Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Veľmi som zbohatol

.časopis .rozhovor

Pred desiatimi rokmi sa stal premiérom v

Pred desiatimi rokmi sa stal premiérom v krajine, ktorá bola na pokraji katastrofy. Reformy jeho vlád dostali Slovensko z najhoršieho von, ale jeho spôsob politiky stál pravicu vysokú cenu. Mikuláš Dzurinda.


.pred desiatimi rokmi ste sa stali premiérom. Pamätáte si ten okamih?
Pamätám. Spomínam si, ako som prišiel prvýkrát na Úrad vlády. Všade bolo ticho, a vítal ma osamotený Sergej Kozlík slovami: „No, nebudete to mať ľahké“. Až keď začala ministerka Schmögnerová nosiť nezaplatené faktúry z rôznych rezortov, pochopil som, o čom hovoril. Vtedy 28 bánk ohlásilo cross-default na VSŽ. Mám teda na začiatok vládnutia mix zážitkov, ale pozitívne prevažujú.

.spomeniete si ešte na dvojnásobné platy?
Samozrejme, ale dodnes som v rozpakoch, či to označiť za chybu a hlúposť. Vtedy sme cítili, že ľudia by mali rozumieť, že sme v politike preto, aby sa mali lepšie. Konzultoval  som ten sľub s naším odborným tímom a mal som pocit, že sa to dá. Len čas som podcenil, trvalo to nie štyri, ale osem rokov.

.vaša vláda pohla ekonomikou, ale povedali by ste pred desiatimi rokmi, že sa vám nepodarí nastoliť spravodlivosť? Hlavní vinníci nečistých vecí, ktoré sa diali za Mečiara, zostali dodnes nepotrestaní.
Bál som sa toho. Už vtedy som vedel, že nemám právo zasahovať do práce orgánov činných v trestnom konaní a nič nenarobím s nezávislosťou súdov. To, čo som mohol urobiť, som urobil. Keď ma Ladislav Pittner informoval o nejakých opatreniach, ani mi nenapadlo povedať mu, že budeme čeliť politickým ťažkostiam. Keď som mal dva z troch právnych posudkov, že Mečiarove amnestie môžem zrušiť, tak som ich zrušil. Na rozdiel od ekonomiky sú však v tejto oblasti možnosti politikov obmedzené.

. v prvej vláde ste boli spolu s ľavicou. SDĽ a SOP sa správali tak, že vlastnú vládu kritizovali takmer za všetko, čo v ekonomike robila. Spomínate si vôbec na niečo, kde pomohli?
(Smiech.) Spomínam. Boli chvíle, keď podržali. Napríklad, keď bola akcia NATO v Juhoslávií a my sme súhlasili s preletmi lietadiel, Migašovi, aj Schusterovi som povedal, aby boli dva týždne trochu ticho. A boli.

. oni s tým mali problém?
Samozrejme, najmä ich voliči. S Migašom sme chodili na prechádzky. Raz mi napríklad povedal: „Urobme dohodu, ty stiahneš Mikloša, ja stiahnem Schmögnerovú“. Rok s tým za mnou chodil.

. oni si vôbec neuvedomovali, že s ekonomikou je treba niečo robiť?
Ľudia ako Weiss, Ftáčnik, ale aj Migaš minimálne cítili, že tie opatrenia sú nutné. Boli však v schizofrénií, pretože žili v predstave, že ich voliči tomu nebudú rozumieť a potrestajú ich. Tí ich nakoniec potrestali aj tak.

.hneď na začiatku vašej prvej vlády vznikol problém návratu k materským stranám SDK. Výsledkom bolo, že existovala väčšia dôvera medzi vami a Migašom, ako medzi vami a zástancami návratu k materským stranám z radov pravice. Čo vám dnes v súvislosti s tým sporom napadne?
Spontánne mi napadne slovo ľútosť. Ján Čarnogurský sa rozhodol pre nemúdru hru.

.nemúdru hru?
Samozrejme. Vychádzala z doktríny, že KDH je nesmrteľné a večné. Ján Čarnogurský povýšil túto tézu nad všetko ostatné. Nerozumel som tomu vtedy, ani dnes tomu nerozumiem. Ja ponížim svoju osobnú a stranícku identitu, keď pôjde o záujem krajiny. Nerozumiem, prečo by mala byť politická strana večná.

. ale veď on iba nechcel, aby KDH zaniklo.
Nemuselo zaniknúť, on prepadol bludnej fikcii. Kto chcel zánik KDH? Prečo sa snažili všetkým vsugerovať, že ja chcem zničiť KDH?

. cítili, že chcete z SDK, ktorá vznikla pre Mečiarov volebný zákon, vytvoriť svoju stranu. Tým pádom by ich strany boli druhoradé.
Veď SDK existovala.

. ale ako účelová, dočasná strana, vzhľadom na Mečiarov likvidačný volebný zákon.
 To všetci vieme, ale čo som s tým mohol urobiť?

.férové bolo vrátiť sa k pôvodným stranám.
Ako sme sa mohli vrátiť k pôvodným stranám, keď zostavovateľom vlády bola strana s názvom SDK? Prečo sme nemohli štyri roky vyčkať, ako som navrhoval?

. pretože tým boli pôvodné strany ohrozené.
Neboli, len si ten pocit vsugerovali.

. ten pocit by ste mali aj vy, keby ste boli v ich situácií.
SDK by sme museli nie rozpustiť, ale do volieb v roku 2002 by išiel každý tak, ako by sa rozhodol. Prečo mi na sneme KDH neprešiel návrh na dvojité členstvo?

. no prečo?
Dozrievalo vo mne presvedčenie, že ma Ján Čarnogurský z KDH vytláča.

. oni len vedeli, že všetka váha sa postupne presunie z materských strán na SDK, a to ich zlikviduje.
To nie je pravda. Môj návrh na dvojité členstvo je práve argument, ktorý vyvracia vašu tézu. Môj záujem nebol posilniť mandát SDK, ja som sa chcel vrátiť do svojej materskej strany. Nerozumiem, čoho sa Čarnogurský bál. SDK nemala bez vôle materských strán šancu na žiadnu ďalšiu existenciu.

.ukázalo sa, že mala.
Pozor! Ja som založil novú stranu, ale to už nebola SDK.

.tento spor doznieva dodnes. Od tých čias v istých politických kruhoch vládne sklamanie, že ste nedodržali dohodu spred volieb v roku 1998.
To je totálny blud. Kto to tvrdí, klame neskutočným spôsobom. Veď vtedy sme ani nedýchali, báli sme sa, že Mečiar zruší SDK. Nie, že bola dohoda, ale nikto ani nepípol, že rozpustíme SDK.

. to len aby mečiarovci nepochopili, že SDK je finta na obídenie zlého volebného zákona.
Ja neviem kvôli čomu. Vôbec sa o tom nehovorilo.

. prečo potom ľudia, ako Ján Čarnogurský, František Mikloško, Peter Zajac či Vladimír Palko, tvrdia, že sa cítili týmto vaším krokom podrazení?
Nechce sa mi na to odpovedať. Viacerí z nich sú ešte v politike. Bolo by to veľmi osobné hodnotenie, na ktoré ešte možno nedozrela doba. Je to ich problém. Ja som mal vtedy jediný problém – vydržať štyri roky. Sadnite si na Úrad vlády v zostave postkomunisti, bývalí disidenti, Maďari, Slováci a uvidíte, koľká bije.

. v prvom vládnom období ste mali viacero káuz a konfliktov. Kaník, tretí mobilný operátor, vláčiky. Ktorý bol najväčší?
Komárňanská župa a oznámenie Bugára, že zrejme odchádzajú z koalície. Ostatné bolo smiešne.

. SMK vtedy nechcela Komárňanskú župu, ale 12 krajov, čo znamenalo, že by v niektorom mali prirodzenejší národnostný pomer, ako pri ôsmich. To bolo predsa aj súčasťou návrhu splnomocnenca vlády Viktora Nižňanského. SMK očakávala vašu podporu, ale nakoniec v očiach svojich voličov prehrali dôležitý zápas.
Veď ja som im rozumel a ani som sa na nich nehneval.

.prečo ste nepresadili dvanásť krajov?
Nemali sme dostatok hlasov v parlamente. SDĽ a SOP boli proti. Často som bol vystavený pred pragmatické rozhodnutia. Vychádzalo mi to tak, že viac kompetencií pre samosprávu s ôsmimi krajmi je lepšia alternatíva, ako žiadna reforma.

Mikuláš Dzurinda.

Narodil sa v roku 1955 v Spišskom Štvrtku. Vyštudoval Vysokú školu dopravy a spojov v Žiline. Pracoval vo Výskumnom ústave dopravy v Žiline, neskôr bol riaditeľom pre informačné technológie na oblastnom riaditeľstve Československých štátnych dráh v Bratislave. V roku 1990 vstúpil do KDH a v roku 1991 sa stal námestníkom ministra dopravy. Vo vláde Jozefa Moravčíka bol ministrom dopravy, pôšt a verejných prác. Počas svojej kariéry bol podpredsedom KDH pre ekonomiku, predsedom SDK (pred voľbami v roku 1998 ju vytvorili KDH, DÚ, DS, SDSS a SZ)  a v roku 2000 založil SDKÚ, v ktorej je dodnes predsedom. V rokoch 1998 až 2006 bol predsedom vlády. V prvej vládnej koalícií vládol s SDĽ, KDH, SOP a SMK, v druhej s KDH, SMK a ANO. Dnes je poslancom NR SR.

.byť premiérom je z tohto hľadiska ubíjajúca, alebo skôr rozvíjajúca rola?
Rozvíjajúca. František Mikloško raz prirovnal politiku k desaťboju, teda najkomplexnejšej športovej disciplíne. Súhlasím. Premiér je ten, kto diktuje tempo.

. aj ste sa niekedy zľakli nejakých rozhodnutí?
Jasné. Viem, čo je to nespať. Napríklad keď bol bombardovaný Belehrad. Bola žiadosť americkej vlády, aby sme otvorili nebo. Chápal som, že náš vzdušný koridor je nesmierne dôležitý a inak sa tam tie lietadlá tak jednoducho nedostanú. Zároveň som však vedel, že v Srbsku žije osemdesiattisíc Slovákov a bál som sa, aké to pre nich môže mať dôsledky. To bola ťažká skúška.

. stretli ste sa s Clintonom aj s Bushom. Bola to len diplomatická povinnosť?
V istom okamihu si uvedomíte, že hoci ste premiérom päťmiliónovej krajiny, máte rovnaký priestor vyjadriť názor, ako prezident tristomiliónovej krajiny. Nepremrhať tento priestor je obrovská zodpovednosť.

. len pre zaujímavosť, skúste porovnať Clintona s Bushom.
Clinton je v dobrom slova zmysle šoumen, ale Bushovi by som zveril aj osobné tajomstvo. Bush je neobyčajne ľudský, až rýdzi človek. U Clintona som mal pocit, že je taký beťár, ktorému ide hlavne o to, ako vyzerá v očiach voličov.

. ako si vysvetľujete, že všeobecný obraz o Bushovi je úplne v rozpore s vašou skúsenosťou?
Ľudskou prirodzenosťou. Vždy budú populárnejší tí, ktorí sľubujú pohodlné riešenia, ako tí, čo na seba zoberú obrovskú zodpovednosť a urobia aj nepopulárne kroky.

. po voľbách v roku 2002 vznikla vláda, ktorá mohla robiť reformy. Václav Klaus kedysi povedal, že robiť naraz toľko ťažkých reforiem je možné len na Slovensku. Vo vyspelejšej krajine by to podľa neho voliči nezniesli. Urobili by ste to dnes rovnako?
Určite. A keby sme mali odvážnejšieho ministra školstva, mohli sme mať ešte aj lepší vysokoškolský zákon.

. bola to dobrá taktika?
Rozhodujúci je výsledok. Vlani sme mali desaťpercentný hospodársky rast, za tie roky vzniklo niečo ako značka Made in Slovakia. To neznamená, že sme nerobili chyby. V roku 2005 sme napríklad mohli urobiť populárnejšie opatrenia voči lekárom, zdravotným sestrám, učiteľom.

. boli na to vôbec peniaze?
Dnes viem, že boli. Aj sme to mali pripravené, len do toho prišiel odchod KDH z vlády a predčasné voľby.

. pre KDH bola otázka zmluvy o výhrade svedomia dôležitá vec. Prečo ste ju neprijali?
Pretože to zo strany KDH nebola pravdivá kauza. Nešlo o výhradu vo svedomí. Výhrada vo svedomí nie je problém.

.nebola prijatá, to je problém.
Záleží od obsahu. Bola schválne napísaná tak, aby vyvolala konflikt.

. kým?
Neviem, formálne ju predkladal Daniel Lipšic.

.ale veď to nebola jednostranná zmluva, musela byť pripravovaná s vedomím Vatikánu.
Vy hovoríte, že musela, ja hovorím, že neviem.

. vy si naozaj myslíte, že KDH zmluvu schválne napísalo tak, aby bola neprijateľná?
Prečo sme sa nemohli dohodnúť na všeobecne prijateľnom texte? Prečo chýbala vôľa ešte niekoľko dní na tom texte popracovať?

. nebol za tým kalkul SDKÚ osloviť liberálnych voličov?
Ja som chcel predčasné voľby?

.riadne voľby boli blízko.
Veľmi sa mýlite.

. v čom?
Voľby v riadnom termíne boli pre nás oveľa výhodnejšie ako predčasné. Okrem toho, že by sme mohli urobiť aj populárne opatrenia, vyhli by sme sa étosu, že vláda sa zosypala.

.KDH hovorí, že to bolo porušenie dohôd, vy hovoríte, že to bol ich faul?
To sú vaše slová. Ja som vám dal vysvetlenie vlastnými slovami. Žiadna taká dohoda neexistovala. Existuje záväzok vyplývajúci zo základnej zmluvy s Vatikánom. K tomu sa ja hlásim. Záleží na tom, aký je to text. Slovensko určite bude mať zmluvu o výhrade svedomia. Bude však musieť byť v súlade s našou ústavou a laickým charakterom štátu. 

.vaše druhé volebné obdobie výrazne poznamenala kauza skupinka. Stratili ste väčšinu v parlamente, začalo sa hovoriť o kupovaní poslancov. Konali by ste dnes v tejto kauze inak?
Naopak, bolo to jedno z mojich najprincipiálnejších rozhodnutí. Nikdy by som sa nenechal vmanévrovať do polohy, že budem visieť na šnúrke nejakej záujmovej skupiny. Nikdy som nedovolil, aby namiesto politikov prijímali rozhodnutia podnikatelia a finančné skupiny.

. v akom zmysle bol na vás vyvíjaný tlak?
(Ticho.) Veď, o čom to celé bolo? Napríklad aj o tom, že sa v britskej tlači začali objavovať články, ktoré tlačili na odchod Ladislava Pittnera z tajnej služby, prostredníctvom médií sa začali presadzovať názory podnikateľských skupín, ktoré boli neúspešné v tendroch.

. takéto tlaky sú celkom bežné, prečo ste sa vzopreli akurát tejto jednej skupine?
Pretože inú takú som nepozoroval a s touto som mal problém. Iná sa nesnažila manipulovať vládou.

. manipulovať vládou?
Aká iná mala byť koncovka toho, že predsedu parlamentu navštívil šéf NBÚ a informoval ho o tom, že som na Úrade vlády prijímal návštevy tak, že za plentou sedel Peter Tóth, ktorý mi potom radil, čo mám robiť?  To som si ja nevymyslel, Hrušovský vám to potvrdí. No o čom to celé bolo?

. o čom?
O tom, že páni chceli robiť kšefty a ja som tomu nepodľahol. Táto partia na to zneužívala štátneho úradníka.

. prečo bol pre vás taký dôležitý šéf NBÚ?
Pretože človek v takejto vysokej pozícii nemôže zneužívať svoje postavenie a rozbíjať koalíciu.

. čim ho zneužíval?
Rozoštvával vládnu koalíciu tým, že chodil za predsedom parlamentu s nezmyselnými obvineniami. Nepamätáte sa, aký bol problém medzi KDH a Petrom Tóthom.

. aký bol v tom čase váš vzťah s Petrom Tóthom?
Žiadny. Nikdy mi neradil.

. ako sa teda stalo, že dostal vysokú funkciu v tajnej službe?
To bola vec jej šéfa.

. ladislav Pitner bol predsa váš spojenec.
To bol problém Ladislava Pitnera, koho si vybral.

. to znie až neuveriteľne, že by to mohol urobiť bez vášho vedomia.
Je mi ľúto, že mi to neveríte.

.prekážalo vám to aspoň?
Nikdy som takú otázku neriešil. Ani neviem, kedy som sa to presne dozvedel. Možno až ex post. Celý čas som Ladislavovi Pitnerovi dôveroval.

. čiže vám to neprekážalo.
To je vaša interpretácia. Je to umelo nastolený problém.

. vaším partnerom vo vláde bola ANO. Čo to boli za ľudia?
Nič zvláštne. Ľudia z médií neraz prepadnú pocitu, že chcú robiť politiku. To sa stalo aj Pavlovi Ruskovi.

.ako sa s nimi robilo?
Dosť ťažko, Pavol Rusko nie je bezkonfliktný človek. Myslel si, že bude presadzovať niektoré svoje ekonomické aktivity, ale zle nás odhadol.

.dnes je na vás na smrť urazený.
Na mňa vždy budú na smrť urazení ľudia, ktorí sa pomýlia.

. počas druhého vládneho obdobia ste stratili väčšinu a museli ste hľadať doplňujúce hlasy. Objavili sa čudné prestupy, a preto aj podozrenia o kupovaní poslancov. Zdiskreditovalo to reformnú líniu politiky.
Objavilo sa voči mne čo len podozrenie, že som nemorálne získaval podporu?

. asi nie je normálne, keď poslanci opozície z večera do rána zmenia politický názor, nie? To všetko v situácii, keď opozícia blokuje parlament a koalícia potrebuje hlasy. To bol napríklad prípad poslancov Džupu a Kolesára z HZDS.
Pre mňa to bolo tiež prekvapenie.

. pre vás? Na také prerody ľudí sa predsa nedá veriť.
Možno ani ja na to neverím, ale čo s tým mám urobiť?

. to diskreditovalo reformnú politiku.
Pripúšťam, najmä keď to Robert Fico dokázal bez dôkazov šikovne využívať. Odpoveď však hľadajte mimo mňa.

. vy ste ju nikdy nehľadali?
Čo som mohol robiť? Mal som sa pýtať Džupu alebo Kolesára? Išlo to absolútne mimo mňa.

.nikto nehovorí, že ste ich získavali priamo vy.
Tak potom sformulujte otázku.

.tá bola sformulovaná. Dá sa takéto prebiehanie poslancov vysvetliť inak, ako tak, že koalícia ich pokútne získala?
 Koalícia je veľmi široký pojem.

.vy ste boli jej šéfom.
Ja som na takom spôsobe získavania podpory nikdy nemal záujem. Verejne som sa priznal, že som individuálne pozýval poslancov na rozhovory. Veď takto som dodnes kamarát s Miroslavom Abelovským či Ladislavom Polkom. Túto mieru zodpovednosti na seba beriem, ale na nečistých praktikách získavania poslancov som žiadny záujem nemal. 

. niekto však tých poslancov získal.
Ja s tým nemám nič spoločné.

. ale vaša koalícia s tým mala niečo spoločné.
Je mi to ľúto, ale náklady koaličného vládnutia musí niekto znášať. Súhlasím s tým, že to nevyzeralo normálne. Znášal som náklady takéhoto koaličného vládnutia.

. nakoľko sa zmení vzťah politika k médiám, keď sa stane predsedom vlády? 
Neviem pomenovať žiadne podstatné zmeny. Za osem rokov nenájdete novinára, ktorému by som vynadal, zatelefonoval mu, alebo vyjadril rozhorčenie nad jeho komentárom. Aj keď neraz som cítil veľkú krivdu.

. ako ste sa vyrovnávali s tým, že médiá už neboli vaším spojencom, ale kritikom?
Verte mi, nemal som s tým najmenší problém. Len som si dával pozor, aby som medzi novinárov nešiel unavený alebo vyčerpaný. Človek potom môže byť podráždený.

. v istom čase ste vy aj Ivan Mikloš formulovali pocit, že médiá idú úplne proti vám.
Niekedy je to normálne. Cítite krivdu. Čo som mohol cítiť, ak médiá písali bludy o tom, ako ma NBÚ prichytil v trezore s dokumentmi, na ktoré som nemal právo? 

. v jednej chvíli ste povedali, že denník Sme je akoby súčasťou kampane proti vám.
Kto to povedal?

. vy a Ivan Mikloš.
Nič také si nepamätám. Niekedy som však skutočne mal pocit, že niektoré médium je ku mne nefér.

. verejne ste prezentovali aj to, že súčasťou ťaženia proti vám bol vtedajší šéfredaktor Sme Milan Šimečka.
Kto to prezentoval? Buďte takí dobrí a nájdite si ten citát.

.nemali ste pocit, že Šimečka používa Sme proti vám?
( Ticho.) Neviem na to odpovedať, ani som si nikdy takto otázku nekládol. Raz som mu napísal list, kde som ho poprosil o odpoveď na dve, tri otázky. Dodnes mi neodpovedal.

. aj vy ste mali dlhé obdobie, keď ste nechceli chodiť do televíznych diskusií s oponentom. Prečo je to tak, že predsedom vlády sa do toho nechce?
V porovnaní s Ficom som do týchto diskusií chodil častejšie. Niekedy však politici majú pocit, že by vec radšej vysvetlili, ako sa konfrontovali. Ja to Ficovi nezazlievam. Len keď je jednu nedeľu sám v televízií on, o týždeň by mal takúto možnosť mať niekto z opozície.

. vyberáte si, s kým sa zúčastníte televíznej diskusie?
 V podstate áno.

. ako vnímate slovenské médiá?
Nechcem sa vyjadrovať k médiám.

. čo čítate?
Každý deň čítam monitoring tlače a český teletext. Pozerám CNN, BBC a keď ma kolegovia upozornia na niečo zaujímavé v slovenskej tlači, tak si to pozriem.

. pozeráte slovenské televízne diskusie?
Výnimočne.

. nuda, čo?
Áno, často bývajú nudné. Nič nové sa tam nedozviem.

. viac ako dva roky ste v opozícii. Veľká zmena?
Veľkou zmenou je zaradenie sa do bežného života. Napríklad som trochu nepoznal dopravné pomery v Bratislave. Blúdil som, niekoľkokrát som vliezol do jednosmerky.

. čo sa zmenilo politicky?
Nie som v opozícii prvýkrát, chápem striedanie moci. Cítim obrovskú vďaku za to, že som mal osem rokov možnosť stáť na čele vlády.

.vždy ste boli mocenský hráč, čo sa v opozícii celkom nedá robiť. Nechýba vám to?
Radšej som niesol vládnu zodpovednosť, ako kritizoval. Necítim sa dobre v polohe, keď musím len rečniť. To som nikdy neskrýval.

. po voľbách ste uvažovali o vytvorení vlády s HZDS. Kauzy spojené s jeho ľuďmi sa s nami ťahajú dodnes. Prečo ste chceli ísť do vlády s týmito ľuďmi?
HZDS, to je aj 8 percent ich voličov. A prvý kontakt urobil Mečiar.

. čo povedal?
Prostredníctvom troch ľudí som dostal odkaz, či sa s ním nemôžem stretnúť. Už si nepamätám, čo presne povedal, ale cítil som vôľu vytvoriť koalíciu. Následne som sa s tým zdôveril Bugárovi aj Hrušovskému.

. nemáte problém s tým, čo majú na svedomí?
 Mám, ale vyhodnotil som to tak, že táto zostava by bola pre Slovensko lepšia, ako dnešná. Preto som bol ochotný do toho ísť.

. ale veď vy ste hovorili o krvavých paprčiach.
Žiadny svoj výrok necítim potrebu brať späť, ale moje remeslo je o zodpovednosti. Z tej neviem vykĺznuť.

. politika vás doviedla až k úvahe o vstupe do vlády s tými, o ktorých ste hovorili, že majú krvavé paprče. Máte vôbec nejakú medzu?
Mám. Nikdy som nebránil tomu, aby tie zverstvá boli vyšetrené, išiel som v tom až na hranu toho, čo som mohol urobiť. Mečiarovi som na stretnutí povedal, že koalícia je možná, ale niečo k minulosti bude musieť povedať. Mečiar odpovedal, že záleží od toho, čo by to malo byť.

. do roku 1998 vám osobne médiá pomáhali a tým sa naučili robiť politiku. Dnes chcú rovnako robiť politiku, a volajú po vašej výmene na čele strany. Podľa nás to je znovu manipulácia, a ešte aj hlúposť. Ako to vnímate vy?
Ako súčasť svojho remesla. Takéto módne vlny prichádzajú a odchádzajú.

. tušíte, prečo vzniká ten tlak?
Keby som o tom meditoval, nikam sa nepohnem. Viete aké tri dobré týždne máme za sebou? Máme skonsolidované krajské organizácie v Trenčíne a v Bratislave, mali sme programovú konferenciu, zabehol som košický maratón.

. ten tlak býva dôležitý.
Viem s tým žiť.

. dnes to z médií vyzerá tak, akoby Dzurinda bol hlavným problémom slovenskej pravice. Prekvapíme vás – tak to vôbec nie je. Napriek tomu – nemáte po ôsmich rokoch vo vláde pocit vyhorenia?
Naopak. V mojej hlave sa zrodilo, že treba napísať programovú alternatívu, tlačil som ten proces dopredu. Nezaváhal som, keď bolo treba riešiť problém v Bratislave. V prvom polroku som absolvoval 27 okresných mítingov. Som rád medzi ľuďmi, politika má stále baví a motivuje.

. cítite v strane otázku vašej výmeny?
Vôbec nie.

. je to dobré?
Je to úplne normálne. Rovnako, ako keby taká otázka bola. Ja s tým nemám problém. Komu Pán Boh dožičil toľko, čo mne?

. prekvapila vás hrubosť dnešnej moci?
Prekvapila. Od tých dvoch som to čakal, od Fica nie.

. čoho je to dôsledkom?
Nemajú projekt. Keď nič nerobíte, nahrádzate to hrubosťou.

. nakoľko to súvisí s tým, že väčšina z nich sú bývalí komunisti?
Tak na toto ja nemám školy, aby som vám odpovedal. Je to asi hlbší problém. Sú ľudia, ktorí chcú robiť a sú ľudia, ktorí sa spoliehajú. To je pre mňa kľúčové delenie. Pozorujem ho však aj v západných krajinách.

. zmenili vás roky v politike?
Veľmi som zbohatol. V zmysle skúseností, zážitkov a poznania sveta.

. čo vám to zobralo?
Teraz sa snažím viac priblížiť svojim dcéram. Ja k nim ešte stále pristupujem ako k malým dievčatám, pritom sú to už veľké baby. Nedá sa povedať, že by si moje roky v politike odskákali a vôbec som sa im nevenoval, ale že majú omnoho bližšie k mame, to je fakt. Mám s nimi fantastický vzťah, ale je mi ľúto, že istý ich vek som nejako preskočil.

. posledná otázka – čo robí Gabo?
Opýtajte sa ho. (Smiech.)

. fakt neviete?
Samozrejme, že niečo viem, ale prečo by som sa mal do tejto diskusie púšťať.  Ale keď už sa takto pýtate, skočte aj za Kresánkom a opýtajte sa ho, prečo mi vtedy napísal ten list.

. obávate sa toho, čo sa ešte môže ukázať v kauze Branisko?
Neobávam. Je mi to na smiech. Celé to považujem za Ficovu bublinu.

.voľby sú za menej ako dva roky. Fico valcuje. Čo by to mohlo zmeniť?
Len dve veci. Počínanie vlády a aktivity opozície.

. skúste byť konkrétny.
Dobre. Poznanie ľudí, že vláda nič nerobí, len aroganciou nahrádza nečinnosť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite