Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

TELETIPY 06. 10. 2008 – 12. 10. 2008

.časopis

.teletipy .filmy:

Dlhý víkend v Pešti a Bude (komorná dráma,  Maďarsko, 2003)
Dvojka, Pondelok, 22:05
Film sa vracia k revolučným udalostiam roku 1956 v Maďarsku a rozpráva o ich dopade na medziľudské vzťahy. Medzinárodne rešpektovaný vedec, ktorý opustil Maďarsko počas revolúcie, žije spolu so svojou britskou manželkou spokojným životom v Taliansku. Zvláštny telefonát ho prinúti vrátiť sa po štyridsiatich rokoch do rodiska, aby znovu uvidel svoju bývalú lásku. V Budapešti sa na každom kroku stretáva so svojou minulosťou a musí čeliť rozhodnutiam týkajúcim sa troch žien jeho života. Snímka maďarského režiséra staršej generácie Károlyho Makka vyniká civilnými hereckými výkonmi a citlivým pohľadom na maďarskú súčasnosť i históriu.

Nôž vo vode (triler, Poľsko, 1962)
Dvojka, Utorok, 22:05
Úspešný muž v strednom veku, Andrzej, sa so svojou mladou manželkou Krystynou chystá stráviť dovolenku na malej jachte. Po ceste k jazeru takmer zrazia stopára a Andrzej sa rozhodne mladíka odškodniť pozvaním na plavbu. Ten pozvanie prijme napriek tomu, že nevie plávať. Príjemný výlet sa však čoskoro zmení na nočnú moru – Andrzej si všimne mladíkov obdiv ku Krystyne, a preto si nenechá ujsť žiadnu príležitosť, aby dokázal svoju prevahu. To však ešte netuší, čoho je tichý chlapec s vreckovým nožíkom schopný.
Celovečerný debut režiséra Romana Polanskeho je brilantnou psychologickou štúdiou.

Nevesta bola v čiernej (mysteriźna dráma, Franc./Tal., 1968)
ČT2, Streda, 20:30
Osudová náhoda dá dohromady päť mužov a jeden mladomanželský pár. Vo chvíli, keď manželia vychádzajú z kostola, sa v neďalekom dome hrajú muži s ostro nabitou zbraňou. Nechtiac vystrelená guľka urobí razom z nevesty vdovu. Ešte v ten deň sa nevesta z bielych šiat prezliekla rovno do čiernej. A jediné, čo ju od tejto chvíle zaujíma, je pomsta. Päť mužov tak postupne umiera zvláštnym rafinovaným spôsobom, určeným ich charaktermi a prostredím, v ktorom žijú. Snímka je prvým „čiernym“ filmom Françoisa Truffauta – nakrútil ju v období, keď písal svoju knihu rozhovorov s Alfredom Hitchcockom.

Občan Kane (dráma, USA, 1941)
ČT2, Štvrtok, 23:25
Životný príbeh fiktívneho tlačového magnáta Charlesa Fostera Kana. Reportér Thompson po Kanovej smrti spovedá jeho kolegov a blízkych, aby odhalil aspoň niečo z mnohých tajomstiev, spojených s magnátovou osobou. Pohľady jednotlivých ľudí sa niekedy zhodujú a inokedy sú protichodné, vzájomne však vytvárajú plastický portrét Kanovej osobnosti, ale aj doby, v ktorej sa z neho stal multimilionár a vládca mediálneho impéria. To najimtímnejšie tajomstvo však zostáva stále nevysvetlené... Jedno z vrcholných diel svetovej kinematografie nakrútil ako svoju prvotinu geniálny mladý režisér Orson Welles.

Karu Süda - Medvedie srdce (dráma, koprodukcia, 2001)
ČT1, Piatok, 23:00
Nika prichádza do tajgy, aby vyskúšal svoju odolnosť v zápase s prírodou a nechá sa najať ako lovec. Dostane pozemok hlboko v divočine, a chýba málo, aby skončil skôr, ako vôbec začal. Postupne sa s drsným spôsobom života vyrovná a v divočine stretáva ženu, napol zviera, možno prevtelenú medvedicu, a tá sa mu stane osudnou. Emily ukradne jeho srdce a už nikdy ho nenechá zabudnúť. Mystický príbeh známeho estónskeho režiséra Arvo Ilha, v ktorom hlavnú rolu okrem hrá okrem trojice hlavných hrdinov rozľahlá krajina, opustená medvedica, ľudskí obyvatelia tajgy a trochu tajomna medzi nebom a zemou.

Posadnutosť (dráma, Francúzsko/VB, 1992)
Dvojka, Sobota, 22:00
Stephen Fleming je poslancom parlamentu a žije svoj zdanlivo šťastný rodinný život. Keď však spozná Annu, snúbenicu svojho syna, jeho svet sa radikálne zmení. Od tej chvíle nechce vidieť nikoho, iba ju. Horšie je, že vášeň je obojstranná a aféra môže znamenať veľké nebezpečenstvo pre celú rodinu. Stephen stráca celkom rozum a kvôli Anne je dokonca ochotný vzdať sa politickej kariéry. Odhalenie vzťahu je len otázkou niekoľkých dní... Vynikajúca dráma francúzskeho režiséra Louisa Mallea je priestorom na herecký koncert Jeremyho Ironsa a Juliette Binochettovej.

Syn (dráma, Belgicko/Franc., 2002)
ČT2, Nedeľa, 22:25
Tridsiatnik Olivier, ktorý pôsobí ako majster v stolárskom učňovskom stredisku, žije sám. Jeho manželstvo s Magali sa rozpadlo po tom, ako pred piatimi rokmi stratili jediné dieťa. Jedného dňa sa v dielni objaví šestnásťročný Francis, ktorý práve vyšiel z väzenia pre mladistvých. Olivier v ňom spozná vraha svojho syna, ale nič mu neprezradí. Proti svojej vôli je zaujatý Francisovou šikovnosťou a chuťou naučiť sa remeslu aj chlapcovou uzavretosťou a málovravnosťou. Okamih pravdy však musí jedného dňa nastať... „Nedokázali sme si predstaviť tento film s iným hercom,“ hovorí režisérske duo bratov Dardenneovcov o Olivierovi Gourmetovi, ktorý bol za túto úlohu ocennený v Cannes.

.tip .týždňa
322 (psychologická dráma, Československo, 1969)
Dvojka, Nedeľa, 20:00
Trezorová psychologická dráma o človeku, ktorý sa tvárou v tvár vážnej chorobe musí konfrontovať s vlastným životom, blízkymi i cudzími ľuďmi. Sebareflexia kuchára Lauka v podaní autora literárnej predlohy Jána Johanidesa a režiséra Dušana Hanáka prerástla v obraz spoločnosti šesťdesiatych rokov, plnej nádejí i dezilúzií. Dodnes diváka provokuje a nabáda,  aby hľadal nejednoznačné odpovede na základné otázky ľudského bytia – otázky slobody, samoty, nekomunikatívnosti, hľadania vlastnej identity a miesta v spoločnosti. Celovečerný debut Dušana Hanáka získal Grand Prix na 19. Medzinárodnom filmovom festivale v Mannheime.



.teletipy  .dokumenty:

Dobrodružstvo vedy a techniky: Pokladnica faraónov
ČT2, Pondelok, 15:50
Od roku 2004, keď sa Wafaa El-Saddiková stala riaditeľkou Egyptského múzea, veje úctyhodnými sieňami čerstvý vietor. Najväčšiu svetovú zbierku predmetov egyptského staroveku by táto energická žena chcela premeniť na miesto modernej vedy. Preč sú dni, keď bola egyptológia chlapskou záležitosťou a múzeum sa považovalo za komoru na odložené veci. Chce to čosi nového. Pritom v budove, v jej depozitároch a podzemnom skladisku sa skrýva mnžstvo doteraz neznámych pokladov. Dva milióny návštevníkov, ktorí prejdú expozíciami budúci rok, sa v budúcnosti majú na čo tešiť!

Brána poznania: Oscar Niemeyer
ČT2, Utorok, 16:00
Tohto znamenitého, svojrázneho brazílskeho architekta nepriťahuje pravý uhol ani rovná, strohá, neúprosná priamka, akú vynašli ľudia. Podľa vlastných slov ho láka oblá, zmyselná krivka, vidí ju pri pohľade na hory svojej krajiny, na morské vlny, na telo milovanej ženy. Pripomína, že krivky tvoria celý Einsteinov zakrivený alebo rovno nekonečný vesmír. Z jeho stavieb sú najslávnejšie: chrám a rekračné neďaleko Belo Horizonte, galéria moderného umenia v Niteroi a budova parlamentu a prezidentský palác v brazílskej metropole Brasilia. Jeho veľkolepé stavby zdobia Paríž aj Rio de Janeiro.

Cesty nádeje
ČT2, Streda, 23:10
Film reportérky a dokumentaristky Kristiny Vlachovej. Režisérka už roky sleduje osudy obetí rôznych historických peripetií, napr. fašistického plánu na likvidáciu Židov alebo komunistického potlačenia opozície režimu v 50. rokoch. Pripomína nám osudy, na ktoré by sme v behu všedného života nemali zabudnúť. Cesty nádeje nakrútila Vlachová počas svojho pôsobenia na Slovensku v Ústave pamäti národa v čase, keď v ňom pôsobil ako riaditeľ Ján Langoš. Ako Češka sa bez sentimentu dotkla boľavého miesta – osudu Židov za slovenského štátu a fenoménu arizovania židovského majetku aj nádejných a beznádejných útekov slovenských Židov za slobodou.

Otvorenie nevykradnutej hrobky
ČT1, Štvrtok, 09:00
Českým dokumentaristom sa podarilo vo februári 1998 vôbec prvýkrát v dejinách modernej civilizácie, pracujúcej s obrazovými médiami, zachytiť kamerou otváranie nevykradnutej egyptskej hrobky. Hlavný dôvod nakrúcania bol v tom, že nález bol výsledkom dlhoročnej práce českých egyptológov vedených profesorom Miroslavom Vernerom a rovnako v tom, že filmový štáb už roky sleduje prácu českých egyptológov, dostal nevyhnutnú dôveru egyptských vládnych miest aj českých vedcov, ktorí by nenechali niekoho neznámeho sledovať akciu, aká sa od samého začiatku hemžila veľkými otáznikmi. Režisérom ojedinelého projektu je Jan Boněk.

Veľké záhady: Je záhada Roswellu vyriešená?
Dvojka, Piatok, 12:40
Legendy okolo roswellského prípadu drží pri živote najmä výpoveď jedného človeka – inžiniera Gradyho Bernetta, ktorý vtedy žil v Roswelle ako radový občan. Povedal, že keď sa vracal z obhliadky svojho pozemku, narazil na horiaci lietajúci tanier. Na zemi vraj ležali štyri bytosti, ktoré vyzerali ako obyvatelia inej planéty. Jeho výpoveď armáda vždy odmietala, no neskôr prišiel bývalý plukovník amerického vojenského letectva Philip Corso s
prekvapujúcim odhalením, že na vlastné oči videl telá mŕtvych mimozemšťanov, ktorých pitvali na základni v Roswelli.

Dizajn: Gramofón Braun Phonosuper
Dvojka, Sobota, 08:05
Výrobcovia audio prístrojov, ktoré mali zmeniť budúcnosť, nazývali kedysi tieto svoje výrobky "zvukovým nábytkom". Prvé rádiá a gramofóny patriace tejto skupine však boli prvými masmediálnymi prostriedkami, ktoré navždy poznačili našu spoločnosť. Veľmi dlhý čas sa uspokojili iba so sprostredkovaním zvuku; boli funkčné, no vonkajším vzhľadom nevýrazné. Až do roku 1956, keď sa objavil prístroj, ktorý navždy zmenil prístroj na objekt a objekt na symbol – Braun Phonosuper. Bol výsledkom snáh o oslobodenie sa od ťažkej predvojnovej estetiky a o vytvorenie konkurencie oveľa mocnejším hráčom na poli domácich elektrospotrebičov.

Mýty a fakty histórie: Tajomstvo „Bludného Holanďana“
ČT2, Nedeľa, 11:05
Lodné prízraky sa vyskytujú v kultúrach všetkých vekov a všetkých prímorských krajín. Legenda o „Bludnom Holanďanovi“ vychádza z prastarého mýtu o strašidelnej lodi, ktorá je naveky odsúdená plachtiť po moriach sveta. A korene tohto mýtu? Plavba po mori bola neraz sprevádzaná mimoriadnymi udalosťami a úkazmi, ktoré dali základ mnohým hrôzostrašným historkám. A časom sa z mýtu čoraz viac stávala skutočnosť – keď tento lodný prízrak občas získal skutočnú identitu. Túto legendu v 19. storočí prikrášlili spisovatelia, maliari aj hudobníci. Avšak v dnešnom „triezvom“ svete sa sotva nájde niekto, kto by na prekliatu loď uveril. Alebo azda áno?

.tip .týždňa
TEPUY
Dvojka, Streda, 20:05
Filmový dokument Pavla Barabáša je strhujúcim príbehom odohrávajúcim sa hlboko uprostred orinockého pralesa vo Venezuele. Vďaka jeho nedostupnosti sa tu zachovali prehistorické formy života, staré milióny rokov. V gigantickom labyrinte najstarších hornín sveta vyleptali kolónie bizarných organizmov najväčšiu kremencovú jaskyňu na svete. Skupina slovenských a českých jaskyniarov a nadšencov sa vydala  na nebezpečnú expedíciu do tohto trezoru času, kam človek doteraz neprenikol... V mohutnom podzemí odhaľujú  stratený svet. Nakoniec však nájdu viac otázok ako odpovedí... 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite