Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stretnutie s mnohými bohmi

.ambróz Martin Štrbák .časopis .osobnosti

Územie Bohom zasľúbenej krajiny, čo prekypovala „mliekom a medom“, obývala kedysi starobylá kanaánska kultúra. A potom tam prišli cudzie nomádske kmene so svojou židovskou kultúrou. Čo o tom hovorí Kniha žalmov?

V 29. žalme čítame: „Vzdávajte Pánovi, synovia Boží, vzdávajte Pánovi slávu a moc. Vzdávajte Pánovi slávu hodnú jeho mena, v posvätnom rúchu klaňajte sa Pánovi. Hlas Pánov nad vodami, zahrmel Boh veleby, Pán nad veľkými vodami! Hlas Pánov – taký mohutný! Hlas Pánov – taký veľkolepý!“

Neďaleko sýrskeho mesta Ra’s Šamra, ktoré leží približne 11 kilometrov od mesta Latakia, sa v roku 1928 náhodne našlo starobylé kanaánske mesto Ugarit. V roku 1929 francúzski archeológovia začali pracovať na vykopávkach a objavili mesto nepretržite obývané od šiesteho tisícročia až do roku 1200 pred Kristom. Zároveň odhalili zaujímavé skutočnosti, ktoré hlboko súvisia s chápaním Biblie. Napríklad klinové písmo, ktoré je najvyššou vývojovou fázou tohto typu. Obsahuje tridsať znakov alfabety. Citát dvadsiateho deviateho žalmu poukazuje na dotyk dvoch kultúr: starej, kanaánskej, a novej, hebrejskej.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite