Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Úzka brána

.christoph Schönborn .časopis .osobnosti

Celý život sa musíme usilovať o to, aby sme prešli úzkou bránou. Len zriedkavo je život širokou, pohodlnou cestou. Takmer vždy sa spája s námahou a vysilením. Šťastie sa málokedy servíruje hotové na striebornom podnose.

Úzka brána

„Usilujte sa zo všetkých síl prejsť tesnou bránou,“ hovorí Ježiš v Lukášovom evanjeliu. Mne pri týchto slovách zakaždým zíde na um, že aj náš život na tomto svete sa začína prechodom cez úzku bránu – narodením. Všetci musíme po deviatich mesiacoch tehotenstva prejsť cez úzke materské lono, aby sme uzreli svetlo sveta. A na konci života tu zas bude úzka brána smrti, cez ktorú všetci musíme prejsť k svetlu večného života.

Slovo „strach“ (v nemčine „Angst“) pochádza z latinského slova „angustia“, ktoré označuje úžinu, úzke miesto, ale takisto úzkosť. Úzkosť vyvoláva strach. Viem, že tou cestou musím ísť. Niet iného východiska, treba cez to prejsť – alebo stroskotať. No a práve táto situácia vyvoláva strach. Je to istý druh strachu zo skúšky. Hovorí sa o existenciálnej úzkosti, keď sa všetko dookola zužuje a neexistuje nijaké iné východisko. Strach zo straty práce, strach z choroby, zo staroby. Strach zo všetkého, zo straty lásky, z najhoršej biedy.

„Na konci života tu bude úzka brána smrti, cez ktorú všetci musíme prejsť k svetlu večného života.“

Ale na druhej strane existuje aj radosť, keď sa nám podarí prejsť cez nejakú úzku bránu: radosť z narodenia dieťaťa, zo zvládnutej skúšky, z prekonanej vzťahovej krízy, z vydareného uzmierenia, z uzdravenia, z prinavráteného zdravia. To všetko prináša veselú myseľ a daruje nám novú radosť zo života.

Pravdaže, Ježiš vyslovuje aj hrozivé slová:

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite