Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Padá budova, radšej si nič neželať

.denisa Gdovinová .filip Olšovský .časopis .spoločnosť

Keď sa začiatkom leta konečne potvrdila správa, o ktorej sa už dlhšie šepkalo, reakcie verejnosti boli až prekvapivo pokojné. Apollo 1, svojho času najväčšie administratívne centrum na Slovensku, po vyše jedenástich rokoch padne.

Developerovi budovy HB Reavis vyšlo zo všetkých možných riešení problémovej stavby jej zbúranie ako najekonomickejšie. Nenasledovali žiadne protesty okolobývajúcich ani nostalgické fotografické pamätníky architektonických nadšencov. Iba pár suchých vyjadrení developera a správ v médiách, ktoré sa najčastejšie točili okolo pochybení statika budovy. Emócie z búrania stavby, okrem iného ocenenej prestížnym CE-ZA-AR-om v kategórii Občianske a priemyselné stavby, by ste hľadali márne.

Aký to kontrast oproti areálu, ktorý stál na mieste Apolla predtým. A to Bratislavské automobilové závody neboli žiadny urbanistický zázrak. Akurát sa u miestnych ľudí tešili väčšej obľube než moderný administratívny komplex. Pôvodne industriálna zóna, ku ktorej viedla železnica až od budovy dnešnej VÚB, pôsobila aj po zlikvidovaní fabrík ako skvelý nárazník medzi východnou stranou centra a pokojnými ružinovskými sídliskami.

Aktivistka Monika Kozelová sa do susedstva biznis centra prisťahovala práve v čase jeho stavby. To už boli vyčerpané hektolitre spodnej vody, ktoré do základov natiekli počas ich hĺbenia. S Monikou sa stretávame na nádvorí „dvojky“ – trochu krajšej a o tri roky mladšej sestry Apollo biznis centra. Monika však ani tento komplex nenazve inak než „rozhorúčenou sklenenou kravou“. Okrem tepla a zatienenia pôvodne luxusného výhľadu na Dunaj spomína aj obrovské problémy s parkovaním. Dnes je sviatok a biznis centrum demonštruje ďalšiu nevýhodu administratívnych štvrtí. V celom komplexe nenájdete jediného človeka či otvorený obchod. Kozelová neverí ani tomu, že by negatívny vzťah ľudí z okolia mohla zlepšiť náhrada Apolla, nech by bola akokoľvek dobrá. „Akurát si možno dajú lepší pozor na výstuže, ale inak zostane všetko po starom,“ uzatvára pesimisticky.

Obyvatelia okolitých domov sa vďaka budove naučili rozoznávať rozličné monotónne hluky. Letné dunenie klimatizácií je vraj len o niečo znesiteľnejšie než zimný barytón z kúrenia. Jednému z aktívnejších občanov, ktorý si želal zostať v anonymite, prekážal pred dvoma rokmi hluk z Apolla 2 natoľko, že inicoval podnet na regionálny úrad verejného zdravotníctva. Monotónny nočný zvuk na chvíľu stíchol, no problémy s prachom či spomínaným parkovaním zostali. Na otázku, či vďaka obom komplexom Apolla neožilo aspoň okolie, reaguje smiechom: „Ožilo. V prospech majiteľov budovy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite