Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Archa a oltáre súčasnosti

.renata Rehorovská .časopis .ostatné

V

V Galérii mesta Bratislava prebieha výstava Filkova archa a oltáre súčasnosti. Vystavujúci umelec je výraznou postavou slovenskej výtvarnej scény. Výraznou, zvláštnou a tak trochu aj tajomnou postavou.


Stano Filko patrí ku generácii výtvarníkov, ktorá na umeleckú scénu vstúpila začiatkom 60. rokov minulého storočia. Svojím osobitým výtvarným prístupom vytvoril diela, ktorými obohatil konceptuálne i kinetické umenie, happening, environment a všetky prúdy prospekt artu na Slovensku aj vo svete. Odkaz jeho tvorby je stále aktuálny, aj keď od potenciálneho diváka vyžaduje istú dávku vzdelanosti. Nejde totiž o prvoplánové umenie, musíte pri ňom rozmýšľať, mať vedomosti z oblasti fyziky, filozofie, histórie a prípadne aj polemizovať s autorom, lebo len vtedy to dáva zmysel. Filko popiera klasické výtvarné hodnoty, pracuje s filozofickými myšlienkami a definuje vlastnú symboliku. Vytvoril rozsiahle dielo, ktoré ani zďaleka nie je zmapované. Veľká jeho časť je stále ukrytá v jeho rodisku vo Veľkej Hradnej pri Trenčíne. O autorovi, ktorý žil istý čas v emigrácii v Nemecku a USA, ktorého diela vystavili najprestížnejšie galérie doma aj vo svete, vyšlo doma len pár menších publikácií a katalógov.
Od 25. septembra do 25. októbra 2008 prezentuje tvorbu Stana Filka Galéria mesta Bratislavy v Pálffyho paláci pod kurátorským vedením Ivana Jančára. Inštalácia obsahuje 17 oltárov doplnených „artefaktmi z Noemovej archy“. V grafickom výstupe vysvetľuje poriadok sveta, systém čísiel a farieb, v duchu autorovho vnímania existencie bytia v systematizovanej metafyzickej teórii.
Keďže Filko – osobnosť je zaujímavý rovnako ako Filko – autor, nepoložiť mu zopár otázok o jeho vnímaní umenia by bola škoda...


Výstava má široký záber, od úvah o vesmíre až po oltáre. Čo majú spoločné?
Všetko vzniklo z 5. dimenzie vákua pred Big Bangom, pred 15 miliárd rokmi.
Mohli by ste to vysvetliť bližšie?
Umenie je založené na duši, čím je viac duše, tým je umenie lepšie. Piata dimenzia je práve duša. Šport, politika a ani kultúra nemajú nič spoločné s dušou. Moja tvorba je založená na vedeckých princípoch, je postmaterialistická, preto jej možno niektorí ľudia dobre nerozumejú. Jej pochopenie si vyžaduje dôslednejšie poznanie sveta. Big Bang je vznik kozmu, tento fakt treba rešpektovať. Som altruista, chcel by som pomáhať ľuďom. Nie som egoista, pretože ego pletie ľudí, a to nie je mojím cieľom.
Líši sa Filkova archa od Noemovej archy?
Od Noemovho korábu sa líši v čase. V tom je špecifikum.Vznikol FILKORAB SF (spektrum farieb).
Existuje farba, ktorú vo svojej tvorbe nepoužívate?
Používam všetky farby spektrálneho rozkladu, žiadna farba nie je nadradená, všetky sú rovnocenné. Je to 12 farieb, od začiatku červená, oranžová, žltá, zelená, modrá, indigo, fialová, ružová, strieborná, zlatá, biela a transparentná. Zmiešaním všetkých týchto farieb vznikne napokon biela.
Je filozofia rovnocenná s výtvarným výstupom?
Áno, prečítajte si filozofický text v katalógu.
Aký je váš pohľad na umenie?
Radikálne umenie je také, z ktorého nemožno vykľučkovať. Autonómne umenie je slobodné. Autentické umenie je pravdivé. Najkomplexnejšie je umenie par excellence, ktoré zahŕňa 5., 4., a 3. dimenziu – triádu. ( 5. dimenzia – soul, 4. dimenzia – spirit, 3. dimezia – materia. ) Ľudia väčšinou rešpektujú priestor a čas, ale to je len tretia dimenzia. K dokonalosti potrebujeme aj ducha a dušu. Za začiatok pochopenia existencie bytia považujem u mňa prežitie klinickej smrti. Bol to dôležitý moment v mojom živote.
V čom spočíva odkaz oltárov pre súčasnosť?
Zrkadlo je symbolom prítomnosti, ukazuje nám vždy len súčasnosť. Súčasný človek vidí svoju premenu v zrkadle, nikdy nie minulosť. Každý sa v ňom vidí a nájde sa, je to prítomnosť. Ostatné ostáva, kostol a liturgické motívy budú vždy symbolom viery. Do kostola sme chodili aj v minulosti a nič sa na tom nezmenilo, viera zostáva vierou aj so svojimi nemennými znakmi. Ženské telo bude vždy zdrojom túžby, ani to sa nezmenilo. Všetko sa v oltároch stretáva, je to umenie par excellence.
Jeden oltár je „obohatený“ o hrajúce rádio, ktoré spríjemňuje pobyt pani uvádzačke na výstave. Neprekáža vám to?
Nie. Je to oltár súčasnosti, rádio je súčasné, je to v poriadku. Dokonca by som bol rád, keby bolo rádio pri každom oltári. To je prítomnosť.
Čo je podľa vás úspech?               
Úspech je, keď pochopíme absolútno – objektívnu nekonečnú pravdu, bez pluralizmu.

Autorka je architektka a publicistka.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite