Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Debatné manévre strážcu kultúrnosti Danka

.filip Olšovský .časopis .politika

Predseda SNS sa už dávnejšie vyhrážal poslancom novým rokovacím poriadkom, ktorý by obmedzil rôzne nekultúrne prejavy. Začiatkom uplynulého týždňa sa objavil jeho prvý návrh.

Debatné manévre strážcu kultúrnosti Danka Marek Mrviš/SITA V kontexte všadeprítomného Bašternáka nebolo pre predsedu parlamentu Danka odrazu nič akútnejšie, než zmena rokovacích pravidiel.

už keď Andrej Danko začal o nevyhnutnej potrebe zmeny rokovacieho poriadku parlamentu rozprávať prvýkrát, bol zrejmý jeho úmysel odpútať pozornosť. Po tom, ako bezprecedentným krokom zrušil pre koalíciu zatiaľ asi najnepríjemnejšiu schôdzu o odvolaní ministra vnútra Roberta Kaliňáka, začal filozofovať o svojich obľúbených témach. Politickej kultúre, slušnosti a odstránení bájneho „deštruizmu“ v parlamente.

V kontexte všadeprítomného Bašternáka nebolo podľa Danka odrazu nič akútnejšie, než zmena rokovacích pravidiel. Taká, ktorá by docielila to, aby sa poslanci „nehrali na fejsbúku, nechodili v tričku, neziapali a nemali ani obrazové vizuály, ktoré aj v starom Ríme patrili do divadla.“ Po vyše mesiaci príprav a porovnávania poriadkov iných európskych krajín uzrel uplynulý týždeň svetlo sveta prvý návrh novely. A spolu s ním opäť aj starý politický trik s odpútaním pozornosti.

Návrh novely prenikol do médií minulý pondelok dopoludnia. Teda pár hodín predtým, ako sa mala pred komplexom Bonaparte uskutočniť v poradí už ôsma zo série opozičných demonštrácií. Odpútavací manéver ani tentoraz tak úplne nevyšiel – na protest prišli aj vďaka novej dávke aktualizačných momentov približne tri tisícky ľudí a protesty chytili nový dych. Návrh novely však už tak či tak ležal na stole. A opoziční politici, ktorí tentoraz pódium pred Bonapartem prenechali zabávačom, získali ďalšiu zbraň v kritike kompetentnosti predsedu parlamentu, ako i celej vlády.

paškov duch

Ku kľúčovým zmenám má patriť obmedzenie vystúpení poslancov či posilnenie právomoci predsedu parlamentu, ktorý by mal získať právo prerušiť schôdzu, ak z pléna rokovacej sály vykáže poslanca pre nevhodné správanie a ten to odmietne rešpektovať. Po novom by sa poslanci k rokovanej veci mohli vyjadriť len raz –

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite