Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zelený zen

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Staršia žena v spoločnosti dvoch mladších predvádza akýsi alternatívny tanec trvajúci pre netrpezlivého Európana neznesiteľne dlho. Výsledkom je nielen estetický, ale aj chuťový zážitok. Tancom sa totiž pripravuje čaj mača.

Dnes tento čudný smaragdovozelený prášok na nás vyskakuje skoro z každého rohu, akoby to ani nebol ten luxusný výdobytok aristokratických japonských domov, ten tajomný životabudič, elixír, inšpirátor duchaplnej konverzácie a téma mnohých haiku. Človek vojde do potravín a skoro v každej možnej slanej či sladkej maškrte sa už nachádza alebo existuje nejaký mača variant. Japoncom sa skrátka s mačou podarilo to, čo v osemdesiatych rokoch so suši. Svoju posvätnú a značne ritualizovanú nádheru rozšírili do sveta a stala sa z nej masová záležitosť. Doma si však stále pestujú okolo nich vlastné a pre nás značne nepochopiteľné tance. Rovnako, ako sa Európan pozerá so sarkastickým pobavením na precízne krájanie ryby a len napol ucha načúva dlhému vysvetľovaniu, že iným sklonom noža k svalovým vláknam sa chuť mäsa mení, zakisto nám pripadá nekonečný rituál prípravy čaju pri tradičnom japonskom čajovom rituáli.

Treba však povedať, že pre prirodzene zhovorčivého a temperamentného, v japonskom vnímaní teda značne nevychovaného a papuľnatého Európana, je príprava čaju mača skutočným utrpením. Už len usádzanie v čajovej miestnosti podľa dôležitosti, kde sa zohľadňuje milión maličkostí, trvá večnosť. Človek nakoniec sedí na pätách, vyzutý, vystretý a nedočkavo čaká na tú ohlasovanú čajovú penu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite