Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Konečne sitkom?

.elena Akácsová .časopis .ostatné

Televízia Nova začala od septembra vysielať nový sitkom. Po predošlých nie veľmi úspešných pokusoch o pôvodnú českú „situačnú komédiu“ sa na to v Nove rozhodli ísť vedecky a systematicky.

Televízia Nova začala od septembra vysielať nový sitkom. Po predošlých nie veľmi úspešných pokusoch o pôvodnú českú „situačnú komédiu“ sa na to v Nove rozhodli ísť vedecky a systematicky.

V máji 2007 pozvali do Prahy amerického scenáristu Johna Vorhausa, ktorý má na svojom konte aj úspešný sitkom Ženatý so záväzkami, je autorom knihy The Comic Toolbox: How to be Funny Even if You're Not a momentálne sa živí tým, že obchádza krajiny, kde sa pôvodným sitkomom nedarí. Česko bola vraj zastávka medzi Rumunskom a Nikaraguou. Štyri dni vysvetľoval päťdesiatke scenáristov, blogerov, kresličov vtipov a novinárov pravidlá žánru. Z workshopu vzišiel ako najživotaschopnejší projekt s názvom Comeback. Tvorí ho desať ľudí, medzi ktorými je aj známy filmový publicista Tomáš Baldýnský.

Hlavnou postavou je bývalý popový spevák Tomi Paci (Tomáš Matonoha), ktorý sa stará o šestnásťročnú dcéru a vlastní obchod s hudobninami. V ňom mu pomáha svojrázny brat, metalista zvaný Ozzák (na nepoznanie zamaskovaný Martin Dejdar). Hudobné prostredie umožňuje v seriáli účinkovanie rôznych popových hviezd, v druhej časti sa objaví Standa Hložek aj božskej Kája, v štvrtej Helena Vondráčková.
Comeback sa dá sledovať aj na adrese www.konecnekomedie.cz. A podobne, ako je to pri amerických seriáloch, aj na českom internete sa už pred spustením objavila pracovná verzia piateho dielu, o ktorej sa šepkalo, že to nebol pirátsky únik, ale úmysel tvorcov. Tí totiž nechcú tvoriť seriál pre fanúšikov Karla Gotta, ale pre mládež, ktorá uteká od televízie na internet.
Z toho, čo som mala možnosť už vidieť, je namieste opatrný optimizmus. Nie je to ešte dokonalé, gagov, vypointovaných situácií a dejových línií je pomenej, ale zlepšuje sa to a Kája v druhej časti bol skutočne božský, ako si sám zo seba dokázal robiť srandu.
Obávam sa len jedného. Že ten príšerný hit, ktorý stihol hlavného hrdinu presláviť v osemdesiatych rokoch, sa začne hrať najprv z recesie, potom celkom vážne v rádiách, a napokon zaboduje v hitparádach.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite