Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalsti doma

.časopis .týždeň doma

Na cudzom
Hoci na budove vlády opravujú fasádu, tvár samotnej inštitúcie už nezamaskuje ani najhrubšia omietka. Okrem iného za to môže aj minister dopravy Ľubomír Vážny. Človek, ktorý má prsty napríklad v zrušení rozhodnutia o privatizácii bratislavského letiska či v nápade so širokorozchodnou železnicou, predložil na rokovanie vlády novelu zákona o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá. Minister chce, aby bol zákon prijatý v skrátenom legislatívnom konaní.
Zákon, ktorý mal pôvodne urýchliť len výstavbu diaľnice D1 z Bratislavy do Košíc a rýchlostnej cesty R1 medzi Trnavou a Banskou Bystricou, má po novom umožniť Národnej diaľničnej spoločnosti stavať na pozemkoch, ktoré jej nepatria, aj na ostatných úsekoch. Štát má tiež získať aj predkupné právo na pozemky pod diaľnice, čo znamená, že majitelia ich v prípade predaja budú musieť najskôr ponúknuť štátu. Podľa občianskeho aktivistu z iniciatívy za spravodlivé vyvlastňovanie Richarda Drutarovského sa tak môže stať, že si štát uplatní toto právo aj pri pozemkoch, na ktorých sa nakoniec nebude stavať. Pozemky sa majú vykupovať za trhovú cenu určenú znaleckým posudkom a majitelia, ktorí sa na ich predaji dohodnú ešte pred začiatkom vyvlastňovacieho konania, dostanú dvadsať percent naviac.
Inou novinkou, ktorú prináša zákon, je, že mestá a obce už nebudú môcť hovoriť do rozhodovania o trase diaľnice, túto kompetenciu prevezmú okresné stavebné úrady, pretože, ako povedal minister, „starostovia a primátori sú závislí od voličských hlasov ľudí, cez ktorých pozemky sa bude stavať. Nechcem, aby nastal stav, že pár vlastníkov zablokuje celú výstavbu.“ Pôvodný zákon napadla opozícia na Ústavnom súde už v januári, súd však do dnešných dní nerozhodol.
Zhrnuté a podčiarknuté: Minister chce v záujme verejného blaha presadiť zákon, o ktorého prvej verzii ešte nie je jasné (otázka je prečo), či je v súlade s ústavou. Chce ho presadiť rýchlo a z rozhodovania o cestách hodlá vylúčiť obce, pretože premiérov sľub o roku 2010 nepustí. Vlastníkom pozemkov chce uprieť právo nakladať s majetkom a všetko to korunuje dvadsiatimi percentami pre tých, ktorí sa svojho práva vzdajú dobrovoľne. Je otázne, prečo sa to námestie, na ktorom sídli ministerstvo i vláda ešte stále volá Námestie slobody.
.tg

Nehospodárne?
Riaditeľ STV odvolal okrem programovej šéfky Kolevskej aj vedúcu útvaru kontrolingu Elenu Šramkovú. Tá potom verejne kritizovala nehospodárnosť Nižňanského manažmentu. Podľa nej si STV objednáva relácie s nadhodnotenými a virtuálnymi rozpočtami. Zodpovedný je podľa Šramkovej výrobný riaditeľ Juraj Dobiš. Šramková môže, ale aj nemusí mať pravdu. Rada STV však má o čom premýšľať.
.eč

Ficovo teplo
Robert Fico zistil, že štátna Bratislavská teplárenská zvýšila pre drahý plyn ceny tepla v bratislavskej Karlovej Vsi a Dúbravke o 28 percent. S tým zásadne nesúhlasí, a preto „pohrozil všetkým štátnym nominantnom v tejto spoločnosti, že budú musieť odísť...“ Firma zvýšenie cien zrušila a bude teplo predávať pod cenu. Aj v domácnosti premiéra Fica – ľudomila.
.rži

Nehoda
Pri autobusovej havárii opäť zomierali Slováci. Neďaleko Trenčína minulý týždeň havaroval autobus spoločnosti Student Agency, ktorý išiel z Bardejova do Prahy. Nehodu neprežili traja muži a jedna 24-ročná žena. Príčiny nehody neboli ešte minulý týždeň známe. Podľa jednej z verzií šofér zablúdil, zišiel na cestu III triedy, kde pri obci Chocholná — Velčice havaroval.
.jm

Darí sa
Futbalistom MŠK Žilina sa darí. Potom ako v Pohári UEFA vyradili český Slovan Liberec, uspeli aj proti slávnemu bulharskému klubu Levski Sofia. Po remíze 1:1 doma porazili Levski v Bulharsku 1: 0. Rozhodujúci gól Žilinčanov strelil Brazílčan Aduato. V ďalších zápasoch pohára UEFA môže MŠK naraziť na kluby ako AC Miláno, Benfica Lisabon, CSKA Moskva či Schalke 04.
.jm

Na koberci
Slovenský veľvyslanec v Budapešti Juraj Migaš sa musel dostaviť na koberec na maďarské ministerstvo zahraničných vecí. Ministerka Kinga Gönczová žiada od slovenskej vlády vysvetlenie, prečo Slovensko nedodržalo záväzok, že v učebniciach budú miestne názvy v maďarčine. Prekáža jej aj to, že maďarské školy na Slovensku takmer vôbec nedostávajú dotácie z EÚ. Slovenský premiér Robert Fico na tento krok reagoval vyhlásením, že maďarská vláda robí problémy a provokuje.
.jm


Margita Mečiarová
sympatická a skromná manželka Vladimíra Mečiara sa vďaka podivným rodinným kšeftom, ktoré mali zakryť jej nepoškvrnené meno, stala terčom mediálneho posmechu. Ešteže sa môže uchýliť do príjemného, a nie práve lacného azylu vo svojej Elektre.

Ľudovít Kaník
bude pomáhať v Českej republike pri zavádzaní daňovej reformy, má byť súčasťou tímu Richarda Sulíka, ktorého si Česi objednali, aby im pomohol pri zjednocovaní vymeriavacieho základu na výber daní a poistného na princípe superhrubej mzdy.

Václav Patejdl
O tom, že keď Vašo vkĺzne do trička, je miestna jednička, vieme dávno. Ale fakt, že zhudobní a naspieva pesničku o katastri nehnuteľností, prekvapil aj najväčších priaznivcov. A my sme si už mysleli, že Vašo volá kamarátku nádej, že baterky má vypálené.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite