Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Sziget pre lenivých

.filip Olšovský .časopis .lifestyle

Erzsébetváros je ideálnou dovolenkovou destináciou pre mestské typy, na ktoré ani cez prázdniny nepríde nutkavá potreba začať s hľadaním svojich prírodných koreňov.

letná Budapešť je pre mnohých v prvom rade o Szigete. Týždeň trvajúci hudobný festival, ktorý každoročne navštívi vyše štyristotisíc ľudí, sa stal vstupnou bránou k južným susedom aj pre mňa. Mal som sedemnásť a okrem kapiel som začínal obdivovať aj špecificky szigetovské okrúhle bary, známe skôr z prímorských stredísk než z festivalových areálov. O pár rokov som na ne narazil znova. V tom istom meste, akurát o pár kilometrov ďalej v smere toku Dunaja.

Erzsébetváros, siedmy budapeštiansky obvod, spolovice tvorený židovskou štvrťou s najväčšou synagógou v Európe, bol vtedy na začiatku svojho turistického boomu. Ten trvá dodnes. Nie tak dávno však ešte v ošarpanej štvrti podnikali len naozajstní nadšenci. Napríklad takí, ktorí do dvorov bývalých tovární či škôl porozmiestňovali výčapy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite