Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sorbet: Letný sneh

.jozef Koleják .časopis .štýl

Považuje sa za predchodcu zmrzliny, ibaže sa nerobí zo smotany, dokonca do nej nepatrí ani vajíčko. Je to len postrúhaný ovocný ľad, no chutí absolútne božsky. Volá sa sorbet.

Sorbet: Letný sneh OLAF SPEIER/ALAMY/PROFIMEDIA Z ovocnej šťavy vznikne nádherná nadýchaná ovocná triešť, ktorá sa krásne ligoce na slnku.

oddaní vyznávači zmrzliny sa odjakživa delia na dva nezmieriteľné tábory. Na tých, ktorí nedajú dopustiť na hutné smotanové chute, čiže preferujú napríklad čokoládovú či orieškovú, a na tých, čo si letné horúčavy spríjemňujú osviežujúcimi ovocnými tónmi. Najväčší fanatici z nich sú, samozrejme, puristickí konzumenti citrónovej a ničoho iného, pretože ostatné príchute jej vraj nesiahajú ani po päty. Nevedia však, že pokiaľ sa chcú v lete naozaj osviežiť niečím iskrivo ovocným, je lepšie siahnuť po čistom sorbete ako po zmrzline.

Predsa len, smotanový základ zmrzliny ovocnú chuť preráža a trebárs taká citrónová, nech robí čo robí, v spoločnosti smotany dostane vždy ťažké nohy. Navyše, o čo osviežujúcejšie je namiesto ťahavého a lepkavého smotanového krému mať k dispozícii nádherný ľahký sneh, ktorý v svojich kryštálikoch odráža dobiedzavé slnečné lúče?

Tento pocit skutočného luxusu doprial vraj prvýkrát svojim spolustolovníkom cisár Nero. Je zaujímavé, že pri ňom ako prvá asociácia vyskočí vždy horiaci Rím a blčiace plamene. A pritom – čo sa týka ľadu a snehu, tak sa tiež nenechal zahanbiť. Vraj si nechal vybudovať akúsi snehovú poštu.

Tí najrýchlejší bežci z celej Rímskej ríše mu v košoch z ruky do ruky doručovali sneh z vrcholkov hôr priamo na cisársky stôl. Tam si ho vraj potom patricijovia miešali s vínom. Bola to vyhlásená pochúťka, ktorú si človek mohol dopriať, pochopiteľne, len u cisára.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite