Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Škola – zásah do života

.zuzana Mojžišová .časopis .film

Takmer každý u nás prežije priamo v školskom systéme desať povinných rokov. Keď k tomu pripočítame materskú, strednú a vysokú, výsledok hodí číslo väčšie než dvadsať.

Kusisko života. Školské historky z čias budovania komunizmu sú neraz spoločensky vďačné – takmer ako historky z vojenčiny. Sú aj nostalgické, veď sme boli mladí, ale bývajú aj odporné, deti sú totiž nesmierne zraniteľný materiál.

Český filmársky tandem Jan Hřebejk (režisér) a Petr Jarchovský (scenárista) asi netreba obzvlášť predstavovať. Na pripomenutie len názvy ich spoločných snímok: Šakalí léta, Pelišky, Musíme si pomáhat, Pupendo, Kawasakiho růže, Nevinnost... Autorský rukopis je už vykryštalizovaný, niekedy sa zadarí viac, inokedy menej. Tematické inklinácie sú zjavné; návraty do minulých období, ktorých aktéri ešte stále veselo žijú, k nim nesporne patria. Ponúkli nám protektorát, koniec päťdesiatych, koniec nasledujúcej dekády, 80. aj 90. roky. Na jednom ramene hojdačky sa rozvaľujú komediálne presahy, na druhom číhajú vážne otázky. Napríklad: Ako je to s chrbticou vzhľadom na morálku? Dobehnú nás voľakedajšie naše činy? Naozaj si musíme pomáhať? Zvykne byť láska iba pekná, alebo sa to len tak hovorí? Kedy je ten správny čas na hrdinstvo? Niektoré odpovede priam vzbudzujú strach. V Učiteľke, najnovšom spoločnom filme Hřebejka s Jarchovským, pribudla ďalšia: Koľko toho deti znesú?

hrdinstvo alebo zbabelosť

Detstvo je v ľudskom živote nesmierne dôležitý čas. Či chceme, či nie, významne nás formuje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite