Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pod lupou Petra Zajaca: Smútok brexitu

.peter Zajac .časopis .klub

Jediným silným pobrexitovým pocitom je u mňa smútok z toho, že už nie sme členmi toho istého spoločenstva. Cítil som tak, že Veľká Británia je aj mojou súčasťou a mojím mostom medzi Európou a Spojenými štátmi.

Naša spoločná existencia nevydržala dlhšie ako dvanásť rokov, a to je v dejinách mžik. Nezmocnil sa ma hnev, neprisudzujem vinu jednej ani druhej strane, lebo vyviňovanie mi pripadá ako dodatočná intuícia človeka, ktorý si chce uľaviť zo šoku. Zmocnil sa ma silný pocit melanchólie, ktorý vypĺňa priestor po vytrácajúcom sa entuziazme posledného štvrťstoročia.

Brexit je naša porážka. Všetci sa zmenšíme. Neprídeme len o magické číslo 500 miliónov. Budeme menší predovšetkým preto, že sme neboli schopní nájsť spôsob, ako spolu existovať. Lebo odteraz už nebudeme MY, ale MY a ONI. Osobne si pritom myslím, že vzťah medzi Veľkou Britániou a Spojenými štátmi ostane uchovaný, lebo má pevnejšie základy a trvá dlhšie ako členstvo Veľkej Británie v Európskej únii a myslím si aj to, že na základe spoločných záujmov a spoločného členstva v NATO ostaneme civilizačnými spojencami, len neviem, či sa náš svet nebude drobiť ďalej.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite