Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Chrumkavý polmesiac

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Skoré ráno v Provensálsku. Nikde nikoho. Iba pred dverami pekárne sa kľukatí had z rozospatých tiel. Pokorne čakajú s košíkmi a úzkymi plátenými taškami na raňajšiu čerstvo napečenú bagetu a najmä croissant.

Chrumkavý polmesiac Creativ Studio Heinemann/Profimedia Croissant, typické francúzske raňajkové pečivo pochádza z Rakúsko-Uhorska a aj preto tento druh chrumkavého pečiva vo Francúzsku volajú viedenské.

croissant sa stal pre iné národy symbolom francúzskych raňajok, hoci táto móda vo Francúzsku vznikla len pomerne nedávno, presnejšie v polovici devätnásteho storočia. A ako to už pri symboloch býva, častokrát zastupujú to, s čím majú len veľmi málo spoločné. Croissant totiž nie je vôbec francúzsky vynález a samotní Francúzi majú jeho príchod do Paríža perfektne zdokumentovaný. Čuduj sa svete, z podrobných záznamov a narážok v literárnych dielach vyplýva, že tam doletel z našich krajov. Zrolovaný plátok prekladaného cesta zahnutý do tvaru polmesiaca pochádza z Rakúsko–Uhorska, konkrétne vraj z Viedne. Aj preto sa celý tento typ chrumkavého pečiva vo Francúzsku nazýva viedenské.

Za všetko vraj môže istý rakúsky dôstojník delostrelectva menom August Zang, ktorý v roku 1839 založil na Rue de Richelieu 92 slávnu Boulangerie Viennoise (Viedenskú pekáreň). A okamžite sa z toho stal fenomén, v Paríži sa o ničom inom nehovorilo, len o fantastických krehunkých pozlátených rožkoch. Človek do nich zahryzol a v priereze sa mu vypečené cesto roztváralo ako stránky dávno zabudnutých kníh so zošúverenými stránkami. A tá chuť!

Nádherná kombinácia sladko-slaného cesta, ktorá mohla dopĺňať rovnako šálku rannej kávy, výber z domácich džemov či krásne nadýchanú voňavučkú omeletu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite