Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti Doma

.časopis .udalosti

Slovensko prehralo
Bývalý šéf Slovenskej informačnej služby Ivan Lexa vyhral na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu spor so Slovenskou republikou. Súd rozhodol, že  Lexa bol od 15. apríla do 19. júna 1999 za mrežami nezákonne, keďže išlo o únos Michala Kováča mladšieho. Súd nerozhodoval o Lexovej vine, konštatoval však, že raz udelenú amnestiu nie je možné zrušiť. „Štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon,“ píše sa v odôvodnení rozsudku štrasburského súdu. Amnestiu na trestné činy v súvislosti so zavlečením Michala Kováča mladšieho do cudziny vydal pred voľbami v roku 1998 Vladimír Mečiar, ktorý vtedy vykonával funkciu zastupujúceho prezidenta.
Existujúce dôkazy pritom stále potvrdzujú verziu, že únos Kováča do Rakúska zorganizovala SIS, na čele ktorej stál v tom čase Ivan Lexa. Po voľbách v roku 1998 nový premiér Mikuláš Dzurinda, ktorý mal tiež právomoci zastupujúceho prezidenta, amnestie zrušil. „Vláda sa v tom čase a právnom stave pokúšala urobiť všetko preto, aby bol únos Michala Kováča mladšieho vyšetrený a vinníci potrestaní,“ komentoval rozhodnutie európskeho súdu Dzurinda. Bývalý minister spravodlivosti Daniel Lipšic v médiách vyslovil podozrenie, že Harabinovo ministerstvo spravodlivosti pred súdom nedostatočne bránilo slovenskú pozíciu. Nepáčilo sa mu stanovisko, v ktorom ministerstvo napísalo, že Lexa bol vo všetkých ostatných prípadoch oslobodený. „Aký zmysel má hovoriť o iných prípadoch, ak hovoríme o prípade zavlečenia?“ pýtal sa Lipšic. Ozval sa aj Vladimír Mečiar, podľa ktorého by štát mal nahradiť Lexovi škodu nielen za väzbu, ale aj za poškodenie mena a cti.
Slovensko sa proti rozsudku môže do troch mesiacov odvolať. „Je veľmi významné, že rozsudok bol vyhlásený jednomyseľne, ale nevylučujem ani túto možnosť,“ vyjadrila sa pre denník SME zástupkyňa Slovenska pred Európskym súdom Marica Pirošíková.
Poslanci Konzervatívnych demokratov Slovenska okolo Vladimíra Palka v súvislosti s rozhodnutím štrasburského súdu opäť predložili do parlamentu návrh ústavného zákona, ktorý by umožňoval Mečiarove amnestie zrušiť. Šanca, že takýto zákon v slovenskom parlamente prejde, sa však blíži k nule. Dôsledky mečiarovského postkomunizmu nás  budú strašiť ešte dlho.
.jm

Odškodnia ich
Príbuzní grófa Révaya sa dočkajú odškodnenia za majetok, o ktorý rodina prišla po vojne. Štát im síce vrátil 250 hektárov pôdy, ale Révayovcom odobrali až 1 500 ha. Ich nárok slovenský Ústavný súd zamietol, ale potomkovia to nevzdali a obrátili sa na Európsky súdny dvor.  Ten ich sťažnosť prijal, a tak je pre tento štát výhodnejšie so šľachticmi sa dohodnúť a zaplatiť.
.eč

Len po slovensky
Učitelia na školách s vyučovacím jazykom maďarským ostali zarazení, keď zistili, že geografické názvy vo vlastivede pre 4. ročník sú len v štátnom jazyku. Až na konci učebnice sú aj názvy v maďarčine. Pritom stále platí, že by sa nemal rušiť dohodnutý status quo – a teda uvádzať názvy v maďarčine hneď za slovenským názvom, ale v zátvorke. Ján Mikolaj prehodil elegantne problém na vydavateľa učebníc. On nič, on iba minister.
.eč

Alternatíva SDKÚ
Opozičná SDKÚ pripravila svoju programovú alternatívu voči súčasnej vláde. Slová Ivana Mikloša, že „nechceme a nebudeme súťažiť so Smerom v populizme“, sú – rovnako ako plán na ďalšie znižovanie miery prerozdeľovania a daní, skvalitňovanie verejných služieb a väčšia podpora rodinám s deťmi – veľmi sympatické. Na rozptýlenie obavy, že opozícia Smeru nestačí, to však zrejme stačiť nebude.
.rži

1520 mm
Hlavný ruský železničiar Jakunin sa stretol s naším služobníkom cez dopravu Vážnym. Bavili sa o širokorozchodnej trati, ktorá má viesť až do Rakúska. V „zabezpečení kapitálu“ (minimálne 100 miliárd korún) ani v ničom inom Vážny problém nevidí. My si dovolíme spomenúť, že už teraz je na železnici dosť pusto a európsky rozchod koľajníc je nám sympatickejší ako priame spojenie so stepou.
.tg

A máme ju tu!
Vláda schválila Cenovú radu, orgán, ktorý má zabrániť „špekuláciám“ pri prechode na euro. Tešíme sa a citujeme z denníka Slovák z 30. januára 1940: Jozef Petőfy „desať deko tzv. višňových guliek predával za 8 Ks, kým ich skutočná cena je 3,50 Ks. Zarábal teda na nich až 130 %. Vinným sa nechcel cítiť, ale keďže mu bezpečne dokázali, že neodôvodnene predražoval, policajný trestný radca ho uznal vinným a odsúdil ho na 2 000 korún pokuty.“ Takto na nich!
.tg



Štefan Harabin
Bakiho kamarát odkázal generálnemu prokurátorovi, že by mal dokázať svoju nezávislosť od politikov, ktorí ho zvolili do funkcie. Prokurátor odpovedal: „Som prekvapený a keby som sa k tomu mal normálne vyjadriť, tak by som bol asi vulgárny.“ Úplne mu rozumieme.

Ohrozený druh
Slovenských bábätiek je čoraz menej. Podľa údajov Eurostatu u nás pripadá na jednu ženu iba 1,25 dieťaťa. Slovensko sa tak stalo druhý krát po sebe krajinou s najnižšou úhrnnou mierou plodnosti v Európskej únii, ktorá sama trpí populačnou krízou. 

Petra Polnišová
Herečka a šoumenka, známa najmä z SOS na verejnoprávnej televízii,  nemá v tejto televíznej sezóne žiadny program, a predsa je najobľúbenejšou celebritou – podľa výskumu spoločnosti  GFK. Za sebou nechala aj Pyca a Banášovú a ďalšie hviezdy Markízy.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite