Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Švajčiarsky historik: Nemeckým elitám chýba empatia voči strednej Európe

.lukáš Krivošík .časopis .rozhovor

Staré a nové krajiny EÚ by sa mali navzájom lepšie spoznať. Poukázala na to aj utečenecká kríza. Švajčiarsky historik, špecializujúci sa na východnú Európu, Oliver Jens Schmitt.

Švajčiarsky historik: Nemeckým elitám chýba empatia voči strednej Európe Boris Németh Utečenecká kríza podľa Schmitta odhalila istý druh morálnej nafúkanosti nemeckej politiky a médií voči stredovýchodnej Európe.

Skoro rok už uplynul od začiatku utečeneckej krízy. Vtedy vznikla priepasť medzi západnou Európou a vyšehradskými krajinami. Táto priepasť sa často interpretuje ako nedostatok solidarity či európanstva na strane Stredoeurópanov. Vy tú vec vidíte inak.

Odlišnú interpretáciu som predstavil v eseji pre švajčiarske noviny Neue Züricher Zeitung, na ktorú mi prišlo veľa reakcií aj zo Slovenska a Česka. Po prvé, popieral by som, že ide o protiklad Východu a Západu. To je pre mňa čiastočne konštrukt nemeckej politiky a nemeckých médií.

Prečo nejde o protiklad medzi Východom a Západom?

Aj nová britská premiérka Theresa May, ktorá vtedy vykonávala funkciu ministerky vnútra, bola proti prerozdeľovaniu utečencov. Rovnako dánska a neskôr švédska vláda. Francúzska vláda hneď vyhlásila, že chce prijať len 30-tisíc migrantov, nie viac. Odpor nevznikol len vo východnej Európe. Aj v tej severnej a západnej.

Prečo bol teda ten konflikt interpretovaný ako vzbura Východoeurópanov?

Zrejme to súvisí s veľmi špecifickým obrazom východnej Európy v častiach nemeckej elity. Tradične to bola skôr nemecká pravica, ktorá mala negatívny obraz Východoeurópanov, kým nemecká ľavica zastávala inú perspektívu, zvlášť vo vzťahu k Rusku. Dnes máme dočinenia s konštrukciou nového Východu, najmä v nemeckých ľavicovo-liberálnych kruhoch. Tento Východ však nezahŕňa Rusko, ale nové členské krajiny Európskej únie. Teda časť európskeho spoločenstva štátov. Politický a mediálny hlavný prúd v Nemecku zaujíma voči nim veľmi kritický postoj, lebo sa na tejto politike, argumentovanej hlavne morálne, nechcú podieľať. Ak samého seba definujete ako toho dobrého a argumentujete morálkou, potom logicky potrebujete partnera, ktorý je čiastočne odlišný a ktorý je skloňovaný negatívne. Lenže rovnako, ako bolo kritizované Maďarsko či Slovensko, sa dali kritizovať aj Francúzsko, Veľká Británia alebo Dánsko. Na to však neexistovala odvaha. Z politických, ako ani z kultúrnych dôvodov. Ak teda existuje priepasť, potom je to priepasť vo vnímaní.

„Nové členské krajiny EÚ sú vykresľované ako malé a nedôležité aj v snahe získať voľný výhľad na Moskvu.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite