Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Autokrat Danko

.peter Schutz .časopis .spoločnosť

Letná šou v parlamente bola parádnym prídavkom k vzostupu Andreja Danka na najobľúbenejšieho slovenského politika. V skrumáži okolo mimoriadnych schôdzí možno obstál ako predseda SNS, ale úplne prepadol ako predseda NR SR.

Autokrat Danko Milo Fabian/SITA

šéf parlamentu je totiž činiteľ, ktorý – hoci má svoje stranícke ego – z podstaty svojej funkcie musí reprezentovať a v rozhodnutiach zohľadňovať všetky záujmy, ktoré sú v NR SR, a hľadať ich prieniky či kompromisy. Negatívnu tradíciu vrcholne straníckych (koaličných) predsedov, ktorú zaviedol Gašparovič a zveľadili Paška a Pellegrini, by Danko teoreticky aj mohol ukončiť, keďže sa vehementne hlási k „štandardnej politike“ a „štandardným stranám“.

Namiesto toho rozhodnutiami o samotnom prerušení rokovania z „dôvodu“ Matovičovho transparentu, respektíve posunom až do konca septembra fungoval Danko ako líder koalície. Už aj tak prirodzene silnejšiu väčšinu zvýhodnil v politickom zápase využitím právomoci svojej funkcie iba v jej prospech.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite