lídrov EÚ povedie skupinu múdrych, ktorá má pomenovať problémy Európy. Skupina môže prekvapiť minimálne svojím zložením. Gonzales chce v tíme prezidenta Walesu, šéfa Nokie Jorma Ollila či nemeckého konzervatívneho starostu Stuttgartu Schustera.

Paul Krugman
Nobelovu cenu za ekonómiu dostal profesor a komentátor New York Times za analýzu obchodných modelov a lokalizácie ekonomickej činnosti. Je kritikom americkej administratívy, to však neznamená, že nie je etatistom. Naopak, často obhajuje zásahy štátu do voľného trhu.

Muhammad Bakír Kalibáf
Starosta Teheránu a ostrý kritik iránskeho prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda si myslí, že Iránu by prospeli rokovania s USA. Nádeje vkladá do víťazstva Baracka Obamu, ktorý propaguje priamu diplomaciu s Iránom. Kalibáf bude zrejme v roku 2009 kandidovať na post iránskeho prezidenta.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite