Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výstava - Chute a vône Slovenska

.vladimír Potančok .časopis .ostatné

Čo už môže byť lákavejšou a vďačnejšou témou vedeckého bádania ako kulinária? To isté teoreticky platí aj o výstavníctve.

Čo už môže byť lákavejšou a vďačnejšou témou vedeckého bádania ako kulinária? To isté teoreticky platí aj o výstavníctve.
Zabiť niekoľko múch jednou ranou sa pribralo Etnografické múzeum SNM v Martine, ktoré v spolupráci s múzeami niektorých národností žijúcich na Slovensku (Múzeum kultúry Maďarov na Slovensku, Múzeum kultúry karpatských Nemcov, Múzeum židovskej kultúry, Múzeum kultúry Chorvátov na Slovensku, Múzeum ukrajinskej kultúry, Múzeum kultúry Rómov, Múzeum kultúry Čechov a Múzeum rusínskej kultúry) vlani inštalovalo úspešnú výstavu Chute a vône Slovenska. Začiatkom tohto októbra bola expozícia reinštalovaná vo Výstavnom pavilóne Podhradie na Žižkovej ulici v Bratislave. Osem národností je tu reprezentovaných výsekom interiéru, väčšinou kuchyne (v prípade karpatských Nemcov je to viecha a Rómov má predstavovať kočovný voz), pričom Slovákov charakterizuje chlebová pec.
Na stoloch sa nachádzajú typické jedlá (chorvátskogrobské husi, rusínske vianočné chody, české buchty a pod.) a nechýba ani stručný opis stravy toho-ktorého etnika v trojjazyčnej verzii – po slovensky, po anglicky a v jazyku príslušnej národnosti. Výhodou je, že výstavné panely sú prístupné zo všetkých strán a skoro všetky plochy sú aj využité na ďalšie informácie v podobe reprodukcií fotografií, kresieb či vysvetľujúcich textov. Ďalšou vrstvou výstavy sú originály obrazov profesionálnych i insitných maliarov súvisiacich s danou tematikou a množstvo trojrozmerných predmetov, ako sú rôzne časti kuchynského nábytku, riad či náradie. Spájajúcim výtvarným prvkom sú zľahka karikujúce kreslené postavy mužsko-ženských dvojíc v národných krojoch a množstvo kartónových zvieratiek. Keďže vystavovať dlhší čas potraviny bez toho, aby sa pokazili, nie je technicky možné, na rad prišli atrapy z najrozmanitejších materiálov. Celá expozícia je skôr hravá ako striktne odborná, človek sa však neubráni dojmu čiastočnej improvizácie. Ešte zvláštnejší je pocit, keď namiesto sľubovaných chutí a vôní vníma návštevník len tvary a farby. Ak tomu chcete zabrániť, vystriehnite si niektorú zo sprievodných akcií, počas ktorých sa vraj budú podávať skutočné jedlá a nápoje jednotlivých etník.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite