Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Drahú elektrinu máme z vôle politikov

.jozef Hajko .časopis .týždeň v ekonomike

„Už ma to nebaví, som odkázaný na vykurovanie domu elektrinou, lebo nemám prístup k plynu,“ hovorí mi známy z hornatého stredoslovenského mesta. Prečo je u nás elektrina taká drahá?

Skutočne, v porovnaní so susedmi z vyšehradskej štvorky máme nezdanené ceny elektriny najvyššie. Ak sa pozrieme do faktúr, sčasti pochopíme, prečo. Je tam rozpis niekoľkých položiek konečnej ceny. Hlbší pohľad nám potvrdí, že cenu dvíhajú politici.

zložitá štruktúra ceny

Za elektrinu, ktorá sa vyrobí v elektrárňach alebo ktorú dovezieme zo zahraničia, platíme približne len 36 percentami naúčtovanej sumy. Všetko ostatné sú rozličné poplatky.

Najviac ide na distribúciu elektriny. Až tretina konečnej sumy. Platíme distribučným spoločnostiam dodávajúcim elektrinu z elektrární do domácností. Nejde len o pokrytie ich nákladov, ale aj strát, ktoré vznikajú pri prenose elektriny.

Tretia najvýznamnejšia zložka, tvoriaca desatinu konečnej ceny, predstavuje podporu výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov, najmä z vodnej sily a slnka. K tomu možno pridať ešte malú časť ceny slúžiacu na podporu výroby z kombinovaných zdrojov produkujúcich okrem elektriny teplo. Títo všetci dostávajú za dodanú elektrinu netrhovú zvýhodnenú cenu, lebo štát sa rozhodol ich podporovať.

V cene sú ďalšie poplatky, z ktorých každý má podiel okolo piatich percent – tarifa za systémové služby, poplatok za náklady na dodávku a primeraný zisk, a poplatok za prenos elektriny. Prvá tarifa pokrýva náklady na reguláciu celej elektrizačnej sústavy na Slovensku, aby bol v sieti dostatok kvalitnej elektrickej energie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite