Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Proces storočia

.elena Akácsová .časopis .komentáre

Keď som si pred mesiacom prečítala, že sa chystá nový proces s

Keď som si pred mesiacom prečítala, že sa chystá nový proces s O.J Simpsonom a že to bude nepochybne opäť veľká mediálna šou, úprimne som o tom zapochybovala. Nielen preto, že Amerika teraz žije prezidentskými voľbami. Za tých trinásť rokov, ktoré ubehli od „procesu storočia“, sa toho veľa zmenilo.

Zmenil sa on sám aj postoj ľudí k nemu. Zmenila sa doba aj médiá. Bývalá futbalová a herecká hviezda už nepôsobila drzo a sebaisto, ale zostarnuto a unavene. Proces netrval 266 dní, ale len mesiac. Mediálny ošiaľ sa nekonal a v našich končinách už vôbec nie. Tak to pre istotu zhrniem.

Pred rokom sa Simpson s ozbrojenými komplicmi v zamknutej hotelovej izbe v Las Vegas domáhal vydania športových memorábilií súvisiacich s jeho futbalovou kariérou. A následne si ich aj vzal, takže bol obvinený z lúpeže a únosu.
V porovnaní s dvojnásobnou vraždou trápna maličkosť, i keď za ňu môže vyfasovať doživotie. Kameňom úrazu je skutočnosť, že málokto to dokáže oddeliť od prvého podozrenia z vraždy a od pocitu, že konečne bude spravodlivosti učinené zadosť. Drvivá väčšina bielych Američanov a tretina Afroameričanov je dnes presvedčená, že Simpson skutočne vraždil a prevažne farebnou porotou bol oslobodený nespravodlivo. Ich presvedčenie umocnil neskorší výrok občianskoprávneho konania, ktoré ho uznalo vinným a uložilo mu zaplatiť pozostalým obetí viac ako 33 miliónov dolárov. Svoj kredit v očiach Američanov zhoršil tým, že v roku 2007 vydal knihu pod názvom „If I did it“, v ktorej hypoteticky opisuje, ako by zabil svoju manželku.
Pred trinástimi rokmi sa prvýkrát doslova v priamom prenose odohrávala súdna dráma, ktorá odštartovala posadnutosť kriminálnymi procesmi celebrít a zotrela rozdiel medzi spravodajstvom a šou. Dnes sú diváci presýtení. Navyše, postaviť obhajobu na rasovej otázke a polarizovať tak spoločnosť je v dnešnej Amerike ťažko predstaviteľné. Mimochodom, porota, ktorá uznala tentoraz Simpsona vinným, je celá belošská a nikto si to netrúfol spochybňovať. Simpsonovi právnici sa chcú odvolať, ale šance sú vraj mizivé.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite