Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nesmieme si pomáhať

.časopis .týždeň doma

Kúpeľné mestečko Turčianske Teplice sa už rok zmieta v komunálnej vojne. Primátor obviňuje kúpele z toho, že chcú mať z mestského úradu svoj sekretariát, tie zase tvrdia, že vojnovú sekeru vykopal on, keď zastavil spoločný projekt na eurofondy. Narušenie milej malomestskej nudy?

Kúpeľné mestečko Turčianske Teplice sa už rok zmieta v komunálnej vojne. Primátor obviňuje kúpele z toho, že chcú mať z mestského úradu svoj sekretariát, tie zase tvrdia, že vojnovú sekeru vykopal on, keď zastavil spoločný projekt na eurofondy. Narušenie milej malomestskej nudy?


Neviem, ako sa to môjmu šéfredaktorovi darí, ale vždy, keď ho pozvú niekam moderovať diskusiu, pomenujú sa pozabučkové intrigy. Možno nepresne, neúplne, no prvýkrát verejne. Terapeutický účinok mala aj jeho júnová cesta do Turčianskych Teplíc. Zazneli tam neuveriteľné veci. Napríklad, že Slovenské liečebné kúpele a. s., (SLK) zakázali svojim ľuďom účasť na tejto diskusii, ako aj primátorovi vstup na svoje územie, pretože neuhradil vstupné na bazén. Alebo že kúpele si „kúpili“ poslancov, aby hlasovali v ich prospech proti osamotenému primátorovi, ktorý však z bližšie nešpecifikovaných „osobných dôvodov“ robí obštrukcie.

.listy občanom
„Už rok tu trvá partizánska vojna,“ hovorí primátor Michal Sygút (nezávislý) a pokračuje: „Ustavične som obviňovaný z niečoho, čo nerobím. Začalo sa to vtedy, keď som povedal, že zmluvy s kúpeľmi pri projekte na eurofondy nepodpíšem, pretože sú nevýhodné pre mesto a môžu ma za to aj zavrieť. Potom ma z kúpeľov, kam som si občas ráno išiel zaplávať do bazéna, vyhostili, pretože údajne nemám uhradenú faktúru na smiešnych tristo korún. V listoch ma dokonca obvinili z toho, že sa ožieram, rozbíjam výklady a spávam po parkoch. No hrôza! Vtedy sme sa s prednostom rozhodli usporiadať verejnú diskusiu s občanmi, ktorú bude moderovať nezávislý človek, ktorý nemá ani šajn o tom, kto som. Nech počúva a kladie otázky. A keď príde k záveru, že som pako, nech to povie. Oslovili sme preto Štefana Hríba.“
Hríb napokon primátorovi nepovedal, že je pako. Žiaľ, nemohol to povedať ani druhej či tretej strane. Nikto z vedenia kúpeľov, ani žiaden z trinástich poslancov, totiž diskutovať neprišiel. Dôvody? Kúpele ich vysvetlili v listoch, ktoré rozoslali všetkým obyvateľom. V tom prvom predseda predstavenstva SLK, a. s., Mikuláš Trstenský (pozri rozhovor v rámčeku) obšírne vysvetľuje, že nemá zmysel kántriť čas stovkami hodín diskusií s primátorom (čo už údajne robil), ani prísť na „amatérsky pripravenú formálnu akciu pre akciu“ s „nejakým redaktorom“ Hríbom, ktorého relácie boli „rozvláčne a zrušené“. To teda vonkoncom nie. Právnik a veľký hráč slovenského biznisu Trstenský, ktorý za čias vládnutia trojky Mečiar-Slota-Ľupták viedol Slovenskú poisťovňu, má vo veci jasno. Najväčším problémom primátora je podľa neho jeho právne vedomie, pretože ignoruje predpisy o samospráve. „Ročne zarobí milión korún a stačí mu len diskutovať. Podnikatelia musia uspokojiť tisíc klientov, kým si môžu takúto sumu vyplatiť na dividendách,“ píše Trstenský v liste občanom.
Jeden by až zaplakal nad chudákmi slovenskými podnikateľmi. Koľko sa mnohí z nich poctivo nadrú, kým zarobia ten svoj miliónik, zatiaľ čo kdejaký primátor len vajatá. Trstenský v liste ironicky dodáva, že vzhľadom na vzdelanie primátora (teológ) a prednostu mestského úradu (novinár) je zrejmé, že vedia iba rečniť. Nemenej zaujímavý bol druhý list občanom, ktorý jeho pisateľ, poslanec mestského zastupiteľstva Erik Štefák (SDKÚ-DS), inak úspešný právnik, dal vytlačiť a rozoslať spoločne s listom Trstenského. To aby ušetril svoj čas a námahu. Ani Štefák neprišiel na Hríbovu diskusiu. Dotklo sa ho, že ho primátor vyzval, aby tam prišiel ako „predstaviteľ opozície“, pričom on sa za takého nepovažuje a ani o žiadnej opozícii v meste nevie. Aj jemu prekážajú zdĺhavé a neplodné diskusie, ktoré zvykne mať primátor, pričom „výsledkom mnohých z nich boli uznesenia zastupiteľstva, ktoré napokon primátor odmietol v rozpore so zákonom podpísať, prípadne ich vykonať, či ich výkon bezdôvodne odkladal napriek tomu, že boli riadne schválené veľkou väčšinou poslancov.“ Štefák vyčíta primátorovi aj to, že v mestskej kase je za jeho éry historicky najmenej peňazí od roku 1998, pričom za túto vetu doplnil tri výkričníky.
Toľko k listom. Ako vidno, plodná verejná diskusia môže byť aj bez osobnej účasti kľúčových postáv frašky.


.hrať ich hru
Keby to celé nebolo smutné, je to vtipné. Alebo naopak. Táto kauza jasne ukazuje biedne postavenie neduživých samospráv na Slovensku. Podmienkou prežitia je ich úklon pred politikmi a veľkými hráčmi biznisu. „Presviedčam sa, že korektný politik s názorom nemá v tejto totalite financií šancu,“ vraví primátor Sygút. Môžeme mu veriť alebo nemusíme, fakty a backgroud však nepustia.
Do volieb v novembri 2006 bol primátorom v Turčianskych Tepliciach ľavicovo orientovaný Jozef Turčány. Nikto, a tým menej on sám, nepredpokladal, že nevyhrá opäť. Najmä ak predtým v júni Dzurindu vystriedal jemu blízky Fico. Stalo sa však čosi zvláštne. Nikto vhodný a ochotný na post primátora mestečka nebol spočiatku na obzore. Predsa len, ak ste schopný, nájdete si radšej menej nevďačný flek. Poslanec Štefák sa však rozhodol na
jar 2006 osloviť svojho známeho, riaditeľa martinskej pobočky Sociálnej poisťovne Sygúta. Ten spočiatku ponuku kandidovať proti Turčánymu odmietal. Po parlamentných voľbách mu však bolo jasné, že ako sympatizant a nominant pravice (najmä KDH) sa dlho v poisťovni neudrží. A ponuku prijal. No nielen to. Turčányho, ktorý je dnes podpredsedom ZMOS-u, porazil o šokujúcich dvadsať percent. Dôvod? Podľa informácií .týždňa ho v kampani výrazne podporovali práve kúpele so svojimi 400 zamestnancami a zároveň voličmi. Primátora teda podporila firma, s ktorou má teraz zamrznutejšiu komunikáciu ako Tbilisi s Moskvou. „Dovtedy som nemal v komunálnej sfére nija-  ké skúsenosti. Išiel som však v kampani medzi ľudí a pýtal sa, čo ich trápi,“ vraví Sygút a dodáva: „Práve poslanec Štefák ma kedysi presviedčal, aby som nekandidoval, lebo primátor je iba bábka v rukách poslancov.“ Chlapi, zle je. Vyhrali sme, čo teraz? – toto pekné slovenské príslovie na Turci neplatilo. V 13-člennom mestskom zastupiteľstve sú štyria poslanci nezávislí, traja za Smer-SD, dvaja nominanti KDH, dvaja za SDKÚ-DS a po jednom má HZDS a KSS. Tento fakt sám osebe nič nehovorí. Zaujímavejší je vo svetle tvrdení Sygúta, že na začiatku vznikla prapodivná koalícia nezávislých, Smeru, KSS a SDKÚ, ktorá chcela pomôcť primátorovi ubrániť mesto pred rozpínajúcimi sa kúpeľmi. „Zistil som, že v skutočnosti mi títo poslanci chceli nadiktovať, kto bude riaditeľom Technických služieb, či kým obsadí mesto iné funkcie a komisie. Ja som však nezávislý človek,“ dodáva Sygút. Celkom inak to vidí poslanec Štefák, pôvodne iniciátor Sygútovej kandidatúry. „Michal bol neskúsený a my ako poslanci sme si neboli istí, či funkciu primátora zvládne. Preto sme hneď na prvom zasadnutí založili poslanecký klub, aby sme ho dokázali efektívne kontrolovať. On to, žiaľ, bral ako krok namierený proti nemu,“ vraví Štefák a dodáva: „Všetko ako-tak fungovalo do novembra 2007, keď mi zavolala generálna riaditeľka kúpeľov so slovami: Erik, zle je, máme problémy so zmluvami. A tam sa v holej pravde ukázali schopnosti primátora, jeho nekompetentnosť.“

.fetiš eurofondov
V malom meste každý každého dobre pozná. Poslanec je pre generálnu riaditeľku kúpeľov Erik a ten ju neoslovuje Dipl. Ing. Zuzana Ďurinová, ale Zuzka. Aj primátor je pre nich Mišo. Aspoň bol, donedávna. Kľúčovým sporom, kde sa všetko zaseklo, bol pripravovaný spoločný projekt na eurofondy, zameraný na obnovu a skrášlenie parku a námestia vo výške 140 miliónov korún.
Štefák opisuje mechanizmus celej transakcie: „Kúpele mali ako vlastník previesť časť pozemkov na mesto, pretože iba ono mohlo žiadať o eurofondy. Zároveň by zmluva zaväzovala mesto, že po šiestich rokoch, keď sa projekt skončí, pozemky vráti kúpeľom s tým, že tie ich nesmú použiť na iný účel. Podľa mňa to bola pre mesto férová ponuka.“ Podľa Štefáka však primátor začal na jeseň, keď už bola výzva EÚ na predloženie projektov na spadnutie, hrať o čas a nepredložil návrhy zmlúv na rokovanie zastupiteľstva. Čo je podľa neho ešte horšie, nevykonal ani rozhodnutie poslancov, ktorí v prvej voľbe pomerom hlasov 13:0 a v druhej pomerom 10:2:1, zmluvy mesta s kúpeľmi schválili. „Primátor stále nastoľoval nové problémy. Hovorilo sa o pešej zóne, kruhovom objazde a poplatkoch za verejné osvetlenie v parku. Keď sa to dohodlo, bol odrazu nový problém. Žiadali sme vytvoriť komisiu, kde by boli aj zástupcovia kúpeľov. Primátor však vytvoril akúsi neoficiálnu skupinu bez menovacieho dekrétu, kde sedeli iba zástupcovia mesta. No najmä, mesto nemalo ešte v januári 2008 podklady na projektovú dokumentáciu, hoci tie už mali byť v lete. Vtedy som sa veľmi rozčúlil a povedal som primátorovi, že keby som to urobil vo firme, okamžite letím,“ vraví Štefák s tým, že následne začalo mesto kúpeľom robiť obštrukcie v podobe oneskorených stavebných konaní a územných rozhodnutí. Primátor Sygút sa však bráni: „V kúpeľoch pochopili, že nemienim hrať hru ja tebe, ty mne. Vtedy ma začali ignorovať a začali rokovať najprv s viceprimátorkou, ktorú však nezlomili, a potom s poslancami, ktorých si zvolávali. Fetiš eurofondov nás rozdelil. Podľa poslanca Štefáka boli najprv zmluvy nekorektné, o päť dní vyvážené a o desať dní príliš výhodné pre mesto...“ Podľa Sygúta ho chceli kúpele dotlačiť k viacerým zmluvám nevýhodným pre mesto. Podľa mandátnej zmluvy mali mať projekty cez kúpele externý manažment, čo podľa neho zákon o verejnom obstarávaní, ktorým sa musí riadiť samospráva, neumožňuje. Takých vecí uvádza viac. „SLK chceli, aby mesto bolo žiadateľom o eurofondy, zodpovedným za platby, s tým však, že oni si to budú manažovať sami,“ uzatvára primátor Sygút.

.báthory alebo pohár piva?
Minulý týždeň prišla v utorok ráno na mestský úrad čiernovlasá dievčina. Ide o prvú držiteľku, ktorej primátor Sygút odovzdal desať poukážok v celkovej hodnote tristo korún. Turčianske Teplice ako prvé mesto na Slovensko zaviedli systém, podľa ktorého dospelí občania, ak majú uhradené všetky záväzky voči mestu, dostanú zadarmo poukážky, na ktoré mesto vyčlenilo 1,6 milióna. Tie môže podľa vlastného uváženia použiť ako vstupenky do mestských podnikov – do kina, na kúpalisko alebo do galérie. Ak nemajú vzťah ku kultúre, môžu ich použiť trebárs aj na uhradenie odvozu odpadu. „Pôjdem za to v sobotu na Bátoryčku,“ vraví mierne hanblivá študentka s tým, že použije dve poukážky po tridsať korún a zvyšok si priplatí.. Výhradu, že ide o formu populizmu či korupcie občanov, primátor odmieta. Podľa neho je to vyšší stupeň demokracie, podobne ako projekt elektronického mesta, ktorý sa rozbehne v najbližšom čase. Ten znamená, že občan nemusí chodiť na úrady osobne, ale mnohé veci – ohlásenie drobnej stavby alebo prihlásenie psa – vybaví z tepla domova, ak má internet. Ani „konkurenčné“ kúpele však nelenia a v medzisezóne ponúkajú „októberfest“, čo je názov vypožičaný zrejme zo slávneho festivalu v Mníchove. Medzi mnohými benefitmi uvádzajú aj pohár piva pre každého rodiča zadarmo. Na reklamnom letáčiku však drobnými písmenami pre istotu píšu, že táto iniciatíva nemá žiadnu súvislosť s aktivitami MsÚ Turčianske Teplice. Takže milá komunálna vojna pokračuje. Dokedy?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite