Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bude po brexite aj nexit?

.kamila Straatsburg Sajmerová .časopis .politika

Európska únia sa akosi pára vo švíkoch. A dokonca aj Holandsko, jedna zo zakladajúcich krajín, sa začína po brexite hanblivo ošívať. Pritom práve Holandsko dlho bolo vzorným žiačikom, ktorý nikdy neodvrával a úlohy si plnil na jednotku.

Za brexitom môže nasledovať grexit, departugal, italeave, czechout, Austria Finish, slovakout, latervia, byegium. Iba Remania v Únii ostane, prorokuje ktosi vtipne na sociálnej sieti. Keby sa dnes konalo v Holandsku referendum, dopadlo by to podobne ako vo Veľkej Británii. Starší ľudia, ktorých stále pribúda, by sa na ňom masovo zúčastnili a hlasovali za nexit (Netherlands exit). A nie je pravda, že, ako sa vyjadrila jedna z holandských komerčných televíznych staníc, za nexit by hlasovali iba tí Holanďania, ktorých možno označiť za globálne a ekonomicky neúspešných, navyše s nízkym vzdelaním, jednoducho sociálne slabých.

Za nexit by teraz hlasovalo aj veľa bohatších a úspešnejších. Každý, kto je presvedčený, že človek má šťastie a úspech vo vlastných rukách, len sa do toho treba poriadne oprieť, by hlasoval za samostatné Holandsko, úspešné a silné ako kedysi.

stredná trieda za nexit?

Za nexit by hlasovali aj tí, ktorí sa nachádzajú v strednej vrstve, majú zamestnanie, nie sú bohatí ani chudobní, s platom, ktorého výška sa v Holandsku označuje ako „Ján Modaal”, čiže „Priemerný Janko”.

Táto vrstva, kedysi silná, aktívna a zdravá, dostáva v posledných rokoch najviac na frak. Výrazne ju postihujú všetky úsporné opatrenia, strácajú sociálne výhody, ktoré bývali v Holandsku samozrejmosťou, zvyšujú sa dane a poplatky na poistenie a najvýraznejšie rastie práve to najdôležitejšie – poistenie zdravotné.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite