Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Má minister riadiť inšpekciu?

.michal Magušin .časopis .politika

Pri pohľade na Kaliňákove kauzy logicky vyvstávajú otázky, či politika neničí princípy nezávislého policajného vyšetrovania. A ak politici naozaj políciu zneužívajú, mali by sme ich od nej čo najviac odstaviť?

Rozhorčená verejnosť sa dozvedá, ako podnikateľ Bašternák chcel po údajnej komunikácii s kamošmi na polícii ujsť 150-eurovej pokute. Potom vyjde najavo, že „malý Laco“ kšeftoval s ministrom vnútra. V hlavách ľudí sa tieto veci spoja do idey, že prácu polície kompromitujú politické prepojenia. O politizácii polície hovoria aj nie­ktorí policajti. Keďže patria do hierarchizovaných silových zložiek, kde sa nevypláca byť verejným rebelom, rozprávajú väčšinou off record. Sťažujú sa, že mnohých ich kolegov nespravodlivo zničila inšpekcia ministerstva vnútra, ktorá sa stala nástrojom politikov či policajných funkcionárov. A tie príbehy deštrukcie sú niekedy až mrazivé.

ako zničiť policajta

Vyzerá to približne takto. Okresný riaditeľ na východnom Slovensku (čím ďalej od Bratislavy, tým autonómnejšie sa policajné orgány cítia) je nespokojný s konkrétnym policajtom na kriminálke, keďže ten zistil, že riaditeľov syn predával marihuanu. Okresný šéf teda ide za miestnym šéfom inšpekcie, s ktorým sa roky pozná, a povie mu: Potrebujem toto „urobiť“. Dobre, poďme, odpovedá miestny inšpektor.

Prípad sa zvyčajne „urobí“ na svedeckých výpovediach grázlov, recidivistov, „zlých chlapcov“. Chýbajú relevantné dôkazy. Policajt z inšpekcie, jedna ruka so svojím šéfom, napríklad pritlačí na drogového dílera, aby išiel vypovedať, lebo sa mu to hodí do veci. Recidivista to „vezme“, hlavne ak treba „potopiť“ policajta, ktorý ho predtým dvakrát dostal do basy. A ešte viac sa díler angažuje, keď mu pohrozia, že ak nebude spolupracovať, do tej basy sa opäť raz vráti.

Prokurátor, ktorý rozhoduje o vznesení obvinenia, si nie vždy dá námahu prácne zisťovať, či sú vyšetrovateľove závery oprávnené. Najmä ak je v hre radový policajt či bezvýznamný občan. Voči policajtovi teda vznesú obvinenie, že od dílera prevzal úplatok. Družka dílera vypovedá, že jej partner si v ten deň vybral z bankomatu 2 000 eur na úplatok pre policajta. A potom mu to odniesol a odovzdal v sobotu o ôsmej ráno na stanici v Košiciach. Tu sa celá vec končí, viac dôkazov niet.

Výpisy telefonátov ukazujú, že kriminálnik s obvineným policajtom neboli vôbec v kontakte alebo že sa len díler pokúšal volať policajtovi. Naopak, výpisy ukazujú čulú komunikáciu kriminálnika s pracovníkmi inšpekcie. Navyše môže mať obvinený policajt silné alibi, napríklad fotky na fejsbúku, že bol celý víkend s kamarátmi v Bratislave. Dôkazy teda na potvrdenie obvinenia nestačia a skôr či neskôr konanie zastaví buď prokurátor, alebo sudca.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite