Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Csáky je slabý líder

.časopis .rozhovor

Skoro desať rokov bol predsedom SMK, dnes tvrdí, že nové vedenie nerobí dobre rozhodnutia a stráca podporu voličov. Hoci Pála Csákyho kritizuje, stále vraj nenastal čas, aby sa pokúsil o návrat a zviedol s ním vnútrostranícky zápas. Tvrdí, že strane by pomohol nový líder, nemal by to však byť ani on, ani Csáky, ale tretí kompromisný kandidát. Konkrétnu predstavu má, ale meno zatiaľ tají. Béla Bugár.

Skoro desať rokov bol predsedom SMK, dnes tvrdí, že nové vedenie nerobí dobre rozhodnutia a stráca podporu voličov. Hoci Pála Csákyho kritizuje, stále vraj nenastal čas, aby sa pokúsil o návrat a zviedol s ním vnútrostranícky zápas. Tvrdí, že strane by pomohol nový líder, nemal by to však byť ani on, ani Csáky, ale tretí kompromisný kandidát. Konkrétnu predstavu má, ale meno zatiaľ tají. Béla Bugár. 


.po vašom nezvolení za predsedu SMK ste povedali, že o návrate budete uvažovať len za dvoch podmienok. Ak by sa preferencie SMK blížili k prahu zvoliteľnosti, alebo sa pôsobením SMK vyostrili slovensko-maďarské vzťahy. V poslednom prieskume malo SMK 6,7 percenta a slovensko-maďarské vzťahy nie sú práve ideálne. Neblíži sa to už k splneniu týchto dvoch podmienok? 
Trochu sa to blíži, ale modlím sa, aby to nenastalo. Už som vyrovnaný s tým, že z politiky odchádzam. Nemyslím, že sa dá svedomite robiť politika aj podnikanie, ktorému sa momentálne venujem.

.malo niekedy SMK také nízke preferencie?
Nikdy, ale treba počkať na ďalšie prieskumy. Je to vážny signál a smutné je, že v predsedníctve nevidím vôľu sa tým zaoberať.

.vaši oponenti vám vyčítali, že za vášho predsedníctva sa rozhodovalo autoritatívne, teraz sa, naopak, zdá, že sa rozhodnutia nedejú vôbec...
To, že sa rozhodovalo autoritatívne, hovoril iba Miklós Duray, pretože mu viackrát neprešli jeho návrhy. Pozrite sa, ak predložím materiál na predsedníctvo a potom musíme rokovanie preložiť, lebo si ho viacerí ešte nepreštudovali, a o týždeň ešte niektorí stále nevedia, o čom je reč, tak to, samozrejme, nemôžem nechať len tak. Ak toto nazývajú autoritatívne riadenie, tak potom to autoritatívne riadenie bolo. Ak sme mali rokovať o pomoci poľnohospodárom, tak som nenechal, aby sa voľne rozprávalo o vesmírnej politike. Neboli sme debatný klub, ale politická strana, ktorá musí prijímať rozhodnutia. Súhlasím, že dnes to vyzerá tak, akoby sa ani žiadne rozhodnutia neprijímali

.o čom to vypovedá?
Podľa mňa je slabý predseda.

.v čom?
Nenastoľuje témy. Napríklad, on navrhol Duraya za podpredsedu pre stratégiu. Ten stranícky orgán, ktorému Duray šéfuje, však nebol za jeden a pol roka schopný položiť na stôl nič, o čom by sme mohli na republikovej rade rokovať.

.to je skôr vnútrostranícka vec. Faktom však je, že preferencie SMK klesajú. Čo sa voličom nepáči?
Viacero vecí. Určite existujú ľudia, ktorí za predsedu chceli viac mňa ako Pála Csákyho. To však nie je hlavný problém. Dôležitejšie je, že SMK dnes akoby nevedela, čo chce robiť. Vedenie nedokáže prijímať rýchle a jednoznačné riešenia. Necháva veci vyhniť. To je napríklad problém Zsolta Simona. Najskôr sa Duray Simonovi v prítomnosti Csákyho ospravedlnil, ale potom, keď ho opäť napadol, si predseda povedal, že to už nebude riešiť. Výsledkom je, že teraz má silného kritika.

.keď ste prehrali súboj o predsedu, predpokladali ste, že preferencie SMK budú klesať?
Trochu áno. Problémom nie je výmena predsedu, ale spôsob, akým sa to stalo. Ak sa to neudeje súbojom programov a osobností, ale ohováraním, že predseda je v pazúroch ekonomických lobistov, že nehovorí po anglicky, tak sa to musí vypomstiť. Csákymu sa to vypomstilo.

.čím?
Tým, že do vnútorného života SMK zaviedol tento spôsob boja. V  strane sa takto bojuje naďalej, jeden proti druhému.

.kto bojuje?
Ľudia dole v okresoch, ale nechcem byť konkrétny. Používajú sa tie isté metódy, ktoré zaviedol Duray s Csákym.


.časť slovenskej verejnosti dlhodobo hovorí, že zo strany SMK nám žiadne nebezpečenstvo nehrozí. Potom sa však vždy objaví nejaký Durayov výrok o autonómii či Csákyho reči o malom parlamente. Nie je to tak, že toto sú naozaj skutočné ciele SMK?
To, čo Csáky teraz vytiahol, je čiastočne náš starý návrh na riešenie kultúrnej a školskej samosprávy. Prečo k tomu pridal malý parlament, to naozaj neviem. Možno nebol vo forme, alebo sa nechal strhnúť radikálnym zástupcom rumunských Maďarov. Ak niekto povie slovo malý parlament, tak to, samozrejme, znamená minimálne územnú autonómiu.

.môže sa dať predseda strany len tak strhnúť?
Nič také ako malý parlament či územná autonómia v našom programe nie je. Teraz vyšiel prieskum, že len 9,5 percenta Maďarov na Slovensku si želá územnú autonómiu. To je drvivá menšina. Naši voliči chcú, aby sme si sami spravovali kultúrne a školské záležitosti. Žiadny rozmýšľajúci človek nechce tam, kde žije, napätie a konflikty. Čo by znamenala snaha o územnú autonómiu? Napätia a konflikty. V situácii, keď v otázke učebníc strácame viac ako päťdesiatročné práva, by som nehovoril ani o kultúrnej a o školskej autonómii. Snažil by som sa zachrániť to, čo je. Na Csákyho mieste by som okamžite išiel za podpredsedom vlády Dušanom Čaplovičom a rokoval. 

.keď Duray s Csákym územnú autonómiu čas od času vyťahujú, tak sa veľmi nedá veriť tomu, že ju v skutočnosti nechcú.
Dobre, ale keď to nevedia presadiť v strane, tak potom dovidenia. Preto som povedal, že Duray môže ostať v predsedníctve, ale nemal by zastávať podpredsednícky post. Poznám jeho názory, sú v strane ojedinelé, ale hovorí ich a SMK tým škodí.

.prečo s tým strana nič nerobí? Potom to vyzerá, akoby by to bol jej názor.
Keď to hovoril za môjho predsedníctva, tak som ho vždy zahriakol.

.potom si však SMK sama v očiach Slovákov vytvára obraz, že sa radikalizuje. Nie je na to potrebný ani Slota.
Preto hovorím o probléme. Predsedníctvo by to malo okamžite riešiť a dať vyhlásenie, že takéto výroky odmieta. Je ticho. Pritom to strane škodí. Keď Csáky vytiahol Benešove dekréty, tak nasledovalo uznesenie parlamentu o ich nedotknuteľnosti, teraz vytiahol malý parlament a reakciou SNS je zákon na ochranu republiky.

.vy sa v politike už nechcete angažovať. Má Csáky dnes v SMK alternatívu?
Predstavte si, čo by sa stalo, keby som sa aj chcel angažovať. Ja mám za sebou určitú skupinu podporovateľov, Csáky s Durayom tiež. To by znamenalo veľký vnútrostranícky boj. Preto je potrebný tretí kandidát, ktorý by dokázal získať podporu z oboch táborov.

.taký človek existuje?
Keď zažmúrim jedno oko, tak si takého človeka viem predstaviť. V SMK má dosť vysokú funkciu, ale nechcite odo mňa, aby som ho menoval. 

.Csáky však chce byť predsedom strany aj naďalej.
Bude ním dovtedy, kým mu to dovolia štruktúry SMK z regiónov.

.tie sa zatiaľ nijako neprejavujú.
 Krajský predseda SMK v Bratislave Vencel Mede nedávno de facto povedal, že Csáky by mal odísť. Keď sa to raz spustí, ostatní sa pridajú. Nedá sa však bojovať tak, že sa len odvolá Csáky, alebo toto vedenie, musí existovať niekto konkrétny, kto by ho nahradil.

.tento niekto má aj nejakú podporu?
Myslím, že áno.

. z oboch táborov?
Áno.

. neznamená to, že to nie je príliš jednoznačný a zásadový politik?
Ak nemáte ideálne riešenie, tak hľadáte kompromisné riešenie.

.čo by to zmenilo v SMK ?
Stabilizovalo by to stranu. Momentálne riešiť výmenu predsedu je však nemožné, to musí dozrieť. 

.keď sa SMK počas prvej Dzurindovej vlády rozhodovala o odchode z koalície v súvislosti so zákonom o územnosprávnom členení, Csáky nebol žiadny radikál. Prečo sa teraz posúva týmto smerom?
Opýtajte sa ho. Keď neprešiel model 12 krajov a SDĽ s pomocou opozície presadili osem krajov, my sme si odhlasovali iniciovanie vystúpenia z koalície. To znamená, že sme si dali dva mesiace času, aby v regiónoch prebehla diskusia. Csáky vtedy zmenil názor. Dvakrát som o tom na predsedníctve dával hlasovať, väčšina bola za vystúpenie z koalície, Csáky však už za to nehlasoval.

.partnerom SMK je Fidesz. Čo si Viktor Orbán myslí o územnej autonómii?
Neviem, nestretávam sa s ním. Funguje to tak, že Fidesz vždy bude podporovať to, na čom sa legitímne dohodne SMK. Tá v programe žiadnu územnú autonómiu nemá. Túto tému vyťahuje len niekoľko jednotlivcov.

.dá sa s tým niečo robiť?
Predsedníctvo sa musí vzchopiť.

.nerobí to.
Ak nebudú takéto excesy predsedu korigovať, tak je len otázkou času, že okresy začnú  na predsedníctvo tlačiť.

.myslíte si, že okresy sú v tomto osvietenejšie ako predsedníctvo?
V okresoch to vrie.

. z týchto dôvodov?
Aj.

. neriešia tam len svoje okresné veci?
Neviete, o čom je politika? Okresný predseda chce mať vplyv a chce ukázať, že dokáže pomôcť. Na to nemusíte byť bezpodmienečne vo vláde. Šanca pomáhať je vtedy, ak SMK bude vnímaná ako normálna strana a bude aj za tejto vlády schopná pomôcť ľuďom v regiónoch. To, čo sa deje teraz, nás dostáva do izolácie.

.dokonca sa zdá, že prechádza obdobím najväčšej izolácie vo svojej histórii. Čo s tým?
Neviem, či si pamätáte, ako som po hlasovaní o Lisabonskej zmluve hovoril, že Csáky to zle odkomunikoval. Vedel, že v poslaneckom klube bolo dohodnuté, že pred hlasovaním si sadneme a rozhodneme sa. Nikto, ani predseda nebol za to, aby sme hlasovanie blokovali. Nebolo ho treba prevalcovať. On však ešte v tejto situácii svojim opozičným partnerom hovoril, že odídeme von zo sály. Dzurinda s Hrušovským boli do poslednej chvíle v tom, že s nimi blokujeme hlasovanie. To nie je zásadová politika.

.prečo Csákymu nikto z vedenia SMK tieto chyby nevyčítal?
Tú otázku si kladiem aj ja. V predsedníctve sedia tí istí ľudia ako za mojej éry. Znamená to, že stačí vymeniť predsedu a strana je iná? Keď predseda udáva tón, tak ostatní sa len pripoja a tlačia ho dopredu. Keď urobí chybu, tak sa nikto neodváži nič povedať. To je pre mňa strašné poznanie

.prečo to tak je?
Možno je to aj moja chyba. Vždy som išiel ako prvý do boja a oni si zvykli. Konkrétny prípad. Bol tlak na odvolanie Simona z ministerského postu. Dvakrát som nechal o tom na predsedníctve hlasovať. Keď sme sa rozhodli, že neodíde, nikto nebol ochotný vyjadriť sa v médiách. Všetci ma tlačili dopredu a všetky chúlostivé situácie som musel riešiť ja. 

.pomenovali ste nejakú diagnózu. Boli ste dlhý čas predsedom. Necítite predsa len výzvu túto situáciu zmeniť?
Už som vám povedal, prečo nemôžem kandidovať. Nechcem vnútorný boj.

.ten môže byť za istých okolností nevyhnutný a správny.
To je v poriadku, ale nie tak krátko pred voľbami.

.hovoríte, že zmena zápasom je možná až po voľbách. To však už chcete byť preč.
Ale pomáhať môžem. Ja si myslím, že ak sa nevzchopí predsedníctvo, tak po voľbách strana sama vyčistí svoje orgány. Tam môžem pomôcť.

.čo to znamená, že môžete pomôcť?
Nebudem dopredu špekulovať.

.len sa pýtame, či ste vnútorne rozhodnutý odísť z politiky?
Veď som vám to povedal.

.ak by po voľbách nastal problém, strana bude mať málo percent, regióny budú  chcieť vymeniť vedenie, oslovia vás. Čo urobíte?
Splní sa aspoň jedna z tých dvoch podmienok, o ktorých som hovoril? Neviem. Hovorím,  som rozhodnutý skončiť týmto volebným obdobím.

.už nebudete ani kandidovať do parlamentu?
Samozrejme, veď to hovorím už jeden a pol roka.

.povedali ste, že pred voľbami môže Csákyho nahradiť iba kompromisný kandidát. Znamená to, že po voľbách môže mať šancu aj človek, ktorého kandidatúra nebude výsledkom dohody oboch táborov?
Po voľbách nastane úplne nová situácia. Teraz ma však neprinútite o tom špekulovať.

.bol ten rok a pol po tom, ako ste neboli zvolený za predsedu, pre vás trpkým sklamaním?
Dva mesiace som musel spracúvať, že stačilo zabojovať dva týždne a presvedčiť ľudí osočovaním. To bolo trpké sklamanie. To, čo sa momentálne v strane deje, je sklamanie. Povedal som si, že negatívne veci v SMK budem vždy komentovať, pretože som členom strany. Nové vedenie dostalo šancu a musí presvedčiť voličov, že robia dobrú politiku. Problém je, že ich o tom nepresviedčajú, dokonca podporu strácajú.

.čím žijete, keď z politiky pomaly cúvate?
Chystám sa podnikať. Onedlho spúšťame dom sociálnych služieb a dom zdravotných služieb. Uvidíme, ako to pôjde.

.baví vás to?
Je to úplne iné. Musím sa naučiť niektoré veci, ktoré som doteraz nevedel. Rozdiel je aj v tom, že okamžite vidím výsledok. V politike to niekedy trvá veľmi dlho.



Béla Bugár/

Narodil sa v roku 1958 v Bratislave. Po skončení Strojníckej fakulty SVŠT  pracoval v Závodoch ťažkého strojárstva v Bratislave. V roku 1991 bol zvolený za predsedu Maďarského kresťanskodemokratického hnutia. Od vzniku SMK v roku 1998, bol až do roku 2007 jej predsedom.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite