Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Superman a Griezmann

.marcel Merčiak .časopis .šport

EURO 2016 sa skončilo. Portugalci, hrdí synovia národa, ktorý kedysi vládol nad morami, sa dostali do finále po búrlivej plavbe. Francúzi nešli po pokojnej hladine, ale cieľ im z obzoru neunikol.

Preukázala sa platnosť viacerých turnajových faktorov. U domácich to bolo hľadanie najvhodnejšieho zloženia, najfunkčnejšieho systému hry, uplatnenie Pogbu, na ktorého gazelích nohách sa mali vznášať francúzske ambície. Šampionát je pre tých najsilnejších dlhým procesom strát a nálezov. A ten, komu sa podarí aspoň čiastočne gradovať formu, zlepšovať sa s blížiacim sa koncom, zredukovať zranenia a kartové tresty, má najväčšiu šancu na konečný úspech.

Vo Francúzsku sme boli chvíľku očarení Španielskom s Iniestovým iluzionizmom, ale majstrom Európy nevydržal viac ako dva zápasy; Chorvátskom, ktoré sa pýšilo silným tímom, ale na rozdiel od mondialu 1998 nezabralo vo Francúzsku vtedy, keď sa to žiadalo najviac; Belgickom, ktoré nemá na lavičke stratéga, pretože Wilmots podľahol presvedčeniu, že z každej kritickej situácie sa mužstvo dostane vďaka brilantnosti Hazarda, De Bruyneho a spol. Európu očarilo Taliansko. Takticky majstrovské, defenzívne silné, ale aj priamočiare, dravé, pohybujúce sa v útoku v presne daných schémach, sofisticky koordinované oboma smermi. Skončilo v štvrťfinálovej dráme proti Nemecku po rozstrele, ktorý by si zaslúžil filmovú adaptáciu i psychoanalýzu zároveň. Majstri sveta prvýkrát vôbec prešli na veľkých turnajoch cez azúrovú nemezis, lenže za cenu veľkých strát v každej formácii. Hummels, Khedira i Gomez chýbali v semifinále a hoci Loewov tím hral aj bez nich dlhé minúty bez falošných tónov, domácu prekážku nepreskočil.

semifinálová marseillaisa

Marseillský večer bol úchvatný. Ambície, sila i napätie celého národa sa koncentrovali do tisícov fanúšikov na tribúnach Stade Velodrome, nesporne najimpozantnejšieho a najhlučnejšieho francúzskeho štadióna. S nemeckými priaznivcami otvorili scénu jednotným súzvukom „Hu – Hu“ skandovania, ktoré tu zanechali Islanďania ako dedičstvo svojej senzačnej štvrťfinálovej účasti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite