Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Arek zavraždený z nenávisti

.jan Jandourek .časopis .spoločnosť

Skupina mladých ľudí, v ktorej boli podľa polície aj dievčatá, napadla v poslednú augustovú sobotu v Londýne dvoch Poliakov. Jeden z nich, Arkadiusz Jozwik, po brutálnom útoku zomrel.

Arek zavraždený z nenávisti Rob Welham/Camerapress/Profimedia 3. september 2016, Harlow, Veľká Británia: Spomienkový ceremoniál pred pizzériou, kde sa odohral útok na Arkadiusza Jozwika. Poľský robotník dva dni po útoku svojim zraneniam podľahol.

skupina zaútočila na dvoch približne štyridsaťročných Poliakov. Nadávali im a potom na nich zaútočili a skopali ich do bezvedomia. Arkadiusz Jozwik, ktorého blízki volali Arek, utrpel vážne poranenie hlavy. Zraneniu napokon v nemocnici minulý pondelok podľahol. Druhému mužovi útočníci zlomili ruku a poranili brucho.

Postupne vyšli najavo ďalšie podrobnosti a nové informácie – najmä o obeti. Jozwik bol slobodný a bezdetný. Arek Jozwik pracoval po prisťahovaní do Británie spolu so svojou matkou v továrni na spracovanie mäsa. Jeho brat Radek o ňom povedal: „Bola to skutočne rodinná osobnosť, ktorá trávila veľa času s mojimi deťmi. Sám deti nemal, ale mal blízko k mojim deťom. Moje deti boli v nemocnici a po celý čas plakali.“

„Nálada proti cudzincom sa zhoršila po referende o vystúpení krajiny z Európskej únie.“

Štyria pätnásťroční mladíci a jeden šestnásťročný, všetci pochádzajúci z Harlow, boli v utorok zatknutí pre podozrenie z vraždy. A všetci piati boli napokon prepustení na kauciu. Zatkli aj ďalšieho pätnásťročného mladíka, ktorého polícia vypočúvala. Útoky na cudzincov nie sú v Británii ničím novým. Nálada proti cudzincom sa ešte zhoršila po referende o vystúpení krajiny z Európskej únie. Aby bolo jasné, tými cudzincami nie sú imigranti z islamských krajín, nevôľa sa zdvihla proti ľuďom z východnej a strednej Európy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite