Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti doma

.časopis .udalosti

Lieta to a

Lieta to a nie je to turul
Minulý týždeň sa niesol aj v znamení otázky, či banský inžinier Slota opäť raz dosiahol dno, alebo ho opäť raz prerazil. Bez ohľadu na to, ktorá verzia je správna, treba konštatovať, že hrozný je už samotný fakt, že nás predseda SNS každý týždeň núti prehrabávať sa v hnoji.
Tentoraz sa Slota vyzúril pri odhaľovaní dvojkríža v Pavlovciach vo Vranovskom okrese. Politik posilnený ríbezľovým vínom označil mýtického vtáka turula za „hnusného, odporného maďarského papagája“. Hoci sa vraj nechcel nikoho dotknúť a nikoho urážať, z úst mu vyšli aj tieto slová na adresu maďarskej ministerky zahraničia Kingy Gönczovej: „Viete, my sa nepokloníme a nepodvolíme sa tomu obrovskému tlaku, ktorý tu na nás vyťahujú naši susedia z Budapešti, kde tá strapatá pani, ktorá je skutočne strapatá, sa tu vyhráža, dáva otázky predsedovi vlády Slovenskej republiky, ktorému nesiaha ani po opätky jeho topánok. Jedna chudera.“
Predseda vlády Fico však veľký problém nevidí. Kým pri slovách Pála Csákyho ho mrazí, k Jánovi Slotovi povedal, že sa síce dištancuje od osobných útokov, ale aj tak by sme sa mali venovať skôr podstate veci, ktorou vraj je maďarské „ultimátum“ a finančná kríza. Podpredseda vlády Čaplovič sa zase spýtal, či majú Slotu zastreliť. Najmenej mäkko Slotu odsúdil minister zahraničných vecí Ján Kubiš, ktorý povedal, že jeho vyjadrenia zhoršujú atmosféru slovensko-maďarských vzťahov. Podpredseda OKS Ondrej Dostál podal podnet na Generálnu prokuratúru, žiada prešetriť, či nedošlo k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Ak podľa Dostála orgány činné v trestnom konaní dospejú k názoru, že ani týmito vyjadreniami Jána Slotu nebola naplnená skutková podstata trestného činu, mal by parlament zvážiť, či paragraf o hanobení z Trestného zákona nevypustiť. 
Na pozadí najnovšieho excesu takmer zanikajú tie menšie. Ako zistil denník Pravda, na stranícku akciu do Pavloviec priletel Slota vrtuľníkom súkromnej firmy EHC Service, ktorá v poslednom čase získala viaceré štátne zákazky. Po prílete zase presadol do auta, ktoré sprevádzali policajti so zapnutým majákom, na čo radoví poslanci nemajú nárok.
Keby sme chceli Slotu uraziť, nazveme ho turulom, sme však korektní, a preto len skonštatujeme, že Slota síce turul nie je, ale určite rád lieta.
.tg

Na odchode?
Trnavský arcibiskup Ján Sokol požiadal pápeža Benedikta XVI o uvoľnenie z funkcie. Arcibiskup dovŕšil minulý týždeň vek 75 rokov, v ktorom má podľa kanonického práva povinnosť požiadať o uvoľnenie z úradu. Až do rozhodnutia pápeža bude Sokol svoju funkciu naďalej vykonávať. Z tohto istého dôvodu požiadal v lete o uvoľnenie z úradu aj rožňavský biskup Eduard Kojnok.
.jm

Nová Bratislava
Veľké upratovanie SDKÚ v Bratislave sa skončilo. Strana rozpustila svoju bratislavskú štruktúru po tom, ako sa viacerí jej čelní predstavitelia dostali do konfliktu s vedením strany. Nasledovala preregistrácia členov a po niekoľkých mesiacoch strana svoju činnosť v hlavnom meste obnovila. Predsedníčkou regionálneho zväzu sa stala poslankyňa parlamentu Lucia Žitňanská.
.jm

Neuveriteľné
Bývalý šéf mečiarovskej tajnej služby Ivan Lexa sa na základe rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu domáha odškodnenia. Súd rozhodol, že jeho väzba bola nezákonná, pretože platili Mečiarove amnestie. Odškodné Lexa nechce od štátu, ale od konkrétnych osôb, ktoré sú podľa neho za jeho väzbu a ďalších 14 prípadov zodpovedné. Neuveriteľné.
.jm

Ohováraný Polka
Sudca Pavol Polka môže byť spokojný – Krajský súd v Bratislave rozhodol, že novinárky z časopisu Moment ho ohovárali, keď v roku 1999 napísali, že je skorumpovaný, lebo jeho majetok nezodpovedá jeho príjmom. Zita Sujová musí dokonca zaplatiť peňažný trest 30-tisíc korún. Sudca Polka sa s médiami, ale aj rôznymi štátnymi úradmi či politikmi súdi rád a často. Na škodu nás všetkých takmer vždy aj uspeje.
.eč

Novembrová vízia
„Slovensko urobilo veľký pokrok na ceste k zrušeniu víz. V polovici novembra očakávam pozitívne rozhodnutie pre vašich ľudí. Gratulujem vám i vášmu ministrovi zahraničných vecí, že ste v tejto oblasti tvrdo pracovali,“ povedal po stretnutí so slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom jeho americký náprotivok George Bush. Gašparovič potvrdil, že Slovensko zvýši svoju vojenskú účasť v Afganistane. Podľa Busha je Slovensko dobrým spojencom.
.tg



Bohumír Bobocký –
predseda Rady STV opäť rozohral vabank, keď hovorí o odvolaní riaditeľa STV Nižňanského. Raz mu to už síce vyšlo, keď televízna rada promptne odvolala neschopného Hrehu, lenže túto hru Bobocký nemusí vyhrať – Nižňanský má lepšie politické krytie.

Dalibor Karvay –
talentovaný husľový virtuóz vyhral na medzinárodnej husľovej súťaži Davida Oistracha v Moskve. Vo finále mal 30 súperov, ale svojím podaním Brahmsovho koncertu D dur pre husle a orchester presvedčil porotu, že je najlepším súťažiacim. Gratulujeme.

Martin Škrteľ
Slovenský futbalista v službách Liverpoolu si v zápase proti Manchestru City podvrtol koleno. Podľa verdiktu lekárov si futbal nezahrá najmenej dva mesiace. Smolu má aj slovenská reprezentácia, ktorej bude dôrazný obranca chýbať v zápasoch so San Marínom a Poľskom.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite