Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Turisti vraždia Amsterdam

.kamila Straatsburg Sajmerová .časopis .reportáž

V sobotu okolo druhej sa po Kalverstraat v centre Amsterdamu valí súvislý ľudský dav. Keď sa ocitnete v jeho strede, nemôžete už odbočiť ani naľavo, ani napravo, dav vás vlečie so sebou.

Turisti vraždia Amsterdam Jaubert Images/Alamy/Profimedia Ak si chcete pozrieť Rembrandtovu nočnú hliadku, treba sa k nej prebojovať cez stenu ľudí.

kufre na kolieskach vám otrieskavajú členky, skupina na mol opitých Angličanov čosi vyvreskuje, pár mladučkých chlapcov s ruksakmi a podozrivo červenými očami v poblednutej tvári sa unavene nechá vliecť prúdom.

Po oboch stranách ulice vyvreskuje hudba z obchodov. Všetky obchody sú rovnaké a patria tej istej obchodnej sieti. Na každom kroku je jedlo, samý fast food, KFC, Mac, pizza, kebab, shoarma, mäsové guľôčky a najnovší trend, sladké malé palacinky plnené nutelou.

Vo všetkých obchodoch sa vám prihovoria po anglicky, holandský jazyk už akosi nie je oficiálnou rečou. Dav vás vyvlečie z Kalverstraat a strhne cez preplnený Dám, kde stoja desiatky „živých sôch trpezlivo čakajúcich, že si s nimi urobíte selfie a hodíte za to pár eur do pripravenej misky či klobúka. Dav vás potom ťahá do štvrte červených svetiel, kde dievčatá stoja a sedia v maličkých výkladoch sporo odeté a niektoré také krásne, že sa pri ich výklade vytvára rad zízajucich mužov. Svetlá klubov lákajú na hardcore sex, všetko live, všetko nude, tits and cunts, cunts and tits.

Útlučké Aziatky, krásne blonďaté Ukrajinky, pevné vysoké Nemky, unavené Holanďanky s cynickými ústami. Gej šou, sado-maso, leatherboys, gej bary, štíhli chlapci, krásne nalíčení. Čínska švrť, ešte viac svetiel, barov, reštaurácií, terás, na mostoch cez kanály vtieravo šeptajúci predavači ostrejších drog.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite