Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pod lupou Petra Zajaca: Slovenská otázka

.peter Zajac .časopis .klub

Sovietske tanky na pražských a bratislavských uliciach pochovali v to skoré ráno 21. augusta 1968 ilúzie o Sovietskom zväze. Československo sa stalo okupovaným štátom. 

Pod lupou Petra Zajaca: Slovenská otázka Matúš Zajac

Stratilo zvyšky čo i len formálnej suverenity. Nasledovali rozsiahle čistky v komunistickej strane, v štátnom aparáte, v tajnej a verejnej bezpečnosti, v armáde, súdnictve, médiách, školstve. Celá spoločnosť si osvojila najtupšie formy komunistickej ideológie a nakoniec sme stratili ilúzie aj sami o sebe.

Potom ešte nasledovalo vyhlásenie vojnového stavu v Poľsku, výbuch reaktora v atómovej elektrárni v Černobyle, sovietska intervencia v Afganistane. V osemdesiatych rokoch sa svet navyše ocitol dvakrát na pokraji svetovej vojny. V druhej polovici osemdesiatych rokov však nastala implózia celého sovietskeho systému a začiatkom deväťdesiatych rokov implózia Sovietskeho zväzu. Nebola to najväčšia tragédia dvadsiateho storočia ani najväčšia tragédia Ruska. Tou bola v dvadsiatom storočí boľševická revolúcia v roku 1917, ktorá zničila v zárodku predstavu o Rusku ako slobodnom, demokratickom svete.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite